SGK E Bildirge Süresi
Aylık Prim Ve Hizmet Bildirgeleri Sgk’ya Ne Zaman ve Nasıl Gönderilir? İşverenler, çalıştırdıkları sigortalıların, hizmetlerini ve kazançlarını SGK’ya aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirilirler. Aylık prim ve hizmet belgeleri ise SGK’ya e-Sigorta kanalıyla, yani elektronik ortamda gönderilir.
1- Aylık prim ve hizmet belgeleri SGK’ya en geç ne zaman gönderilir?
Aylık prim ve hizmet belgelerinin, işyerinin özel sektöre ait bir işyeri olması halinde, en geç hizmetlerin ilişkin olduğu ayı takip eden ayın 23’üne kadar gönderilmesi gerekir.
Örnek- Özel sektöre ait bir işyerinde 1/1/2013 ila 31/1/2013 tarihleri arasında çalışan sigortalılara ilişkin 2013/Ocak ayına ait aylık prim ve hizmet belgesi, SGK’ya en geç 23 Şubat 2013 tarihine kadar gönderilir.
İşyerinin resmi nitelikteki bir işyeri olması durumunda ise sigortalılar ücretlerini ayın 15’i ila takip eden ayın 14’ü arasındaki çalışmaları karşılığında hak ettiklerinden, aylık prim ve hizmet belgeleri en geç çalışma döneminin sona erdiği tarihi izleyen ayın 7’sine kadar SGK‘ya gönderilir.
Örnek- Bir kamu kurumunda 15/1/2013 ila 14/2/2013 tarihleri arasında çalışan sigortalılara ilişkin 2013/Ocak dönemine ait aylık prim ve hizmet belgesi SGK’ya en geç 7/3/2013 tarihine kadar gönderilir.
Aylık prim ve hizmet belgesinin gönderilmesi gereken sürenin son günü resmi tatile rast gelir ise, belgenin gönderilme süresi resmi tatili takip eden ilk iş gününe kadar uzar.
Örnek- Özel sektör işverenlerince 2013/Ocak ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin verilme son verilme süresi (23/2/2013 tarihi) Cumartesine rastladığından, söz konusu belge 25/2/2013 Pazartesi gününe kadar gönderilir ise süresi içinde gönderilmiş sayılır.
Özel sektör işverenlerince 2013/Haziran ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin; resmi sektör işverenlerince 2013/Mayıs dönemine ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin son verilme süresi mali tatil içinde kaldığından, söz konusu belgeler 27 Temmuza kadar verildiği takdirde süresi içinde verilmiş sayılmaktadır.
Aylık prim ve hizmet belgelerinin SGK’ya yasal süresi içinde gönderilmemesi halinde, elektronik ortamda gönderilmesi mümkün olmadığından, SGK’ya süresi dışında gönderilecek aylık prim ve hizmet belgeleri sosyal güvenlik merkezine elden verilir veya posta kanalıyla gönderilir.
2- Aylık prim ve hizmet belgesi nasıl düzenlenir?
Aylık prim ve hizmet belgeleri, SGK’ya ait web sitesinde yer alan e-Bildirge programı vasıtasıyla düzenlenir.
e-Bildirge sistemine sosyal güvenlik merkezlerinden alınmış olan e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresi ile girilir. Daha sonra sırasıyla, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi İşlemleri ve Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Giriş (Asıl) seçenekleri işaretlendikten sonra, aylık prim ve hizmet belgesinin dönemi, belge türü ve kanun numarası seçilir.
Asıl nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi gönderildikten sonra, aynı döneme ilişkin aynı belge ve kanun numarası seçilerek ikinci bir belge gönderilmek istenildiğinde bu belge ek nitelikte olacaktır. Bu durumda, ek belgenin e-sigorta kanalıyla gönderilebilmesi için Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Giriş (Ek) seçeneğinin işaretlenmesi gerekir.
Asıl veya ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgeleri ile bildirilmiş sigortalıların hizmetlerinin veya kazançlarının ya da işe giriş veya çıkış tarihlerinin hatalı bildirilmiş olması halinde, bildirimin iptal edilmesi gerektiğinden bu gibi durumlarda Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Giriş (İptal) seçeneği işaretlenir.
Aylık prim ve hizmet belgesinde dönem seçimi: Aylık prim ve hizmet belgesinin hangi döneme ilişkin düzenlendiğini gösterir.
Örnek- 1/1/2013 ila 31/1/2013 tarihleri arasında çalışan sigortalıların hizmetlerinin ve kazançlarının bildirilmesi sırasında, “2013-1 (çalışma dönemi:01.01.2013-31.01.2013)” seçeneği,
1/2/2013 ila 28/2/2013 tarihleri arasında çalışan sigortalıların hizmetlerinin ve kazançlarının bildirilmesi sırasında “2013-2 (çalışma dönemi:01.02.2013-28.02.2013)” seçeneği,İşaretlenir.
Aylık prim ve hizmet belgesinde belge türü seçimi: 5510 sayılı yasa uyarınca bazı sigortalılar hakkında tüm sigorta kolları hükümleri, bazı sigortalılar hakkında ise 5. maddede öngörülen sigorta kolları hükümleri uygulanmaktadır.
Buna göre aylık prim ve hizmet belgesinde yer alan “belge türü” bölümüne tüm sigorta kollarına tabi çalışan sigortalılar için “1- Hizmet Akdi İle Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışanlar”, yaşlılık ve emeklilik aylığı almakta iken yeniden çalışmaya başlayan sigortalılar için “2-Sosyal Güvenlik Destek Primine Tabi Çalışanlar” seçeneği, her iki seçeneğin de uygun olmaması halinde uygun olan belge türü seçilir.
Aylık prim ve hizmet belgesinde kanun numarası seçimi: Sigortalı çalıştıran işverenlere, ödeme süresi geçmiş prim borçlarının bulunmaması kaydıyla bazı prim teşvikleri verilmektedir.
Bu teşviklerden en çok kullanılanı beş puanlık prim indirimi olup, beş puanlık prim indiriminden yararlanılabilmesi için kanun numarası bölümünde 05510- Say.Kan.MYÖ%5 seçeneğinin işaretlenmesi gerekir.
Kanun numarası olarak 05510- Say.Kan.MYÖ%5 seçeneği işaretlendiğinde brüt ücreti 1.000 TL olan bir sigortalı için işveren tarafından ödenmesi gereken primin 50 TL’si, brüt ücreti 2.000 TL olan bir sigortalı için işveren tarafından ödenmesi gereken primin 100 TL’si Hazine tarafından karşılanacaktır.
Beş puanlık prim indirimi dışındaki diğer teşviklerden yararlanılabilmesi, bazı şartlara bağlanmış olduğundan, diğer teşviklerden ne şekilde yararlanılacağı hususunda SGK tarafından yayınlanmış genelgelere bakılması gerekmektedir.
3-Sigortalılara ait bilgiler nasıl girilir?
Aylık prim ve hizmet belgesinin türü, dönemi ve kanun numarası seçildikten sonra, sigortalılarla ilgili bilgilerin girilmesine geçilir.
Belgede yer alan;
SG No (TCK NO) bölümüne: Sigortalının TC Kimlik numarası girilir ve “SGN No sorgu” tuşuna basıldığında sigortalının adı soyadı ekrana getirilir.
Gün bölümüne: Sigortalının ay içindeki prim ödeme gün sayısı girilir. Sigortalı ayın tamamı için ücret almaya kazanmış ise prim ödeme gün sayısı bölümüne, ayın 28, 30 veya 31 gün çektiğine bakılmaksızın 30 gün girilir.
Örnek- Şubat ayının tamamı için ücret almaya hak kazanmış bir sigortalı için gün sayısı ayın 28 gün çektiğine; Mart ayının tamamı için ücret almaya hak kazanmış bir sigortalı için, ayın 31 gün çektiğine bakılmaksızın gün sayısı 30 olarak girilir
Sigortalı ay içinde işe girmiş veya işten çıkmış ya da ay içinde bazı günlerde çalışmamış ise, o takdirde gün hanesine ücret almaya hak kazandığı gün sayısı yazılır.
Örnek- 20/1/2013 de işe giren bir sigortalı için gün bölümüne, sigortalının ayın kalan günlerin tamamında ücret almaya hak kazanmış olması halinde 12 yazılır.
Eksik gün bölümüne: Sigortalının çeşitli nedenlerle ay içinde çalışmadığı bazı günlerinin bulunması halinde, çalışmadığı gün sayısı, eksik gün bölümüne yazılır. Sigortalı ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış ise bu bölüm boş geçilir.
Örnek- Ocak ayında 10 gün raporlu olan bir işçi için eksik gün bölümüne 10 yazılır. Bu durumda gün sayısına 21 yazılması gerekir.
Ücret ve İkramiye bölümüne: Sigortalının ay içinde almaya hak kazandığı ücreti, ücret bölümüne; sigortalıya ay içinde ödenen ücret dışındaki prim ve ikramiye gibi ödemeler ise ikramiye bölümüne yazılır.
G. Gün bölümüne: Sigortalının ay içinde işe girmiş olması halinde işe giriş tarihi yazılır.
Ç. Gün bölümüne: Sigortalının ay içinde işten ayrılmış olması halinde, işten ayrılış tarihi yazılır.
Eksik gün nedeni bölümüne: Sigortalının varsa ay içindeki eksik çalışmasının nedeni yazılır. Sigortalı ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olması halinde bu bölüm boş geçilir.
İşten çıkış nedeni bölümüne: Sigortalının ay içinde işten ayrılmış olması halinde, işten ayrılma nedeni yazılır.
4- Aylık prim ve hizmet belgelerinin süresi içinde verilmemesi halinde ne kadar idari para cezası uygulanır?
Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi dışında SGK’ya verilmesi halinde aylık asgari ücretin iki katını geçmemek kaydıyla,
- Asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerine, belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına aylık asgari ücretin beşte biri tutarında,
- Ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerine, belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına, aylık asgari ücretin sekizde biri tutarında,
idari para cezası uygulanmaktadır.
Aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmediğinin, mahkeme kararı veya denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarca yapılan tespitler ya da resmi kurum ve kuruluşlardan alınan yazılar sonucunda alınmış olması halinde ise her bir ay için ayrı ayrı aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır.