SGK emeklilik işlemleri nasıl yapılır?
Emekli aylığının bağlanması için SGK'ya başvuru nasıl yapılacak? İşte en çok merak edilen sorular ve cevapları...
Emekli aylığının bağlanması için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru nasıl yapılacak?
Kanunda öngörülen şartları yerine getiren sigortalıya kurum kendiliğinden emekli aylığı bağlamaz.
Emekli aylığının bağlanması için işçi statüsünde çalışan sigortalının işten ayrıldıktan sonra kuruma yazılı olarak başvurması, kendi adına ve hesabına bağımsız olarak çalışan sigortalının ise (tarımda bağımsız çalışanlar hariç) sigortalılığına ilişkin faaliyetine son verip vermeyeceğini kuruma beyan etmesi gereklidir.
Yazılı başvuru, örneği kurumca hazırlanmış dilekçe ile sigortalı tarafından yapılacaktır. Yazılı başvuruyu sigortalının vekili de yapabilir.
Emeklilik talep dilekçesinin (Tahsis talep dilekçesinin) ekine sigortalının bir adet belgelik fotoğrafı ile ilgili döneme ait aylık prim hizmet belgesi verilmemiş işçi statüsünde çalışan sigortalının işten ayrılma belgesi eklenecektir.
Emeklilik başvurusu posta ile yapılır mı?
Emeklilik dilekçesinin kuruma posta ile de gönderilmesi mümkündür. Ancak adi posta veya kargo yolu ile yapılan başvurularda aylık başlangıç tarihi dilekçenin kurum kayıtlarına girdiği tarihi takip eden aybaşı olur.
Emeklilik dilekçesi kuruma taahhütlü, iadeli taahhütlü yada acele posta servisi ile gönderilirse dilekçenin postaya veriliş tarihi kurum kayıtlarına giriş tarihi olarak kabul edilir.
Emekli aylığı hangi tarihte başlar?
Emekli aylığı, aylığın bağlanması için kuruma yazılı olarak yapılan başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren başlar. İşçi statüsünde çalışan sigortalıların aybaşı, kamuda çalışanlar için her ayın 15 i, özel sektörde çalışanlar için ise her ayın 1 idir.
Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunanların, çalışma gücünü yüzde 40 ila yüzde 59 arasında kaybedenlerin ve erken yaşlananların bu durumlarını gösterir sağlık raporu almadan doğrudan yaşlılık aylığı talebinde bulunmaları halinde rapor tarihi, yazılı isteklerinden sonraki bir tarih olacağından, yaşlılık aylıkları rapor tarihini izleyen aybaşından itibaren başlayacaktır.
SGK Emekli
- Emeklilik yaşı düşecek mi?
- Memur emeklilik işlemleri ne kadar sürer?
- Ne Zaman Emekli Olabilirim Bağkur Emeklilik Yaşı Hesaplama
- Ne Zaman Emekli Olabilirim Emeklilik Hesaplaması için Tıklayınız
- Ne Zaman Emekli Olabilirim SGK Emeklilik Yaşı Hesaplama
- Öğretmenlerin emeklilik işlemleri nasıl yapılır?
- SGK Emekli Maaşı
- SGK emeklilik evrakları nelerdir?
- SGK emeklilik işlemleri nasıl yapılır?
- SGK emeklilik işlemleri ne kadar sürüyor?
- SGK Emeklilik İşlemleri Telefon
- SGK Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi Nasıl Doldurulur?