Bonzai nedir neden yapılır?



Mecidiyeköy’ün en kalabalık caddelerinde şuursuzca yerlerde yatan, zombi gibi yürümeye çalışan çocuklar, ölümcül uyuşturucu 'Bonzai'nin esiri... Peki Bonzai nedir, neden yapılır? İşte 10 maddede yanıtı...

Sentetik zehir Bonzai bugün bir kez daha Türkiye gündemine geldi. İstanbul Taksim'de bir genç kızın içler acısı hali kameralara yansıdı.

Torbacıların ‘esrar gibi bir şey’ diyerek sattığı kimyasal uyuşturucu, uçucu madde kullanıcılarının kullandığı yapıştırıcılardan bile ucuz. Gramı 3-5 liraya satılıyor. İnternet ortamında bile bulmak mümkün. O yüzden gelir gelir düzeyi düşük semtlerde aile bağları zayıf, şiddet görmüş çocuklar tarafından yoğun olarak kullanılıyor. Bonzai nedir, neden yapılır İşte 10 maddede ölümle dans

Emniyet yetkilileri, sempati uyandırması nedeniyle piyasada Bonzai adıyla satılan uyuşturucunun kesinlikle bir ot türü olmadığını, sentetik ve çok tehlikeli bir uyuşturucu olduğunu vurgularken, bir kez kullanımda bile bağımlılık yapabildiğini belirtiyorlar.

1) BONZAİ NEREDE ORTAYA ÇIKTI?

Bonzai, ilk kez 2002’de Almanya ve İspanya’da daha sonra da Rusya ve Avustralya’da kullanıldı. Bağımlılık tedavisi almak isteyen kişilerin verdikleri ifadelerle ortaya çıktı. Etken maddesinin kişilerde hint kenevirine benzer etkiler oluşturan sentetik kannabionoid türü olduğu tespit edildi. İlk kez 2007’de İsveç’te 10 gram yakalandı.

2) NEDEN 'BONZAİ'?

Uluslararası polis literatüründe ‘K2’ ve ‘Spice’’ adıyla biliniyor. Türkiye’ye ilk kez “Bonzai” yazılı paketlerde getirildi. Bu yüzden adı “Bonzai” olarak kaldı. Türkiye’de ilk kez Eskişehir’de ele geçildi. Daha sonra İstanbul’da görülmeye başlandı.

3) MÜCADELE NASIL BAŞLADI?

2011 yılında 60 türü yasaklı maddeler kapsamına alındı. Ancak her yasağın ardından yeni bir türü ortaya çıkıyor.

4) BONZAİ NASIL ÜRETİLİYOR, KAÇA SATILIYOR?

Hammadesi Çin’de kilosu 30 bin dolara satılıyor. Yasadışı yollardan getirilen bir kilo hammadeden bir ton bonzai üretilebiliyor. Uyuşturucu satıcıları daha çok bonzai üretebilmek için, fare zehirinden florosan tozuna kadar pek çok kimyasal maddeyi bonzai üretiminde kullanıyor. Torbacılar Bonzai’yi, rüya, Bombay mavisi ve spice gibi aldatıcı isimlerle satıyorlar.



5) BİTKİSEL Mİ SENTETİK Mİ?

Uyuşturucu satıcıları, gençleri bonzai'nin bitkisel ve doğal olduğuna inandırmaya çalışıyor, ama bu zehir tacirlerinin bir yalanı... Yurtdışında ‘Damiana’ bitkisine, ülkemizde ise bu bitkiye benzemesinden dolayı ‘yavşan’ otunun yapraklarına püskürtülüp kurutulduktan sonra bitkisel bir uyuşturucu gibi satılıyor. Aslında sentetik bir uyuşturucu ve çok ölümcül.

6) BONZAİ'Yİ KİMLER KULLANIYOR?

İstatistiklere göre Bonzai’yi daha çok ikinci ergenlik dönemini yaşayan gençler kullanıyor. Nedeni bu dönemde gençlerin kendilerini topluma daha çok ispatlama kaygısı gütmeleri. Bonzai satıcıları da özellikle bu grubu hedef alıyor. Bir kez denemek bile bağımlılık yapabiliyor.

Bonzai nedir, neden yapılır İşte 10 maddede ölümle dans

7) NE KADAR ÖLDÜRÜCÜ?

Bu öldürücü sentetik madde salgın gibi yayılıyor. Amerikan Zehir Kontrolü Merkezleri'ne 2009’da sentetik kannabinoid zehirlenmesi nedeni ile 53 olgu başvuru yapılmışken, bu sayı 2011’de 13.000’e ulaşmıştı.

8) BONZAİ KULLANANA NE OLUYOR?

Bu maddeyi kullanan kişilerde ağız kuruluğu, kalp atışlarında şiddetli hızlanma, kalp krizi hissi, paranoya, kilo kaybı ile aşırı terleme, vücutta iyileşmeyen büyük sivilcelere oluşuyor. Unutkanlık, endişe, kaygı düzeyinde ciddi artış meydana getiriyor. Uzmanlar uyarıyor: “Yani eğer “Bonzai” kullanan bir kişi akut etki altındayken ölmez ise uzun dönemde başına gelecek olan durum şizofreni benzeri bir tablodur.”

9) BONZAİ TÜRKİYE'DE NE KADAR YAYGIN?

İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü ekipleri, 2014 yılından bugüne kadar 654 kilo 357 gram sentetik kannabinoid ve 366 kilo 118 gram hammadde ele geçirdi.

10) KURTULMAK İSTEYEN NE YAPMALI?

İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü’ne Bonzai’den kurtulmak isteyen çok sayıda gencin ailesi başvuruyor. Bu kişiler de AMATEM’e yönlendiriliyor.

Konular