Yerli ilaç ne zaman kullanılmaya başlanacak?
Sağlık Bakanı Akdağ, ilaç ve tıbbi malzemede önümüzdeki 5 yıl içinde 6-7 milyar lira yerlileştirme yapmayı planladıklarını söyledi. İlaca erişim noktasında en ucuz ülkenin Türkiye olduğunu belirten Akdağ, "Kırım Kongo aşısını dünyada ilk üreten ülkeyiz" dedi. Sağlık turizmindeki algının da iyiye gittiğini kaydeden Akdağ, en çok hastanın Arap ülkelerinden geldiğini ifade etti.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Yeni Şafak'a sağlıkta millileşmede gelinen nokta başta olmak üzere, sağlık turizmi ve tıp fakültelerinin yapısal değişikliği ile ilgili Yeni Şafak'a açıklamalarda bulundu. "Sağlıkta millileşmeyi, önce aldığımız hizmetin millileşmesi olarak değerlendirmek lazım" diyen Akdağ, "Bunu da büyük ölçüde başardık. Eskiden birçok insanımız tedavi veya ameliyat için yurtdışına gitmek zorundaydı bugün ise tam tersine yurtdışından insanlar Türkiye'ye tedavi için geliyorlar. Sağlık hizmetleri bu anlamda millileşmiş oldu" diye konuştu.
EN UCUZ ÜLKEYİZ
Türkiye'nin ilaç erişiminde en ucuz ülkelerden biri olduğunu söyleyen Akdağ, "Kullandığımız ilaçların 6.5 milyar liralık kısmı şu an yurtdışından ithal ediliyor ama bunlar Türkiye'de imal edilebilir. İlaçta yerlileştirme ana kalemlerimiz. Bunun 700 milyonluk kısmını yerlileştirmek için düğmeye bastık. Firmalara gerekli yazılar yazıldı. Bir sene sonra Sosyal Güvenlik Kurumu bu başlık altındaki ilaçların sadece Türkiye'de üretilenlerini alacak. 1 milyar 700 milyon civarında ikinci bir grup için de önümüzdeki 2 ay içinde aynı uygulamaya başlıyoruz. Bir yıl sonra bu firmalar bu ilaçları Türkiye'de üretirse satın alınacak. 2 milyar 400 milyon liralık bölümü bu sene yerlileşmek için harekete geçmiş olacağız. Geriye kalan kısmı da sürece yayılacak. Firmaları teşvik ediyoruz. Ruhsatlarını vereceğiz" dedi.
PATENTİ TÜRKİYE'DE OLACAK
Kırım Kongo aşısını dünyada ilk üreten ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Akdağ, "Erciyes Üniversitesi bu konuda çalıştı. Gönüllülerde uygulama aşamasına kadar getirildi. Birkaç yıl sonra bu aşıyı endüstriyel duruma getireceğiz. Bazı aşıların da Türkiye'de üretilmesi için firmalarla görüşüyoruz. Ama onlar lisans altında üretilen aşılar olacak. Kırım Kongo aşısının Türkiye'de üretilecek olması çok büyük aşamadır. Bu aynı zamanda virüs aşısı. Virüs aşılarını üretmek bakteri aşılarını üretmekten daha zordur. Kırım Kongo aşısının patenti bizde olacak. Dünyada ilk olacak" şeklinde konuştu.
SAĞLIK TURİZMİNDE ALGI İYİ
Tıbbi malzeme ve cihazların da Türkiye'de üretilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Akdağ şöyle devam etti: "Tıbbi malzeme ve cihazı 3 ana gruba ayırıyoruz. Birincisi yüksek teknoloji (MR, tomografi cihazları), ikincisi orta yüksek teknoloji ürünler (kalp pili, beyin pili). Bunların lisans altında Türkiye'ye gelmesi ve bilgi aktarımının, teknoloji transferinin bu lisanslı ürünlerden Türkiye'ye getirilmesi gerekiyor. Satın alma garantisi vererek yapacağız. Firmalar bunu Türkiye'de üretecekler. Şu anda bu ürünlerin yüzde 85'i ithal. Satın alma garantileri verilerek bu yüzde 85'lik ithalatı yüzde 50'lilerin altına düşürmeye çalışacağız. Tıbbi ürünlerden kalitesiz malın ucuza ülkeye girmesine mani olacağız. Önümüzdeki 5 yıl içinde toplamda ilaç ve tıbbı malzeme de 6 milyar- 7 milyar Türk lirası yerlileştirme yapmayı şuanda tasarlıyoruz."
Konular
- Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
- Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
- Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
- Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
- Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
- Gulik otu faydaları nelerdir?
- Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
- TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
- İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
- Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
- SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
- SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
- Meyve suları zararlı mı?
- Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
- Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
- Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
- Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
- Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
- Hangi işlerde erken emeklilik var?
- Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
- e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
- Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
- Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
- Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
- Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
- Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
- Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
- Emekli maaşına çifte koruma geliyor
- Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri