Erken emeklilik yasa tasarısı çıkacak mı?



Emekli olma şartlarını belirleyen yasa 1999 yılında yapılan yeni bir yasa ile değiştirilmişti. Yeni yasayla çalışanların emekli olma şartları değiştirilmişti. Buna göre; 1999 yılından sonra işe girenler için daha önce kadınlarda 38 olan emeklilik yaşı 58’e, erkeklerde ise 43’ten 60’a çıkartılmıştı. SSK’ya tabi çalışanların emeklilik gün sayıları ise 7 bin olarak belirlendi.

Bir çok kişi Emeklilik primini doldurmalarına rağmen yaş sınıra takılarak emekliik için gün sayıyor. Bu sayı o kadar çok ki hükümetin bu konuda yasa çıkaracağı konusunda beklenti içindeler akp seçim vaatleri arasında emeklilikte yaşa takılanlar için yasa var mı ? emeklilikte yaşa takılanlar için 2016 da yasa çıkacak mı ?Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için Yasa Çıkacak Mı? 2016 Emeklilikte Yaşa Takılanlara Erken Emeklilik Müjdesi Var Mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar Son Durum Ne? Emeklilikte yaşa takılanlar ne zaman emekli olacak ? Diyorsanız haberimiz sizler için haberin detaylarını inceleyebilirsiniz.

Bakan Faruk Çelik, yaşamış olduğumuz ülkemizde genç emeklilik olduğuna dikkat ederek, “Şu an 50 yaşında emeklilik var. Bunun daha ne gencini emekli edeceksiniz? Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey var mı? Konuştuğumuz konu bu değil, karıştırılıyor. Art niyetli bazı kesimler ‘erken emeklilik’ deyip insanlara gereksiz yere ümit veriyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Bunu bütün vatandaşlarımızın bilmesinde yarar var” ifadesini kullandı.

Bu tarihten önce işe girenler için 1976 yılına kadar geriye dönük ‘kademeli yaş ve gün şartı’ getirildi. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) emekilik şartlarından prim ödemelerini ve hizmet sürelerini doldurmalarına rağmen yaşa takılan kişileri kapsar. Son zamanlarda 7’den 70’e tüm vatandaşları ilgilendiren Torba Yasası’nda emeklilikte yaşa takılanların (EYT) da üzerinde duruldu. Torba yasası birçok vatandaşı ekleyecek şekilde kabul edildi. AKP'nin 1 kasımda seçimlerinde tekrar kaldığı yerden devam edeceği sonuç çıkmasıyla birlikte vaatlerin gerçekleşmesi konusunda herkes yaşanacak olumlu gelişmeleri takip ediyor. En çokta emeklilikte yaşa takılanların merakla beklediği süreçte hükümetin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Faruk Çelik daha önce yaptığı açıklamalar haberimizin detayında mevcut olup yasanın çıkıp çıkmayacağı konusunda haberimizde bulabilirsiniz. Peki emeklilikte yaşa takılanlar için son durum ne, erken emeklilik yasası çıkacak mı, erken emeklilik yasasında son durum ne?2016'da Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Yasa Çıkacak Mı? 2016 Yılında Emeklilikte Yaşa Takılanlara Müjde Var Mı ? Emeklilikte Yaşa Takılanlar Son Durum
Bakan Faruk Çelik, yaşamış olduğumuz ülkemizde genç emeklilik olduğuna dikkat ederek, “Şu an 50 yaşında emeklilik var. Bunun daha ne gencini emekli edeceksiniz? Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey var mı? Konuştuğumuz konu bu değil, karıştırılıyor. Art niyetli bazı kesimler ‘erken emeklilik’ deyip insanlara gereksiz yere ümit veriyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Bunu bütün vatandaşlarımızın bilmesinde yarar var” ifadesini kullandı.

Erken emeklilik konularında meydana gelen yanlış anlamaların daha önceden de yapıldığına dikkat çeken Bakan Faruk Çelik, “38-40 yaş emekliliğinin ne anlama geldiğini, bunun acılarını, sıkıntılarını, Mali yükünü anlatacak olan tek ve en deneyimli ülke Türkiye’dir” dedi. Bakan Faruk Çelik bu konular ile ilgili son yaptığı açıklamada 50 yaşında emeklilik varken erken emeklilik gibi bir şeyin gündeme getirilmesinin söz konusu olmadığını dile getirdi. Erken emeklilik açısından kadınlara verilen doğum borçlanması ve erkeklere verilen askerlik borçlanmasının farklı bir borçlanma olduğunu Çelik belirtti. Bakan Faruk Çelik kademeli olarak emeklilik yaşı artışı için, “Burada vatandaşın mağduriyeti esas değil. Tam tersine bunlar vatandaş merkezli düzenlemelerdir.” dedi.

Erken emeklilik için binlerce kişi bekliyor. Erken emeklilik yasasının çıkmasını bekleyen vatandaşlar zaman geçtikçe umutsuzluğa kapılmaya başlıyor. Bakan Faruk Çelik ise konuyla alakalı olarak emeklilikte yaşı bekleyenlere verilmiş bir söz olmadığını her defasında hatırlatmakta.

Erken emeklilik 2015, erken emeklilikte son durum nedir ? Erken emeklilik yaşa takılanlar, Erken emeklilik yasası, Erken emeklilik torba yasası 2015, Erken emeklilik SGK Emeklilik yolunda prim gününü doldurmuş lakin yaş nedeni ile emekli olamayanlar için ve anneler için yeni formüller Mecliste yasa taslağı olarak sunulmuştu. Henüz yasa mecliste onaylamadı, beklemede gibi görünüyor.

Meclisin ilk gündem konularından olan Erken Emeklilik Şartları ve Formülleri ile ilgili yasa onaylandığında haberimizde sizler için paylaşacağız. Ne zaman emekli olurum diye merak edenler için kadınlarda şartlar esnekleişirken erkekler için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Erken emekli olmak için erkekler prim gününü doldurmak zorundalar Askerlik için 1 yıl borçlanabiliyor ve erken emeklilikte bu yılı borçlu olarak geçirebiliyorlar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yaptığı açıklamada sosyal güvenlik sistemi ve emekliler hakkında 10 başlıklı bir çalışma başlattıklarını açıkladı. AK Parti'nin seçim beyannamesinde de yer alması muhtemel gözüken EYT Erken emeklilik konusunda yaş sıkıntısıyla ilgili bir çözümün yer alıp almayacağı bilinmiyor.

SGK Emeklilik yolunda prim gününü doldurmuş lakin yaş nedeni ile emekli olamayanlar için ve anneler için yeni formüller Mecliste yasa taslağı olarak sunulmuştu. Henüz yasa mecliste onaylamadı, beklemede gibi görünüyor.

Erken emeklilik için binlerce kişi bekliyor. Erken emeklilik yasasının çıkmasını bekleyen vatandaşlar zaman geçtikçe umutsuzluğa kapılmaya başlıyor.
Ancak kadınlarda durum biraz daha farklı eskiden 2 çocuk için 4 yıl olan erken emeklilik prim borçlanma günü şimdi 3 çocuk için 6 yıla çıkarılarak kolaylık sunulmaya başlanıldı.

Erken emeklilik haberleri. Erken Emeklilikte yaşa takılanlar yasanın çıkmasını bekliyor ama hükümet kurulmadığı için yasa gündeme bile gelmedi. Şimdi yeni bir seçim yeniden vaatler ve yeni umutlarla erken emeklilik yasası bekleniyor. Erken Emeklilikte yaşa takılanların son durumları.

Erken emeklilik yasası çıkacak mı? Erken Emeklilik yasası dört gözle beklenirken biraz daha ertelemeye alındı. Son zamanlarda yaşanan koalisyon sıkıntısından sonra erken emeklilik yasasını bekleyen binlerce kişi yeniden büyük hayal kırıklığı yaşadı çünkü ibre erken seçime döndü. Erken emeklilikte yaşa takılanlarda son durum nedir?

Meclis'in gündeminde erken emeklilik hayali kuran milyonlarca kişiyi ilgilendiren 2 önemli düzenleme yapılıyor. Yaşa takılanların ve annelerin emeklilik talepleri önümüzdeki günlerde ele alınacak. Yasa çıkarsa, milyonlarca kişiye erken emeklilik yolu açılacak. İşte erken emekliliğin 2 yeni formülü:

1.YAŞA TAKILANLAR

Sigorta süresi ve prim süresini doldurmuş fakat yaş şartı nedeniyle emekli olamayanlar için Meclis'e yasa teklifi sunuldu. Düzenleme, 5 milyon kadar kişiyi ilgilendiriyor. Yasa çıkarsa, ilk süreçte 500 bin kişiye emeklilik yolu açılacak. Teklife göre; 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar istisna olacak. 8 Eylül 1999'dan sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten 360 gün içinde bu istisna ile yaşlılık aylığından yararlanabilmeleri için; Kadınsa 50, erkekse 55 yaşını doldurmamış olmakla, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5 bin gün primi olması, Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5 bin gün veya kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması, 15 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 3 bin 600 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olması şart olacak.

2.ANNELER

Ülkemizde, sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlar, 3 çocuğa kadar borçlanma yapabiliyor. Annelerin her çocuk için 720 gün borçlanma hakkı bulunuyor. 3 çocuk için doğum borçlanması yapanlar, 2 bin 160 gün, yani 6 yıl prim kazanabiliyor. Şimdi bu imkanın genişletilmesi gündemde. Meclis gündemine taşınan teklif yasalaşırsa, anneler sigortalı olmadan önce yaptıkları doğumlar için de borçlanma yapabilecek. Böylece doğum borçlanması, emeklilik yaşını da geriye çekebilecek. Erkekler ve kadınlar arasındaki ayrım sona erecek. Nasıl erkekler askerlik borçlanması yaparak yaşı erkene çekebiliyorsa, kadınların da doğum borçlanması ile aynı imkanı bulunacak. Geçen yıl çıkarılan yasa ile annelere erken emeklilik imkanının kapsamı genişletilmişti. Sadece SSK'lılara tanınan doğum borçlanması hakkı, Bağ-Kur'lulara ve memurlara da tanınırken, borçlanılabilecek çocuk sayısı da 2'den 3'e yükseltilmişti.

Bakan Çelik Açıklamada Bulundu Geçtiğimiz günlerde erken emeklilik hakkını arayan vatandaşlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’le görüştüler. Grubun taleplerini dinleyen Sayın Çelik, SGK yönetimine konuyla ilgili çalışma yapılması emrini verdi. Yapılan çalışma ile birlikte daha düşük emekli aylığı bağlamak şartıyla isteyeni çok daha erken emekli etme formülü düşünülüyor. Bu formül birçok Avrupa ülkelerinde de uygulanmaya devam ediyor. Normal şartlarda emeklilik yaşınızdan önce emekli olmak istiyorsanız, maaşınız %20 daha düşük şekilde sizlere bağlanıyor. Ya da normal yaşınızdan çok daha erken emekli olmak istediğiniz takdirde bu koşullarda her yıl için %5 daha düşük aylık alıyorsunuz. Düşük bir aylıkla çok daha erken emeklilik imkânına kavuşabiliyorsunuz. Ekonomi yönetim tarafından onaylarsa, “erken kısmi emeklilik” formülü tam olarak hayatımızda yer alacak.

Verilmiş Söz Yok Denildi

Bakan Faruk Çelik, EYT grubunun talebiyle ilgili çalışma gerçekleştirmeye devam ediyor. Bakan Çelik erken emeklilik konusunda söz vermediğinin de her defasında altını çiziyor. Zira çok geniş bir kesimi ilgilendirmeye devam eden ve SGK’nın ekonomik dengesini büyük ölçüde etkileme durumu oluşturan bir konudan bahsedilmektedir. Bu konuda yer alan erken kısmi emeklilik formülünün sadece politika açısından değil bu anlamda ekonomik dengeler açısından da hükümetin tam olarak onayını alması gerekmektedir.

1 Ekim 2008 sonrası ilk kez sigortalı olan gençler, emeklilik için uzun süre çalışmak zorunda oldukları için BES'e mutlaka girmeliler. Yine 1 Ekim'de hayata geçirilen yıllık gelir sigortasını yaptıranlar da ömür boyu maaş alabilir.

Bireysel emeklilik sistemi (BES) 12 yıldır ülkemizde uygulanıyor. 2 yıldır devlet katkısının eklendiği sistem, 39 milyar 913 milyon TL’lik bir büyüklüğe ulaşmış durumda. 5 milyon 753 bin kişinin bireysel emeklilik sözleşmesi var. Haziran 2015 itibarıyla 20 milyon kişinin sigortalı olarak çalıştığı düşünüldüğünde, BES'in 12 yılda ciddi bir katılımcıya ulaştığını söylemek mümkün.

10 YIL PRİM, 56 YAŞ ŞARTI VAR

BES'e dahil olan bir kişi en az 120 ay prim ödemiş ve 56 yaşını tamamlamışsa, sistemde biriken bütün parasını ve devlet katkısını hiçbir kayıp olmadan geri alabilir. Dolayısıyla BES, bireyleri tasarrufa ve sistemde kalmaya zorlayan bir yapıdır. Sistemden bu koşulları sağlamadan ayrılan kişilere önemli kesintiler uygulanmakta ve devlet katkısının tamamı bu kişilere ödenmemektedir. Bu şartları sağlayan kişiler ise sistemde kalınan süre içerisinde tasarruf yapmış oldukları gibi sistemden ayrılırken de bir gelir güvencesine sahip olmaktadırlar.

SGK'nın yerini tutmaz

BES, SGK’nın yerini tutmaz. Örneğin SGK’dan emekli olan bir kişi sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanır. Ayrıca vefatı halinde çocukları ve eşi maaş alabilir. Ancak BES'te böyle bir hak bulunmamaktadır. Ancak kişinin tasarruf etmesini ve para biriktirmesini sağlar.

1 Ekim'le ömür boyu maaş

1 Ekim'de hayata geçen yıllık gelir sigortası, kişinin bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerinin tamamının veya bir kısmının ömür boyu ya da sigortalının belirlediği süre boyunca devam edecek gelir ödemelerine dönüştürülmesidir. Sigorta şirketi, yıllık gelir sigortası satın alınan tutar veya maaş ödemeleri üzerinden yapacağı masraf kesintisi karşılığında kişinin uzun yaşama riskini ve yatırımlarını yönetme görevini üstlenir. Yani yıllık gelir sigortası yaptıran kişi, BES'teki parasının ömür boyu kendisine ödenmesini sağlayabilir.

Nasıl aylık alınır?

BES'İN bu yapısının en önemli sorunu, sistemdeki para bittiğinde katılımcıya ödenen maaşın da bitmesidir. Yani sistemin ismi bireysel emeklilik olmasına rağmen, SGK’dan ödenen emekli aylığından farklı olarak sistemdeki birikim bittiğinde, BES'ten emekli olan kişiye ödenen aylık da bitmektedir. Ancak SGK’ya prim ödemiş ve emekli olmuş bir kişiye ölünceye kadar SGK’dan emekli aylığı ödenmeye devam eder. SGK "Bana ödediğin primler bitti, aldığın maaşını kesiyorum" diyemez.

Özellikle 1 Ekim 2008 sonrası ilk kez sigortalı olan genç işçiler, emeklilik için uzun süre çalışmak zorunda oldukları ve aylıklar eskilere göre daha düşük olacağı için BES'e mutlaka girmeliler. Yurtdışında yaşayan ve Türkiye’ye dönmek isteyen gurbetçiler de yurtdışı borçlanmasına alternatif BES'i kullanabilirler. Ömür boyu maaş düzenlemesiyle desteklenmiş bir BES sözleşmesi satın almaları avantaj sağlayacaktır.

Yıllardır yaptıkları eylemler ile seslerini duyurmaya çalışan emeklilikte yaşa takılanlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan’ı Faruk çelik açıklamada bulundu. Bakan Çelik taşeron ve emeklilikte yaşa takılanları gündemlerine aldıklarını söyledi. Çelik yaptığı açıklamada taşeron ve emeklilikte yaşa takılanların meselelerine çare olacak yasa taslağının Başbakanlık’ta olduğunu söyledi.

1- ENGELLİ ÇOCUĞU OLANLAR

Başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu olan kadınların erken emeklilik imkanı bulunuyor. Bu durumdaki kadınların 1 Ekim 2008 sonrası çalıştıkları her gün 1.25 gün olarak hesaplanıyor. Emeklilik yaşı da erkene çekiliyor. 1 Ekim 2008'den itibaren prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, emeklilik yaş sınırlarından indiriliyor. Engelli çocuğu olan kadınlara tanınan bu haktan SSK, Bağ-Kur, tarım SSK, tarım Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kanunlarına tabi çalışanlar yararlanıyor. Ağır engelli çocuğuna bakan annenin çocuğunun bu durumunu tespit ettirmesi gerekiyor. Ayrıca erken emeklilik hakkı, çocuğun ağır engelli olduğu süreyle sınırlı.

2- DOĞUM BORÇLANMASI

Geçtiğimiz yıl çıkartılan torba yasayla doğum borçlanmasının kapsamı genişletildi. Daha önce sadece SSK'lılara tanınan bu hak, memur ve esnaf annelere de tanındı. 2 olan doğum borçlanması sınırı da 3 çocuğa çıkartıldı. Buna göre; sigortalı olduktan sonra doğum yapan anneler, 3 çocuğa kadar borçlanma yapabiliyor. Takvim'in haberine göre, 3 çocuk için doğum borçlanması yapanlar, 2 bin 160 gün, yani 6 yıl prim kazanabiliyor. Ancak borçlanılacak sürelerde annenin çalışmamış, yani adına prim ödenmemiş olması ve çocuğun yaşaması şartı var. Her çocuk için 720 gün kazanılıyor.

3- EVLAT EDİNEN DE BORÇLANABİLİR

Sadece biyolojik annelerin değil, evlat edinen annelerin de doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Kadın sigortalılar 2 yaşını geçmemiş evlat edindikleri çocukları için doğum borçlanması yapabiliyor. Borçlanma, evlat edinilen tarihten başlıyor. Öte yandan, doğum yaptıktan sonra çocuğunu evlatlık veren anne de doğum borçlanması hakkına sahip. Çocuğunu evlatlık veren annenin borçlanma süresi 6 ay.

4- STAJ BAŞLANGICI

Normal şartlarda emeklilik hesabında staj başlangıcı ve stajda geçen süreler dikkate alınmıyor. Ama doğum borçlanmasında bu süreler geçerli. Bu yüzden anneler eğer stajın başladığı tarihten sonra doğum yapmışlarsa bu doğumları 3 çocuğa kadar borçlanabiliyor.

TEK ÇOCUK 9 BİN 227 LİRADAN BAŞLIYOR

En alt ödeme

30 günlük borçlanma: 40,5 x 30=1.201,5 x % 32=384,48 TL
1 çocuk için 2 yıllık borçlanma: 384,48 x 24=9.227,52 TL

Peki AK Parti emeklilikte yaşa takılanlar için herhangi bir vaatte bulundu mu? Emeklilikte yaşa yakılanlar ne yapacak? Kimler erken emeklilikten yararlanabilir? Erken emeklilik için gerekli şartlar nelerdir? 2016'da erken emeklilik var mı? 2016 yılında emeklilikte yaşa takılanlar için yasa çıkacak mı? Yeni hükümetin emeklilikte yaşa takılanlar hakkındaki kararı ne olacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlara Erken Emeklilik Müjdesi Var Mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Kanun Teklifi Var Mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar Son Durum Ne?
SGK Haberleri