Et fiyatlarına zam mı geliyor?



Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, et fiyatlarına son 1,5 ayda 5 lira zam geldiğini belirterek, "etin kilosunu 50 liradan aşağıya satamayabiliriz. Et fiyatlarının artmasının en büyük sebebi besiciler. Besiciler, Ramazan'ı fırsat görüyor" dedi.

Samsun'da yerli malın karkas etinin kilosu 30 liradan satılırken, bu etler kasap tezgahlarına geldiğinde kilosu 45 liradan vatandaşlara sunuluyor.

Son 1,5 ayda 5 lira artan et fiyatların böyle gitmesi durumunda Ramazan'da etin kilosunun 50 liraya çıkacağını ifade eden oda başkanı Ömür Şen, Et ve Süt Kurumundan alınan ithal mallardan yüzde 25 oranında kemik çıktığını, yerli ve yabancı malın karkas et kilosunun 30 liraya denk geldiğini iddia etti.

Et fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi durumunda vatandaşların et yeme konusunda sıkıntıya düşebileceğinin altını çizen Ömür Şen, "1 hafta önce karkas etin kilosunu 26,5 TL'den alırken, şu anda 30 liradan alıyoruz. Bu, kasaplar için maliyetin 37 TL'ye çıkması demektir. Böyle olunca da ete 4-5 lira zam geldi. Bu da gidişatın iyi olmadığını gösterir. Bunun en büyük sebebi besicilerdir. Besiciler, Ramazan ayını fırsat bilmeye çalışıyor olabilir. Et fiyatlarının yükselmesinde kasaplara suç buluyorlar. Besiciler zam yaptığı için biz de ete zam yapmak zorunda kalıyoruz.

Besiciler, yem fiyatlarının artmasını ve doların yükselmesini bahane gösteriyor. Durum bizden kaynaklı değil. Ama Ramazan'a 15 gün kala ete son 1,5 ayda 5 lira zam geldiyse, böyle giderse Ramazan'da etin kilosunu 50 liradan aşağıya satamayacağız gibime geliyor. Şu anda kıymanın kilosu 40 liradan, kuşbaşı etin kilosu da 45 liradan satılıyor. Durum böyle olunca, gözüken o ki üst gelir grubu vatandaşlarımızın dışındakiler bu Ramazan'da et yiyemeyecek" şeklinde konuştu.

"İTHAL MALDAN YÜZDE 25 KEMİK ÇIKIYOR"

Et ve Süt Kurumunun kilosunu 22,5 liradan verdiği ithal malın yüzde 25'inin kemik olduğunu iddia eden Şen, "Bakanımız da açıklama yaptı. Et ve Süt Kurumundan karkas etin kilosunu 22,5 liradan alabiliyoruz.

Bunu Samsun'a en yakın il olan Yozgat'tan alabiliyoruz. Orada kasaplara verilen ithal malları gittik, inceledik. Kalite bakımından yerli mallara oranla çok düşük. Yüzde 25 seviyesinde kemik oranı var. Bizim yerli mallarımızdaki kemik oranı ise yüzde 16 seviyesinde. Bu ithal mallar bir hörgüçlü. Sırtlarında bir kabarıklık var. Yani biz kasaplar biz buradan Yozgat'a gidip mal alıp getirsek de bize kilosu 30 liraya denk geliyor.

Et fiyatlarının düşmesi için bu sıkıntıların giderilmesi gerekiyor. Biz de vatandaşlara ucuz et satmak isteriz. Bu fiyatlar işlerimizin de yarı yarıya azalmasına neden oluyor. Vatandaşımız, 30 liraya kıyma yiyemezken, 45 liraya nasıl kıyma yesin? Vatandaşların artık kilo işi et alma devri sona erdi. İnsanlar artık yemeğe tat versin diye kıyma ve et alıyorlar. İnsanlar kasaba gelip, '100-150 gram et verir misin?' diyorlar" diye konuştu.

Şen, et fiyatlarının yükselmesiyle hem vatandaşların hem de kasapların zarara uğradığını sözlerine ekledi.

Konular

Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
Gulik otu faydaları nelerdir?
Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
Meyve suları zararlı mı?
Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
Hangi işlerde erken emeklilik var?
Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
Emekli maaşına çifte koruma geliyor
Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri