Doğum param yattı mı?
Memur anne, doğum izni bittikten sonra yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek. Yarı zamanlı çalışma ile ilgili düzenlemede sona gelindi.
Doğum parası sorgulama yapmak için tıklayınız
Kamu çalışanı kadınların en çok beklediği anne maaşı ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan bir son dakika açıklaması geldi.lk çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, 3 veya daha fazla çocuk için de 6 ay yarım gün çalışacak. Yarı zamanlı çalışma istenirse çocuk ilkokula başlayana kadar devam edecek. Ancak bu süre içinde süt izni verilmeyecek. Bu hak sadece annelere yönelik değil. Eşi doğum yapan memur babaları da kapsıyor. Erkek memurlar babalık izni bittikten sonra yarı zamanlı çalışma için başvurabilecek. Eşi çalışmayanlar bu haktan yararlanamayacak. Kamuda çalışan anne ve babalar bu düzenlemenin hayata geçecek olmasını büyük mutlulukla karşılıyorlar.
Memur anne, doğum izni bittikten sonra yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek. Yarı zamanlı çalışma ile ilgili düzenlemede sona gelindi. Kamu çalışanı kadınların en çok beklediği anne maaşı ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan bir son dakika açıklaması geldi.lk çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, 3 veya daha fazla çocuk için de 6 ay yarım gün çalışacak. Yarı zamanlı çalışma istenirse çocuk ilkokula başlayana kadar devam edecek. Ancak bu süre içinde süt izni verilmeyecek. Bu hak sadece annelere yönelik değil. Eşi doğum yapan memur babaları da kapsıyor. Erkek memurlar babalık izni bittikten sonra yarı zamanlı çalışma için başvurabilecek. Eşi çalışmayanlar bu haktan yararlanamayacak. Kamuda çalışan anne ve babalar bu düzenlemenin hayata geçecek olmasını büyük mutlulukla karşılıyorlar.
Annelere hükümetten maaş müjdesi!
23 Mart 2017 tarihinde yapılan bir açıklamaya göre, hükümetten annelere maaş müjdesi işte böyle açıklanmıştı. Devlet doğan her çocuk için çeşitli ödemeler yapıyor. Asgari ücretle çalışırken doğum yapan bir anneye toplam 4856 lira, 2500 lira maaş alan anneye 8646 lira ödeniyor. Toplam yardım maaşa göre 30 bin liraya çıkıyor...
Annelere devletten maaş desteği çalışmaları sürüyor. Anneye maaş kapsamında asgari ücretle çalışırken doğum yapan bir anneye toplam 4856 lira, 2500 lira maaş alan anneye 8646 lira ödeniyor. Toplam yardım maaşa göre 30 bin liraya çıkıyor. İşte annelere maaş projesinin kapsamı ve ayrıntılar...
2 AY İÇİNDE ÖDENİYOR
İsteyenler bebeğin TC kimlik numarasıyla 'aüe.gov.tr'den başvuru yapabilir. 15 Mayıs 2015'ten önce doğan çocuklar için doğum yardımı verilmiyor. Ama doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğu tutarı belirliyor. Başvuruyu istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Para 2 ayda ödeniyor. Doğum yapan kadınlara 133 lira 'emzirme ödeneği' (süt parası) da veriyor. Bu, çalışan çalışmayan her anne için geçerli.
PRİM ŞARTINA DİKKAT!
Süt parası için doğum yapan kişinin SSK veya BağKur'lu olması ve doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün prim yatırılması ve prim borcunun olmaması gerekiyor. Anne sigortalı değilse para, sigortalı eşe veriliyor. Süt parası için SGK il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine başvurmak gerekiyor. Başvuru için 5 yıl süre var. Çocuğu doğan anneye yapılan en yüksek tutarlı ödeme ise doğum (rapor) parası. Bu para maaşa göre değişiyor.
HESAP 112 GÜNE GÖRE
Çalışan kadınlar doğumdan önce 8 hafta, doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün izin veriliyor. Bu durumdaki kadınlar, izin süresi için geçici iş göremezlik (rapor) ödeneği alıyor. İş göremezlik ödeneği için doğumdan önceki bir yıl içinde en az '90 gün sigorta primi' ödenmiş olmalı. Asgari ücretli çalışan ve 16 hafta doğum izni yapan bir anneye, 2017 yılında 4423 lira ödeme yapacak.
E-DEVLETTEN SORGULA
Bu anne ilk çocuğunu dünyaya getirdiyse 300 lira da çocuk parası alacak. Daha sonra başvuru yapması halinde 133 lira da süt parası verecek. Böylece asgari ücretli anneye 2017'de toplam 4856 lira ödenecek. Ödemeler PTT ve Ziraat Bankası aracılığıyla yapıyor. Doğum izni bitenler TC kimlik numarasıyla 'turkiye.gov.tr'ye girerek doğum parasının yatıp yatmadığını kolayca sorgulayabilir.
Konular
- Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
- Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
- Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
- Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
- Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
- Gulik otu faydaları nelerdir?
- Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
- TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
- İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
- Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
- SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
- SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
- Meyve suları zararlı mı?
- Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
- Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
- Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
- Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
- Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
- Hangi işlerde erken emeklilik var?
- Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
- e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
- Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
- Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
- Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
- Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
- Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
- Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
- Emekli maaşına çifte koruma geliyor
- Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri