Memurların malul sayılmalarının şartları nelerdir?



Kamuya girerken engelli olarak girmeyen ancak sonradan yüzde 55 oranında engelli raporu alan bir memur, malulen emekli olabilir mi?

SORU: Ben şu an devlette memurum. Doğuştan gece körlüğü engelim var ama devlete memur olarak girerken normal memur olarak işe girdim. Engelli memur olarak girmedim ve yedi yıl sonra 2016 yılında yüzde 55 olarak ömür boyu engelli raporu aldım. Maliye onayladı artık engelli memurum. Devlette yedi yıl dört ay 26 gün sigortam var, özelde ise 3 ay 6 gün sigortam var. hizmet birleştirmesi yaptım. 8 yıl 14 gün oldu toplam hizmet. İlk sigortalı işe giriş tarihim özel sektör: 29.04.2008.

Yalnız e-devletten baktığım zaman sgk hizmet dökümü olarak şöyle bir bilgi var:ilk işe giriş tarihi: 4 a tescil bilgileri 02.10.2006. Ben 2006'da üniversite kütüphanesinde çalışıyordum sağlık için sigorta yapmışlar galiba ama çalışmış gün olarak gözükmüyor.

29.04.2008 tarihine göre kaç yıl günde emekli olurum?

eğer 02.10.2006 tarihi baz alınacaksa kaç yılda kaç günde emekli olabilirim?

CEVAP: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 2008 yılı Ekim ayı başında uygulanmaya başlanmıştır. Bu tarihten sonra memur olanlar için 5510 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.

5510 sayılı Kanun kurallarına göre memurların malul sayılmalarının şartları;

- Çalışma gücünün en az % 60 ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünün kaybettiğinin Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca tespit edilmesi gerekiyor.

- Memur olmadan önce çalışma gücünün % 60 ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilmesi durumunda malullük aylığından yararlanamıyorlar.

- Malul sayılması halinde, memurun en az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olması durumunda ise on yıllık sigortalılık süresi aranmadan yalnızca 1800 gün primlerinin ödenmiş olması gerekiyor.

- İlk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malüllük aylığından yararlanamayan memura, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanıyor.

- Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usülüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

- % 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

- % 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanıyorlar.

Bu Kanunla belirlenmiş kurallar bağlamında değerlendirmemiz:

Engellilik oranınızın % 60 ın altında olmasından dolayı malullük aylığı kapsamına giremeyeceğinizi değerlendirmekteyiz.

Engellilik oranınıza göre durumunuzun 16 yıldan beri sigortalı olmanız ve 4320 gün SGK. primlerinizin yatırılmış olması kaydıyla yaşlılık aylığı bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz.

Staj süresi sigortalılık başlangıcında sayılmıyor. Bu durumunuza göre 2008 yılından itibaren 16 yıl sigortalı olmanız ve 4320 gün hizmetiniz olması durumunda yaşlılık aylığı bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz.

Konular