SGK Hizmet Dökümü 4a 4b 4c Nedir?
4a 4b 4c memur ne demek,4 a sigortalı nedir,4a 4b 4c tescil kaydı nedir,4a 4b 4c 4d nedir,4a 4b 4c hizmet dökümü ne anlama geliyor? İşte merak edilen detaylar...
Bunlar iki kanunun maddeleri . Biri 657 sayılı Kanun diğeri 5510 sayılı Kanun .
657 sayılı kanuna göre 4 a memur demektir 4 b sözleşmeliler demektir 4 c ise geçici personel demektir . 4 A 4B ve 4 C li olarak nitelendirilmelidir. Dikkat ederseniz harfler büyük.birde 4 D li geçici işçiler vardır.
5510 sayılı kanuna göre ise 4 a ssk lılar demektir 4 b bağkurlular demektir 4 c emekli sandığına tabi çalışanları temsil eder ve memurlar demektir. 5510 sayılı Kanuna göre 4 a 4 b 4 c aslında 4 1a 4 1b 41c olarak nitelendirilmektedir.Not olarak düşelim 01.10.2008 den önce emekli sandığına tabi olanlar hakkında 5434 sayılı kanuna göre işlemler yapılır.
Şimdi bu iki kanunun ilgili maddelerine bakalım
5510 sayılı Kanuna göre 4 a 4 b ve 4 c liler
5510 sayılı kanun Madde 4 – (Değişik madde: 17/04/2008-5754 S.K./2.mad)
Bu Kanunun kısa ve uzun vadeli sigorta kolları uygulaması bakımından;
a) Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar,
b) Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan ise;
1) Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar,
2) Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar,
3) Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları,
4) Tarımsal faaliyette bulunanlar,
c) Kamu idarelerinde;
1) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi olmayanlardan, kadro ve pozisyonlarda sürekli olarak çalışıp ilgili kanunlarında (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar,
2) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerine tabi olmayanlardan, sözleşmeli olarak çalışıp ilgili kanunlarında (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesi uyarınca açıktan vekil atananlar,
sigortalı sayılırlar.
657 sayılı Kanuna göre 4a 4 b ve 4 c liler
657 sayılı Kanun madde 4 – (Değişik:30/5/1974 – KHK-12; Değiştirilerek kabul: 15/5/1975 – 1897/1 md.)
Kamu hizmetleri; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürülür.
A) Memur:
Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.
Yukarıdaki tanımlananlar dışındaki kurumlarda genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanlar da memur sayılır.
B) Sözleşmeli personel:
Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, Bakanlar Kurulunca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde kurumun teklifi ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca vizelenen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.
(Mülga ikinci paragraf: 4/4/2007-5620/4 md.)
Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, (….)(2) kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; bu Kanuna tâbi kamu idarelerinde ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir. (3)(4)
(Ek paragraf: 4/4/2007-5620/4 md.) Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler, pozisyon unvan ve nitelikleri, sözleşme fesih halleri, pozisyonların iptali, istihdamına dair hususlar ile sözleşme esas ve usulleri Devlet Personel Başkanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir. (Ek cümle: 25/6/2009-5917/47 md.) Bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içerisinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler. (5)
C) Geçici personel:
Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
D) İşçiler:
(Değişik birinci cümle: 4/4/2007-5620/4 md.) (A), (B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan ve ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçilerdir.Bunlar hakkında bu Kanun hükümleri uygulanmaz.
TC No İle SGK 4A 4B 4C Hizmet Gün Dökümü Sorgulama
4A, 4B ve 4C fark etmeksizin sigortası olan tüm vatandaşlar SSK hizmet dökümü sorgulama hizmetinden yararlanabilmektedir. Bunun için en önemli nokta doğru SSK hizmet dökümü sorgulama sayfasına giriş yapılmasıdır. SGK hizmet sorgulama yapmak için haber detayına göz atınız.
Emeklilik planı yapmak, sigortanın düzenli ödenip ödenmediğini öğrenmek için SSK hizmet dökümü sorgulama yapılması yeterli olmaktadır. Kişinin sigorta başlangıç tarihinden itibaren sorgulama anına kadar geçen tüm işlemlerin kaydedildiği ve hem Sosyal Güvenlik Kurumu hem de vatandaşlar için hazırlanan bu hizmet dökümü sayesinde istediğiniz bilgilere ulaşabilmeniz mümkündür. Tüm bu belirtilenler için E-SGM üzerinden ilgili sayfalara giriş yapmanız yeterli olacaktır.
SSK hizmet dökümü sorgulama konusunda E-SGM üzerinden gerekli bölümler oluşturulmuş ve vatandaşların kullanımına sunulmuştur. Bu bakımdan kişilerin herhangi bir şekilde zorlanmadan, sadece kimlik bilgilerini girerek giriş işlemlerini yapabileceği E-SGM, bu konuda büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Öyle ki uğraşmanıza gerek kalmadan ve üyelik gibi sizi uğraştıracak işlemleri de yapmanıza gerek olmadan hizmet dökümünüzü alabilirsiniz.
SSK SGK HİZMET DÖKÜMÜ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ
E-SGM üzerinde bulunan menüye tıkladıktan sonra buradaki sigorta türleri arasında seçim yapmanız gerekir. Böylece ilgili sigortaya bağlı olarak hizmet dökümünüz sistem tarafından yayınlanacaktır. Bu yayınlanan sayfa üzerinden sigortanız ile ilgili tüm bilgileri alabilir ve böylece tüm ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Sizlere bu konuda kolaylık sağlayan E-SGM aracılığı ile emeklilik planlamalarınızdan sigorta takip edimine kadar tüm imkanlar sizin için sunulmuş durumdadır özellikle özel bir iş yerinde çalışan ve sigortasının ödenip ödenmediği konusunda kafasında soru işaretleri olan okuyucularımız, internet üzerinden bu imkandan yararlanabilir ve böylece kolayca bu takip işlemlerini yapabilir.
Tüm bu bilgiler doğrultusunda SSK hizmet dökümü sorgulama yapmak isteyenlerin internet üzerinden belirtilen adımları gerçekleştirerek SSK hizmet dökümü sorgulama yapması oldukça kolaydır. Öyle ki üstelik ücretsiz olan bu imkandan istediğiniz zaman yararlanabilir ve böylelikle sigortanız il ilgili herhangi bir sorun olduğunda hemen müdahale de edebilirsiniz. Bu bakımdan SSK hizmet dökümü sorgulama konusunda herhangi bir kısıtlama da bulunmamaktadır.
SGK İletişim Bilgileri
E-Posta istanbulsgim@sgk.gov.tr
Faks (212)243 63 63
Telefon (212)372 10 00
Adres İSTANBUL SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ PÜRTELAŞ MAH. MECLİSİ MEBUSAN CD. NO:43 PK:34427 FINDIKLI-BEYOĞLU/İSTANBUL
SGK Genel Müdürlüğü Ana WEB Sayfası için Tıklayınız
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK İLETİŞİM MERKEZİ “ALO 170”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi 15 Kasım 2010 tarihinde hizmete girdi. İletişim Merkezi çalışma hayatı ve sosyal güvenlik hakkında her türlü;
Soru,
Öneri,
Eleştiri,
İhbar,
Şikâyet,
Başvuru ve taleplerinizi,
etkin ve hızlı bir biçimde çözüme kavuşturabilmek amacıyla kurulmuştur.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi “ALO 170” i 7 gün 24 saat arayabilirsiniz.
İletişim merkezimiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu tarafından sunulan tüm hizmetlerle ilgili olarak bilgilendirme yapmakta ve çözüm üretmektedir.
İletişim Merkezimize gelen tüm çağrılara uzmanlarımız doğrudan cevap vermekte ve ilk görüşmede talepler sonuçlandırılmaya çalışılmaktadır. Çağrılara hemen cevap üretilemediği durumlarda anında kurum ve kuruluşlarımızla iletişime geçilerek en geç 72 saat içerisinde taleplere cevap verilmektedir.
İletişim Merkezimizde görevli personelin %50’si engelli kişilerden oluşmaktadır.