E Nabız ne kadar güvenli?



Bugün hastanelerde doktorların sanki küresel ilaç baronlarının birer işçisi haline geldiği bir zamanda bir de e nabız çıktı piyasaya.Peki kişisel verilerimizin internette cirit attığı bir zamanda e nabız uygulaması ne kadar sağlıklı? E Nabız uygulaması gerçekten güvenli mi?

Bizim şahsi fikrimiz işletim sistemi yabancının elinde olan hiçbir veri deposu güvenli değildir.E nabız da kullandığımız ilaçtan tutun da kendi vücudumuzla ilgili bizim dahi unuttuğumuz bir çok bilgi yer almaktadır.Peki bu bilgilerimizi sadece biz mi görüp değerlendiriyoruz? Biz biraz bu konu hakkında sizleri farkındalığa davet etmiş olduk,takdir sizin.Bir de uzmanlarımız bu konuda neler söylüyorlar buyrun onlara kulak verelim.

Sağlık Bakanlığı dijital atılımda

Türkiye'de e-Nabız kullanıcı sayısı 5 milyon 700 bine ulaştı. Sisteme kayıtlı sayısı yüzde 95 artarak 44 milyona dayandı. Avrupa'daki 196 HIMSS Seviye 6 hastanenin 164'ü Türkiye'de

Sağlık Bakanlığı'nın hem hizmet kalitesini artırmak hem de artan talebe çok daha hızlı cevap verebilmek amacıyla başlattığı sağlıkta dijital dönüşüm süreci tüm hızıyla sürüyor. Bakanlık verilerine göre Türkiye'deki e-Nabız kullanıcı sayısı 2017'de 1,7 milyon artış göstererek 5 milyon 700 bine ulaştı. 2017'de e-Nabız'da kişi sağlık bilgilerinin kimlerin gördüğünün gösterilmesi sağlandı, ilaçlarım Menüsü, Aşı Takvimi Menüsü sisteme eklendi.

2017'de Teleradyoloji Sistemi'ne entegre hastane sayısı 2016'ya göre yüzde 17 daha artarak 704 olurken, sisteme kayıtlı vatandaş sayısı yüzde 95 artarak 43 milyon 942 bin 412'ye ulaştı. E-Nabız üzerinden sistemi aktif kullanan vatandaş sayısı ise yüzde 68 artarak 2 milyon 48 bin 473 oldu. Sistemdeki çekim sayısı 78 milyon 271 bin 664; rapor sayısı 51 milyon 16 bin 954 olarak belirlendi. 2017 itibarıyla sistem üzerinden uzaktan rapor yazımı başladı.

Engelli vatandaşların, acil durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi ile iletişime geçebildikleri, Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nden randevu talebinde bulunabildikleri, tercüme hizmeti alabildikleri bir Mobil Uygulama hizmeti olan Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi (ESİM) hizmete alınırken; ESİM'de bu güne kadar 4 bin 38 kullanıcı, 4 bin 950 çağrı hizmeti aldı.

Avrupa'ya fark attık

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şuayip Birinci, Türkiye'nin son yıllarda sağlık bilişimi alanında kalıcı ve dünya ile yarışabilen, ayrıca dünyaya da örnek olabilecek sistemleri hayata geçirdiğini söyleyerek, "Sağlığın iki öznesi olan doktor ve hastaların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde dijitalleşme stratejisi geliştirdik. Bir yandan sağlık profesyonellerinin çok daha kaliteli ve verimli hizmet vermelerine yönelik uygulamalar geliştirirken, diğer taraftan da vatandaşlarımızın sağlığa erişimlerini ve aldığı sağlık hizmet kalitesinden memnun olmalarını amaçlayan bir dijital vizyon benimsedik" dedi. Birinci, şunları kaydetti:

"Ülkemizde sağlık tesislerinin dijitalleşmesi konusunda dünya ölçeğinde önemli bir oyuncu haline geldik. Uluslararası geçerliliği olan dijital seviyelere ulaşılmasına yönelik çalışmaları sürdürüyoruz. Sağlık tesislerinin dijitalleşmesi konusunda önemli bir derecelendirme kuruluşu olan HIMSS dünyada hastaneleri dijitalleşme yönünden değerlendiren bağımsız bir kuruluştur. Biz de ülkemizde sağlık tesislerinin dijitalleşmesi konusunda HIMSS ile ortak çalışmalar yürüterek hastanelerimizi dünya ölçeğinde dijitalleşmiş kurumlar olarak akredite etmeyi sürdürüyoruz. Bugün itibarıyla dijitalleşme konusunda birçok gelişmiş ülkenin de önünde yer alıyoruz. HIMMS Avrupa skorlarına bakacak olursak, Avrupa genelinde 196 olan HIMSS Seviye 6 hastanenin 164'ü ülkemizde. Yine dijitalleşmedeki en yüksek seviye olan HIMSS Seviye 7 sayısı Avrupa genelinde toplam 5 adettir. Bunlardan biri de ülkemizde bulunan İzmir Tire Devlet Hastanesi. Bizim vizyonumuz ülkemizdeki tüm hastaneleri minimum Seviye 6'ya çıkarmak, bunların en az 20 tanesini de bu yıl içerisinde Seviye 7 olarak tescil ettirmektir. Biz dijitalleşme vizyonumuzu bu yıl da kesintisiz olarak sürdürerek bu alanda dünyaya liderlik eden bir ülke haline gelmek istiyoruz."

Günde 500 bin randevu

Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde 2017'de 129 milyon 354 bin 69 çağrı cevaplandı; bu çağrılara binaen 122 milyon 67 bin 859 randevu verildi. Randevu gerçekleşme oranı ise yüzde 76,60 olarak gerçekleşti. Günlük ortalama çağrı sayısı 354 bin 394; günlük ortalama randevu sayısı ise 494 bin 516 oldu.

Konular

Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
Gulik otu faydaları nelerdir?
Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
Meyve suları zararlı mı?
Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
Hangi işlerde erken emeklilik var?
Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
Emekli maaşına çifte koruma geliyor
Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri