İhraç olduktan sonra emekli olan, iade edilirse nasıl hareket edilmeli?
Ocak 2017'de 679 sayılı KHK ile ihraç edildikten sonra emekli olan ve kendisine emeli maaşı bağlanan ve emekli ikramiyesi ödenen bir memur, Temmuz ayında, 692 sayılı KHK ile iade edilirsen ne olur?
SORU: 1960 doğumluyum. ...1978 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarda ... Memuru olarak görev yapmakta iken 2016'da "Bakan oluru" ile görevden uzaklaştırıldım. En son 15.12.2016 maaşımı 2/3 olarak aldım. Göreve dönmeyi beklerken 06.01.2017 tarih ve 679 sayılı KHK ile memuriyetten atıldım. Hemen SGK'ye emeklilik isteğinde bulundum. 27.04.2017 tarihinde 38 yıl üzerinden emekli oldum. 15.01.2017 tarihinden itibaren emekli maaşı bağlandı ve 104.863,03 TL emekli ikramiyesi gönderildi. En son 01.07.2017 maaşımı da aldım. Şimdi 14.07.2017 tarihinde çıkarılan 692 sayılı KHK ile göreve iade edildim.
1-Bu durumda emekli olduğum halde tekrar memuriyete başlayabilir miyim? 2-Eğer tekrar memuriyete başlarsam Maddi açıdan bu güne kadarki geçen sürelerin maaş, ek ödeme gibi haklarımı alabilir miyim? 3-Emekli Sandığından almış olduğum maaş ve ikramiye tekrar geri mi ödenecek? Yoksa ikramiye dışındaki ödemeler alacak olduğum hak edişlerden mahsup mu edilecek? İdarenin kendi hatasından dolayı yaşamış bulunduğum bu belirsiz sıkıntılı durumlardan dolayı mecburi emeklilik isteğinde bulunmuş oldum. Şimdi tekrar memuriyete dönme imkanı doğdu. Konu hakkında bilgi verirseniz memnun olurum, Teşekkürler
CEVAP: Kanun Hükmünde Kararnamelerle ihraç edilen, ancak daha sonra yine Kanun Hükmünde Kararnamelerle göreve iade kararı çıkanlar hakkında ne işlem yapılması gerekir.
Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmekteyiz.
Söz konusu değerlendirmemizi durumunuz ve benzer durumda olanlar özelinde detaylı olarak tekrar yapmaktayız.
Konu ile ilgili olarak genel değerlendirmelerimiz;
1- İhraç edilen memur Hizmet + Yaş = Emeklilik koşulunu taşıyorsa emeklilik müracaatında bulunabilmektedir. Bu halde, Sosyal Güvenlik Kurumunca emekli aylığı bağlanmaktadır.
2- İhraç edilen memurun memurluk hizmetleri dışında sigortalı veya bağ-kurlu hizmetleri olduğunda memurluk hizmetlerine emekli ikramiyesi ödenmemektedir. Yoksa ödenmektedir. Bu konuda sitemizde detaylı açıklamalarımız mevcut olup ziyaret edilebilir.
3- Emekli memurların tekrardan memurluğa başlamaları 5335 sayılı Kanun kuralları gereği mümkün olmamaktadır. Bu konularda da sitemizde detaylı açıklamalarımız mevcut olup ziyaret edilebilir.
4- Emekli memurlar 5335 sayılı Kanun gereği tekrardan memurluğa başlatılmamakla beraber, ihraç edilen memur emekli olsa dahi yeniden memurluğa iade kararı çıktığında Kurumunca görevine iadesinin yapılması ve emekli işlemlerinin durdurulması gerekmektedir.
692 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi iade işlemlerini düzenlemiştir. İade hükümleri ile ilgili bu maddede "İlgili kanun hükmünde kararname hükümleri, birinci fıkrada belirtilen kişiler bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ilgili kanun hükmünde kararnamenin yayımı tarihinden geçerli olmak üzere ortadan kalkmış sayılır. Söz konusu personelden bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren on gün içerisinde göreve başlamayanlar çekilmiş sayılır. Bu kapsamda göreve başlayanlara, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenir. Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamaz. Bu personelin görevlerine iadesi, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihte bulundukları yöneticilik görevi dışında öğrenim durumları ve kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebilir. Bu maddeye ilişkin işlemler ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından yürütülür." Hükmü bulunur.
Ayrıca, bu konuda Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce yayımlanan 81 Nolu ve 81 Nolu Genelgeye Ek olarak yayımlanan Devlet Memurları Genel Tebliğleri ile yapılan açıklamalar bulunmaktadır. Bu açıklamalarda, göreve son verme, görevden çekilmiş sayılma ya da benzeri işlemlerin iptali üzerine göreve döndürülenlerin, dava dilekçelerinde aylık ve diğer özlük haklarına ilişkin bir istemde bulunup bulunmadıklarına bakılmaksızın, işlemin tesisi tarihinden sonraki bütün maddi haklarının ödenmesi gerektiği belirtilmiştir.
Bu hükümler bağlamında sorularınıza karşılık cevap değerlendirmelerimiz:
Soru 1-Emekli olduğum halde tekrar memuriyete başlayabilir miyim?
Cevap 1- 692 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi karşısında 5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmünün uygulama alanı kalmaz. 692 sayılı Kanun Hükmünde Kararname 14 Temmuzda yayımlanmıştır. 10 günlük süre verilmiştir. Yani 24 Temmuzda göreve başlamanız gerektiğini hatırlatmaktayız. Yok başlamazsanız görevden çekilmiş sayılırsınız.
Soru 2-Eğer tekrar memuriyete başlarsam Maddi açıdan bu güne kadarki geçen sürelerin maaş, ek ödeme gibi haklarımı alabilir miyim?
Cevap 2- Görevden ayrılıp tekrar göreve başladığınız tarihe kadar tüm özlük haklarınızın ödenmesi gerekir.
Soru 3-Emekli Sandığından almış olduğum maaş ve ikramiye tekrar geri mi ödenecek? Yoksa ikramiye dışındaki ödemeler alacak olduğum hak edişlerden mahsup mu edilecek?
Cevap 3- Sosyal Güvenlik Kurumundan almış olduğunuz emekli maaşı dönemleri ile göreve başladığınızda alacağınız özlük haklarınız dönemleri aynı günlere rastlayacağından Sosyal Güvenlik Kurumu ödemiş olduğu emekli aylığını geri alması gerektiğini değerlendirmekteyiz. Yani emekli maaşı olarak 2000 TL. ödenmiş, siz de göreve başladığınızda görev maaşınız 3000 lira ise bu dönemlerde görev maaşınızı ile emekli maaşınız arasında bir anlamda mahsuplaşma işlemine tabi tutulması gerektiğini değerlendirmekteyiz.
Emekli ikramiyesi tutarlarının da Kanun Hükmünde Kararnamelerle bu işlemler gerçekleşmiş olduğundan tüm sonuçları ile ortadan kalmış olur, yani bu ödeme de bir anlamda erken ve yersiz bir ödeme olacağını değerlendirmekteyiz. Bu nedenle emekli ikramiye tutarının da iade edilmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz. Sonradan emekli olduğunuzda da emekli olduğunuz tarihteki unsurlar üzerinden hizmet yılınızla orantılı olarak emekli ikramiye tutarı tekrar hesaplanıp ödenir.
Hatırlatmamız gereken önemli husus 692 sayılı Kanun Hükmünde Kararname 14 Temmuz 2017 tarihinde yayımlanmıştır. Göreve başlama talebinizin son günü 24 Temmuz olacaktır. Göreve başlama düşünceniz olduğunda bu tarihin kaçırılmaması gerekir.
Konular
- Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
- Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
- Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
- Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
- Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
- Gulik otu faydaları nelerdir?
- Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
- TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
- İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
- Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
- SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
- SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
- Meyve suları zararlı mı?
- Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
- Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
- Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
- Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
- Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
- Hangi işlerde erken emeklilik var?
- Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
- e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
- Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
- Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
- Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
- Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
- Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
- Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
- Emekli maaşına çifte koruma geliyor
- Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri