Zatürre belirtileri nelerdir?



Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslıhan Banu Er, zatürrenin dünyada hem çocuklarda hem de yetişkinlerde en çok ölüme neden olan enfeksiyon olduğunu belirtti.

Dünya Zatürre Günü nedeniyle açıklama yapan Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Aslıhan Banu Er, zatürre hakkında uyarılarda bulundu. Akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla ortaya çıkan zatürrenin, bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı meydana geldiğini belirten Doktor Er, özellikle çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler ile kronik hastalığı olan kişilere uyarıda bulundu.

Zatürrenin kış aylarında çok sık görüldüğüne dikkat çeken Er, "Pnömoni halk deyimiyle zatürre, özellikle kış dönemlerinde çok sık görülen akciğerin iltihabıdır. Bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşan, sık görülen, hekime başvurmaya neden olan, en fazla ölüme yol açabilen hastalıklar arasında yer almaktadır. Özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, akciğer hastalığı, böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı gibi kronik bir hastalığa sahip olanlarda, sigara içenlerde, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalığı ya da ilaç kullanan kişilerde daha sık görülmektedir" ifadelerini kaydetti.

"Erken teşhis hastalığın tedavisinde önemli"

Zatürre belirtileri olanların vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini dile getiren Er, hastalığın tedavisine erken başlanmasında başarının o kadar arttığını söyledi.

Hastalığın belirtilerinden söz eden Er, "Öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı en sık rastlanan belirtilerindendir. Bu belirtilerle başvuran hastalara muayene sonrası çoğunlukla akciğer grafileri çekilerek tanı konur. Hastane yatışı gerekecek hastalarda kan ve balgam testleri, gerektiğinde tomografi istenir. Hastalar tanı konulduktan sonra 1-2 hafta sık kontrole çağrılır. Tedavisinde antibiyotikler, bol sıvı alımı, istirahat, ateş düşürücüler kullanılır. Hastane yatışı ve ek olası durumlarda girişimsel işlemler, yoğun bakımda solunum desteği tedavide yer alabilir" dedi.

"Sigara ve kronik hastalığı bulunanlar daha dikkatli olmalı"

Zatürrenin önlenmesinde kronik hastalığı bulunan kişilerin kontrol altına alınması gerektiğini dile getiren Doktor Er, sigara ve alkol gibi alışkanlıkların bırakılmasının hastalık için büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Er, "Bu önlemlerin yanında ayrıca grip ve zatürre aşıları ile de zatürre sıklığı ve ölüm oranı azaltılabilir. Zatürre tanısı konulduktan 1-2 hafta sonra hekim hastayı kontrole çağırabilir. Ancak zatürre tanısı almış bir hastanın, tedavi başlangıcından 72 saat sonra hala ateşi düşmediyse, genel durumunda kötüleşme varsa mutlaka tekrar hekimine kontrole gitmesini öneriyoruz" açıklamasında bulundu.

Konular