Çölyak hastalığında rapor süresi kaç yıl?



SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdür Vekili Özderyol: Çölyak hastalığında raporların geçerlilik süresini 1 yıldan 2 yıla çıkaracağız.

SGK Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdür Vekili Mustafa Özderyol, çölyak hastalığında raporların geçerlilik süresini, 1 yıldan 2 yıla çıkaracaklarını bildirdi.

Çölyak Hastalığının Teşhis Aşamasının, Nedenlerinin, Sonuçlarının ve Bu Hastalara Sağlanabilecek Yardımların Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, kurum ve sivil toplum örgütlerini dinlemeye devam ediyor.

SGK Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdür Vekili Özderyol, komisyona yaptığı sunumda, çölyak hastalığının bütün tetkiklerinin ödeme kapsamında olduğunu anımsattı.

Bu hastalıkta tanının, ince bağırsak duvarında yapılacak biyopsi sonucu konulduğuna işaret eden Özderyol, daha önce rapor çıkarılıp, bunlara ödeme yapıldığını söyledi. Daha sonra bunu değiştirerek nakit ödeme yöntemine geçtiklerini ifade eden Özderyol, "Hasta önce rapor çıkarıyor, buna istinaden malzemelerini eczaneden ya da başka yerden temin ediyor, onun faturasıyla kuruma gelip sonra da şahsa, belirtilen gramın karşılığı tutarı ödüyorduk. Bunun sürdürülebilirliğinin çok olmadığını idrak etmemiz sonucu bunları nakdi ödemeye çevirdik." diye konuştu.

Özderyol, nakdi ödemeleri 2015'te yüzde 50 oranında artırdıklarını belirterek, çölyak hastalığı nedeniyle hastaneye gelen kişiden katılım payı almadıklarını anlattı.

Bu yıl itibarıyla kuruma 22 bin kişi raporuyla başvurduğunu, 20,5 milyon liralık ödeme yaptıklarını bildiren Özderyol, raporların geçerlilik süresini 1 yıldan 2 yıla çıkarmayı düşündüklerini söyledi.

Özderyol, yılda en az bir kez bu hastaların kontrol edilebilmesi için 1 yıllık süreyi koyduklarını ifade ederek, "Kurumumuz artık 2 yıla çıkarma konusunda hemfikir. Çok kısa sürede raporların geçerlilik süresini 2 yıl yapacağız, bir kez rapor çıkarıldığında 2 yıl geçerli olacak. Eğer hastalarımız raporlarını teslim etme aşamasında geçerli cep telefonu verirlerse, raporların bitiş tarihlerini SMS üzerinden bilgilendirecek şekilde altyapı çalışmamız var." dedi.

Özderyol'un sunumunun ardından milletvekilleri, rapor süresinin 2 yıl olarak değil daha uzun süreli, hatta ömür boyu şeklinde verilmesini, aylık ödemelerin biraz daha iyileştirilmesini istedi.

Bunun üzerine Özderyol, "İstenirse 3 yıl daha yapabiliriz ama ilerleyen süreçlerde bu hastalarımızın hiçbir şekilde kontrole gitmeyeceğini düşünüyorum. Kendi sağlıklarıyla ilgili pek çok şeyi kaçıracaklarından endişe ettiğimiz için bu sürecin değerlendirilmesi taraftarıyız. Zam konusuyla ilgili olarak da daha önce yüzde 50 artış yapmıştık. Yine artış yapabiliriz ama bu, komisyon üyelerini tatmin edecek bir düzeye çıkmayabilir." karşılığını verdi.

Konular

Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
Gulik otu faydaları nelerdir?
Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
Meyve suları zararlı mı?
Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
Hangi işlerde erken emeklilik var?
Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
Emekli maaşına çifte koruma geliyor
Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri