Malülen emekli olan tekrar çalışabilir mi?



İzmir'de yaşayan Zülküf Aktaş (69), 1992 yılında geçirdiği trafik kazasından sonra malulen emekli oldu.

Geçim sıkıntısı nedeniyle bir süre inşaat bekçiliği yapan Zülküf Aktaş'ın emekli maaşı, çalıştığı için kesildi. Duruma itiraz eden Zülküf Aktaş'a SGK tarafından aldığı maaşlar dolayısıyla geriye dönük 126 bin liralık da borç çıkarıldı

İzmir'de oturan Zülküf Aktaş, 1991-1992 yıllarında 2 kez trafik kazası geçirdi. Bacağındaki ve kollarındaki kırıklar nedeniyle platin takılan Aktaş, yürümekte güçlük çekince malulen emekli oldu. Zülküf Aktaş'ın iddiasına göre o dönem tedavi gördüğü hastanenin sağlık kurulu tarafından kendisi için çalışma gücünün yüzde 78'ini kaybettiği yönünde rapor verildi. Emekli olan ancak geçim sıkıntısı çeken 4 çocuk babası adam, 2009 yılında arkadaşının inşaatında bekçilik yapmaya başladı. İnşattaki malzemelerin başında duran Zülküf Aktaş´a arkadaşı, sigorta da yaptırdı. Zülküf Aktaş, yaklaşık 1 yıl çalıştığı işten inşaat tamamlanınca ayrıldı.

SGK ÖDEDİĞİ MAAŞLARI GERİ İSTEDİ

Zülküf Aktaş´ın emekli maaşı, sigortalı çalışmasından nedeniyle 2015 yılında SGK tarafından kesildi. SGK'ya itirazda bulunan ve sağlık kuruluna tekrar giren Zülküf Aktaş, çalışma gücünün yüzde 81'ini kaybettiği yönünde rapor aldı. Raporun kabul edilmediğini ve SGK tarafından çalışabileceği yönünde tebligat aldığını öne süren Zülküf Aktaş, maaşının kesilmesinin ardından ikinci şoku yaşadı. SGK kendisinden 2009- 2015 yıllarında aldığı emekli maaşını istedi. Emekli maaşının kesilmesiyle geçim sıkıntısı çeken Zülküf Aktaş, SGK'nın istediği 126 bin lirayı ise ödeyemedi.

'O HASTANENİN RAPORUNA GÖRE NEDEN EMEKLİ EDİLDİM?'

Bu süreçte bay pas ve prostat kanseri ameliyatı olan Zülküf Aktaş, ayağındaki sakatlık nedeniyle yürümekte güçlük çektiğini belirterek şunları söyledi:

"Ben, işçi olarak çalışırken 1991- 1992 yıllarında 2 kez trafik kazası geçirdim. Kolumda ve bacağımdaki kırıklar nedeniyle aylarca hastanede yattım. Hala platinler duruyor. Hastanenin sağlık kurulu, yüzde 78 oranında rapor vererek çalışamayacağımı belirtti. Ben de malulen emekli oldum. 2009 yılında arkadaşımın inşaatındaki malzemelerin başında bekçilik yaptım. Bir koltukta oturarak bekledim. Arkadaşım, benden habersiz sigorta girişimi yaptırmış. 1 yıl sonra da işten ayrıldım. 2015 yılında SGK o sigorta girişi nedeniyle emekli maaşımı kesti. İtiraz ettim ancak çalışabileceğim yönünde rapor verilerek itirazım reddedildi. Hastaneye giderek tekrar sağlık raporu aldım. Bu kez yüzde 81 oranında rapor verildi ancak SGK, bu raporu kabul etmedi. Madem rapor kabul edilmiyor, 1992 yılında o hastanenin raporuna göre neden emekli edildim?"

'YÜRÜMEKTE GÜÇLÜK ÇEKİYORUM, NASIL ÇALIŞAYIM?'

Malul raporunu SGK'nın kabul etmediğini ve 2009 2015 yıllarında aldığı maaşın kendisinden istendiğini de anlatan Zülüf Aktaş, "Benim vücudumda hala platinler duruyor. Kolumu oynatamıyorum. Yürümekte zorluk çekiyorum ve bastonla yürüyorum. Bu halde nasıl çalışayım? Maaşım kesildi. SGK verdiği maaşı geri istiyor. Ben 126 bin lirayı nasıl ödeyeyim? Eşim göğüs kanseri hastası. Sosyal güvencemiz yok. Maddi durumumuz ortada. Çocuklarım ve damadım bize yardım ediyor. Devletimizden yardım istiyorum. Bu haksızlık giderilsin" dedi.

Konular

Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
Gulik otu faydaları nelerdir?
Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
Meyve suları zararlı mı?
Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
Hangi işlerde erken emeklilik var?
Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
Emekli maaşına çifte koruma geliyor
Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri