Türkiye bal üretiminde kaçıncı sırada?



Bal arısı gen çeşitliliğiyle dünyada önemli ve büyük bir gen merkezi konumunda olan ülkemizde arıcılıkla ilgili faaliyetlerin güçlendirilmesine ve üreticilerin arıcılıkla ilgili bilinçlendirilmesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı büyük önem vermekte olup, bal kalitesini korurken, bal üretimini artırmak ve modernize etmek amacıyla teşvik ve hibeler yoluyla arıcılık sektörü desteklenmektedir.



Arıcılık, sadece tarımsal ve kırsal bir ekonomik faaliyet değil, aynı zamanda bitkilerin polinasyonuna sağladıkları katkılarla birlikte, ekosistemin devamlılığı için de son derece önemli bir faaliyettir. Bununla birlikte kırsaldan kente göçün önlenmesine katkı sağlayarak, kadınlardan, genç ve yaşlılara kadar geniş bir yelpazede çiftçilerin uğraşı alanı olabilecek bir ekonomik faaliyete dönüşmektedir.



Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan olmak üzere 3 farklı biyocoğrafik bölgenin kesişme noktasında yer alan ülkemiz, üçte biri endemik olan yaklaşık 12.000 tür bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapmakta ve yüz bin tonun üzerinde bal üretimiyle Dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Dünyada bilinen ballı bitkiler florasının %75'ine sahip olan ülkemiz aynı zamanda dünya çam balı üretiminde %90'lara varan oranla en büyük payı almaktadır.



Söz konusu veriler ve bilgiler doğrultusunda, arıcılık sektöründeki ağırlığımız ve potansiyelimiz göz önünde bulundurulduğunda sektörün uluslararası arenada da geliştirilmesine yönelik çalışmalara ülke olarak önemli ölçüde destek vermekte olduğumuz ve bu girişimlerden biri olan Slovenya ile birlikte, aralarında ülkemizin de bulunduğu, 115 ülkenin ortak sunuculuğunda, 20 Mayıs tarihinin "Dünya Arı Günü" ilan edilmesine yönelik karar tasarısı, 20 Aralık 2017 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda oybirliğiyle kabul edilmiştir.



Her yıl 20 Mayıs tarihinde düzenlenecek "Dünya Arı Günü" etkinlikleriyle, arıların ve diğer tozlayıcıların insanlık ve dünyamız için taşıdıkları önemin hatırlanması ve bu konuda bir farkındalık oluşturulması ayrıca düzenlenecek bu etkinliklerle Birleşmiş Milletler 2030 gündeminde tanımlanan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin başarılmasına da katkı sağlayan biyoçeşitliliğin ve ekosistemin korunmasına dikkat çekilmesi hedeflenmektedir.



Bu kapsamda, konuyla ilgili farkındalığın artırılması ve imkanlar dahilinde çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi hususunda ilgili üniversitelerin başta Ziraat ve Veteriner Fakülteleri olmak üzere ilgili bölümler nezdinde akademik personel ve öğrencilerine duyurulmaktadır.

Konular

Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
Gulik otu faydaları nelerdir?
Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
Meyve suları zararlı mı?
Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
Hangi işlerde erken emeklilik var?
Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
Emekli maaşına çifte koruma geliyor
Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri