SGK Emekli Maaşı Kesinti İadesi Yapılıyor mu?



SGK Emekli Maaşı Kesintisi Sorgulamak için Tıklayınız

SGK Aldığı O Paraları İade Edecek.Çalışan yersiz kesilen primleri geri alacak...

Gayrifaal Olan Şirketlerin Sgdp Kesintileri İptal Edecek Ödenen Primler İade Edilecek

BAĞ-KURDAN EMEKLİ OLUP BAĞ-KURU DEVAM EDENLER

Sosyal güvenlik destek primi uygulaması, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılar yönünden, 1999 yılında 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununa eklenen Ek-20 nci madde ile getirilmiştir. 1479 sayılı Kanuna tabi yaşlılık aylığı bağlananlardan, herhangi bir işverene hizmet akdi ile bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların veya daha sonra çalışmaya başlayanların, sosyal yardım zammı dâhil tahakkuk eden aylıklarından, aylığın bağlandığı veya tekrar çalışmaya başlanıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren, çalışmalarının sona erdiği aya kadar %10 oranında sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesileceği hükmü getirilmiştir.

SSK VE EMEKLİSANDIĞINDAN EMEKLİ OLUP BAĞKURU DEVAM EDENLER 2/8/2003 TARİHİ İTİBARİYLE

Daha önce diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre (Mülga 506 ve Mülga 5434 sayılı Kanunlar) yaşlılık ve malullük aylığı bağlananlardan, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanların aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılmak üzere 2/8/2003 tarihi itibariyle kapsama alınmışlardır. Buna göre, sosyal güvenlik kanunlarına göre yaşlılık ve malullük aylığı bağlananlardan, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanların çalışmaya başladıkları ayı takip eden aybaşından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil Mülga 1479 sayılı Kanunun 50 nci maddesine göre belirlenen 12 nci gelir basamağının %10'u oranında sosyal güvenlik destek primi ödeyeceklerdir.

SGDP PRİMLERİ % 15 OLDU

Sosyal güvenlik destek primi oranı, 1/10/2008 tarihine kadar %10 olarak uygulanırken 1/10/2008 – 31/12/2008 tarihleri arasında %12 olarak uygulanmış ve takip eden her yılın Ocak ayında bir puan artırılmıştır. Ancak bu oranın % 15’i geçemeyeceğine ilişkin yasal düzenleme nedeniyle halen %15 olarak uygulanmaktadır.

SGDP PRİMİ ALINMAYACAK ALINANLAR İADE EDİLECEK

Görüleceği üzere yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya başlanması nedeniyle sosyal güvenlik destek primi ödeme yükümlüsü olanlardan, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından alınacak belgelerle doğrulamak kaydıyla faaliyette bulunulmadığını belgeleyenlerin, bu sürelerde sosyal güvenlik destek primi ödeme yükümlüsü olmadığı öngörülmektedir.

Kamu Denetçiliği Kurumundan gelen tavsiye kararlarında da gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefiyet kaydı devam ettiği halde gayri faal olduğunu belgeleyenlerden sosyal güvenlik destek primi alınmaması gerektiği belirtilmektedir.

Buna göre, faaliyetlerinin olmadığını belgeleyen gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar ile şirket ortakları hakkında sosyal güvenlik destek primi yönünden aşağıdaki şekilde işlem tesis edilecektir.

1) Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar, bağlı oldukları vergi dairesinden alacakları gayrı faal olunduğuna ilişkin belgeyi SGK ya ibraz etmeleri halinde, belgede belirtilen tarihten itibaren sosyal güvenlik destek primi tescili sonlandırılacaktır.

2) Şirket ortaklarının, ticaret sicil memurluğundan şirketin faaliyetine ilişkin belgeyi aldıktan sonra bağlı oldukları vergi dairesine müracaat ederek şirketin gayri faal olduğunu belgelemeleri gerekmektedir. Ticaret sicil memurluğundan temin edilecek belgeye istinaden bağlı oldukları vergi dairesinden alacakları gayrı faal olunduğuna ilişkin belgeyi Kurumumuza ibraz etmeleri halinde, belgede belirtilen tarihten itibaren şirket ortaklarının sosyal güvenlik destek primi tescili sonlandırılacaktır.

3) Yukarıda açıklanan şekilde sosyal güvenlik destek primi tescili sonlandırılanlardan yersiz tahsil edilen sosyal güvenlik primi iade edilecektir.

SGK ALDIĞI YERSİZ SGDP LERİNİ İADE EDİLECEK

Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda yersiz SGDP ödemesi yada aylığından kesilenlerin SGK ya müracaat etmeleri halin yersiz olarak ceplerinden çıkan SGDP ödemeleri geri alınabilecek

VERGİ DAİRESİNCE KAPATILAN FİRMA SAHİPLERİNİN EMEKLİ MAAŞINDAN KESİNTİYE SON...(DÜZELTME-TEKRAR)

Sosyal Güvenlik Kurulu, vergi dairesince kapatılan firma sahiplerinin emekli maaşlarından artık kesinti yapmayacak. Firmanın gayri faal olduğu tarihi belgeleyenlere kesintiler iade edilecek.

Emekli maaşı ile ilgili 1999 yılında onaylanan kanuna göre, herhangi bir işverene bağlı olmadan kendi adına çalışan emeklilerden yüzde 10 oranında sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılıyordu. Bu kesinti 2008 yılında yüzde 12’ye, ardından da yüzde 15’e çıkarıldı.

sigorta Primleri Genel Müdürlüğü yaptığı duyuruyla; Kamu Denetçiliği tavsiye kararına uydu. 27 Ocak’taki duyuruya göre, vergi dairesince kapatılan şahıs firmaları ortakları sahiplerinin emekli maaşından yüzde 15 kesilmeyecek. Gayri faal olduğu tarihi belgeleyenlere kesintiler iade edilecek.

Açıklamada, "Yeni yapılan kanuni düzenlemeye göre gerçek ya da basit usülde gelir vergisi mükellefiyeti kaydı devam ettiği halde gayri faal olduğunu belgeleyenlerden sosyal güvenlik destek primi alınmayacak. Ticari kazanç ve ya serbest meslek kazancı sebebiyle gerçek ya da basit usulde gelir vergisi mükellefi olanların, bağlı oldukları vergi dairesinden alacakları gayri faal olunduğuna dair belgeyi sigorta primleri genel müdürlüğüne ibraz etmeleri halinde, belgede belirtilen tarihten itibaren sosyal güvenlik destek primi tescili sonlandırılacak. Şirket ortaklarının ise, ticaret sicil memurluğundan şirketin faaliyetine dair belgeyi aldıktan sonra bağlı oldukları vergi dairesine müracaat ederek şirketin gayri faal olduğunu belgelemeleri gerekiyor. Bu kişilerin, ticaret sicil memurluğundan alınan belgeye istinaden bağlı oldukları vergi dairesinden alacakları gayri faal olduğuna yönelik belge ile Sigorta Primleri Genel Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor. Sigorta tescil primini sonlandıranlardan yersiz yere tahsil edilen primler iade edilecek" denildi

SGK İletişim Bilgileri

E-Posta istanbulsgim@sgk.gov.tr
Faks (212)243 63 63
Telefon (212)372 10 00
Adres İSTANBUL SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ PÜRTELAŞ MAH. MECLİSİ MEBUSAN CD. NO:43 PK:34427 FINDIKLI-BEYOĞLU/İSTANBUL

SGK Genel Müdürlüğü Ana WEB Sayfası için Tıklayınız

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK İLETİŞİM MERKEZİ “ALO 170”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi 15 Kasım 2010 tarihinde hizmete girdi. İletişim Merkezi çalışma hayatı ve sosyal güvenlik hakkında her türlü;

Soru,
Öneri,
Eleştiri,
İhbar,
Şikâyet,
Başvuru ve taleplerinizi,


etkin ve hızlı bir biçimde çözüme kavuşturabilmek amacıyla kurulmuştur.





Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi “ALO 170” i 7 gün 24 saat arayabilirsiniz.

İletişim merkezimiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu tarafından sunulan tüm hizmetlerle ilgili olarak bilgilendirme yapmakta ve çözüm üretmektedir.

İletişim Merkezimize gelen tüm çağrılara uzmanlarımız doğrudan cevap vermekte ve ilk görüşmede talepler sonuçlandırılmaya çalışılmaktadır. Çağrılara hemen cevap üretilemediği durumlarda anında kurum ve kuruluşlarımızla iletişime geçilerek en geç 72 saat içerisinde taleplere cevap verilmektedir.

İletişim Merkezimizde görevli personelin %50’si engelli kişilerden oluşmaktadır.