Fiili ve İtibari Hizmet Süresinin Emeklilik İşlemlerinde Ne Gibi Etkisi Var?



Fiili Hizmet Süresi Zammı (Yıpranma payı) ile İtibari Hizmet Süresi Zammı nedir, emeklilik hizmet süresine, emekli aylığına, emeklilik yaş grubunun tespitine ve emekli ikramiyesine etkisi nedir?

Fiili Hizmet Süresi Zammı (Yıpranma payı) ile İtibari Hizmet Süresi Zammı nedir, emeklilik hizmet süresine, emekli aylığına, emeklilik yaş grubunun tespitine ve emekli ikramiyesine etkisi nedir?

Yazımızda bu konuları değerlendirmekteyiz.

A. Fiili Hizmet Süresi Zammı:

2008 yılı Ekim ayından önce çalışmaya başlayan, çalışmaları halen devam eden memurlara 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu Madde 32 ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 40 hükümlerinde belirlenen kurallara göre fiilen çalışılan hizmet sürelerine ilave olarak verilen hizmet süreleri olmaktadır.

Hizmet süresine etkisi:

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu kuralları uygulanmaya devam eden memurlara yapmış oldukları meslek görevlerinden dolayı her yıllarına karşılık verilen hizmet süresi, fiili hizmet sürelerine eklenmektedir. Yani bir memura bir yıl için 3 ay fiili hizmet süresi zammı veriliyorsa, bu memurun hizmeti 15 ay olmaktadır. Verilen zam süreleri ve meslek grupları 5434 sayılı Kanun Madde 32 hükmünde ve 5510 sayılı Kanun Madde 40 hükmünde gösterilmiştir.

Emeklilik yaş grubunun tespitine etkisi:

-8 Eylül 1999 tarihinden önce göreve başlamış memurlardan fiili hizmet süresi zammı alanlar, bu fiili hizmet süresi zammına ait kısmının tamamı memurların kademeli emeklilik yaş gruplarının tespitinde kullanılır. Bu durum bunlar için emeklilik yaş gruplarını daha erken bir zamanda doldurmalarını sağlar ve büyük avantaj sağlar.

-8 Eylül 1999 tarihinden sonra 2008 yılı Ekim ayından önce göreve başlamış memurlardan fiili hizmet süresi zammı alanlar, bu fiili hizmet süresi zamlarının tamamı emeklilik yaş gruplarında kullanılmaz. Emeklilik yaş grupları kadın için 58, erkek için 60 olanlarda bu yaş gruplarından fiili hizmet süresi zamlarının azami 3 yılı geçmemek üzere yarısı indirilir. Kısmen emeklilik yaş gruplarını daha erken bir zamanda doldurmalarını sağlar ve kısmen avantaj sağlar. Yani, 8 yıl fiili hizmet süresi zammı olsa da bu sürenin 3 yılı yaş gruplarından düşürülür. 58 olan yaş grubu 55 e, 60 olan yaş grubu da 57 e indirilir.

Emekli aylığına etkisi:

Fiili hizmet süresi zammı da normal çalışılmış olan fiili hizmet gibi değerlendirilir. Yani çalışılmış bir süre olarak kabul edilir. Bu süre ile fiilen çalışılan sürelerin toplamı üzerinden emekli aylığı hesaplanır. Memurlar için avantajlı bir durumdur.

Emekli ikramiyesine etkisi:

Fiili hizmet süresi zammına ait süreler de normal hizmet süresi sayıldığından, emekli ikramiyesi ödenecek süreye dahil edilir, emekli ikramiyesi ödenir. Memurlar için avantajlı bir durumdur.

Memurun intibak işlemlerine etkisi:

Bu süreler memurun intibak işlemlerinde kullanılmaz.

A. İtibari Hizmet Süresi Zammı:

İtibari hizmet süresi zammı memurların sadece aylık bağlama oranının artmasına katkı sağlar.

Emeklilik hizmet süresinin tamamlanmasında ve emeklilik yaş grubunun tespitinde dikkate alınmaz. Emeklilik ikramiyesi ve emekli aylığı bağlanması için ön koşul olan hizmet ve yaş hesabında ve intibak işlemlerinde dikkate alınmayan bu süreler için emekli ikramiyesi ödenmez.

Konular