BES'ten çıkmalı mı çıkmamalı mı?



1 Nisan itibariyle, kamu görevlileri BES sistemine dahil oldu. Peki sistemden hemen çıkmak memurların yararına mı?

Mahalli idarelerdeki memurlar ile KİT çalışanları hariç olmak üzere tüm memurlar, 1 Nisan itibariyle BES sistemine dahil oldu.

Ancak, daha ilk gününden itibaren, BES'ten çıkılması yönünde bir görüşler bulunuyor.

Peki bu ne derece doğru?

Evet, geliri sabit olan bir memur için, geçim zor bir iş.

Ancak kazanılan para öyle ya da böyle harcanıyor.

Hali hazırdaki kurulu sistem; AVM'siyle, reklam kampanyasıyla, modasıyla, teknolojisiyle, cep telefonuyla, özentisiyle, dışarda ailecek sabah kahvaltısıyla, yaz tatili planıyla, yeni bir ev düşüyle, güzel bir araba isteğiyle sürekli olarak tüketime yöneltiyor.

Üstelik kredi kartı sistemi sayesinde, bütçen yeterli olmamasına rağmen, gelecekteki bütçeni kullanarak da yaşamak zorunda kalabiliyorsun.

Bu kadar yönlendirmenin olduğu bir düzende, kişilerin kendi iradeleriyle, tasarruf yapmaları çok zor. Zaten de yapılamıyor, üstelik de herkes borçlu.

Kesinti miktarlarını görmek mümkün. Kesinti miktarları 60 liradan başlıyor. Yani ayda 60 liralık bir kesinti miktarından bahsediyoruz.

Bu zorunlu kesinti, 10 yıl sonra ve 56 yaş ile birlikte ikinci bir emekli maaşı sağlayacak. 10 yıl boyunca sistemde kalana, Devlet, yüzde 25 oranında katkı da sunacak. Örneğin 10 yılın sonunda sistemde 20 bin liralık katkı oluştu. Devlet 5 bin lira ekleyecek. Yine 2 aylık cayma süresi sonunda sistemde kalan Devlet 1000 TL'lik 2. bir katkı daha sunuyor.

Düzenleme gereğince çalışanların faiz içeren veya içermeyen BES şirketi tercih etmesi de mümkün.

Şahsi kanaatim 2 ay içinde hemen dilekçe verip sistemden çıkmak pek mantıklı değil. Zaten daha sonra da çıksak, bazı vergi kesintileri dışında bizden kesinleri almak mümkün.

Konular