Burun tıkanıklığı nelere sebep olur?
MEDİCANA Sivas Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Emel Peru Yücel burun tıkanıklığının ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirtti.
Doktor Emel Peru Yücel, burun tıkanıklığı genellikle pek ciddiye alınmayın geçici çözümlerle giderilmeye çalışılan bur durum olduğunu ifade ederek, "Oysa tıkalı bir burun kısa vadede uyku problemleri ve yorgunluk gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlara neden olurken, uzun vadede ise çok daha ciddi tablolara yol açabiliyor; örneğin kalpte büyüme gibi" dedi. Çocuk veya erişkin hemen herkes zaman zaman burun tıkanıklığı sorunu yaşayabildiğini belirten Yücel, "Burun tıkanıklığı tek başına veya bazı durumlarda horlama ve geniz akıntısı gibi yakınmalarla birlikte görülüyor. Burun tıkanıklığı subjektif bir şikayet aslında. Kimi ciddi bir darlık olmasa bile psikolojik nedenlerle burun tıkanıklığı yüzünden nefes alamadığından yakınırken, kimi ise burnu tıkalı olduğu halde hayatına normal bir şekilde devam edebiliyor. Genellikle soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle oluşan burun tıkanıklığı birkaç gün içinde geçiyor ve sorun oluşturmuyor. Bunun aksine deviasyon gibi nedenlerle oluşan tıkanıklığın kalıcı olduğu için uzun vadede ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bu yüzden burunda eğrilik, burun etlerinin büyümesi gibi nedenlerle sürekli olan burun tıkanıklığı, gündüz rahatsız edici burun tıkanıklığı, özellikle geceleri burundan nefes alamama, ağız açık uyuma, horlama, sık uyanma, sabahları yorgunluk gibi yakınmalar varsa mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalı. Aksi halde vücutta oksijen azlığı nedeniyle kısa ve uzun vadede pek çok sağlık sorunu gelişebiliyor. Akciğer hastalıkları ve kalp büyümesi gelişebilir. Burun tıkanıklığı akciğerlerimizde yeterince oksijen-karbondioksit değişimi olmasını önlüyor. Bunun sonucunda vücudumuzdaki kan, ihtiyacı olan oksijeni alamıyor. Kan da dokulara oksijen ulaştırma işlevini tam olarak yerine getiremiyor, eksik oksijen götürüyor. Vücuttaki oksijen az olduğu zaman dokular hasar görüyor ve ardından birtakım hastalıklar ortaya çıkmaya başlıyor. Hastanın uykusu sık sık bölünebiliyor. Hasta sabahları yorgun ve uykusunu alamamış şekilde kalkabiliyor" ifadelerini kullandı.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yücel, kalbin eksiği tamamlayabilmek için daha çok çalışmak, daha sık atmak zorunda kaldığını belirterek, "Kalbin yorulması nedeniyle de uzun vadede, ritim bozukluğu, hipoksi, solunum yollarında rezistans artışı veya kalp büyümesi gibi yaşamı tehdit eden sorunlar ortaya çıkabiliyor. Yine vücudumuzdaki yetersiz oksijene bağlı olarak akciğerlerimiz de sıkıntıya giriyor ve kronik akciğer hastalığı başlayabiliyor" dedi.
Konular
- Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
- Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
- Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
- Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
- Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
- Gulik otu faydaları nelerdir?
- Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
- TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
- İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
- Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
- SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
- SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
- Meyve suları zararlı mı?
- Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
- Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
- Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
- Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
- Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
- Hangi işlerde erken emeklilik var?
- Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
- e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
- Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
- Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
- Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
- Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
- Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
- Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
- Emekli maaşına çifte koruma geliyor
- Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri