Bakan Müezzinoğlu'ndan kıdem tazminatı açıklaması
Kıdem tazminatında kurumuna güvenenlerin aynen devam edebileceğini kaydeden Müezzinoğlu, "Ancak 2001 krizini unutmamak lazım. Güçlü şirketler iflas edince çoğu işçi tazminatını alamadı" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatını mutlaka çözmek gerektiğini belirterek, "Mevcutlar, koşullarından memnunsa aynen devam etsin. 'Kurumuma güveniyorum, iflas riski yok' diyorsa devam etsin" dedi. Bakan Müezzinoğlu, Habetürk'ü ziyaretinde gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Müezzinoğlu, sendikaların "Haklarda bir adım geriye gidiş olmamalı" dediğini, ancak bu haklardan yararlanan kesimin toplam işçilerin yüzde 11- 13'ünü oluşturduğunu savundu. Müezzinoğlu, mahkemeye gidenlerin de yüzde 80'inin kıdem tazminatını alamadığını kaydetti. "2001 krizini unutmamak lazım" diyen Müezzinoğlu, "Güçlü şirketler iflas ettiğinde işçilerin çoğu tazminatlarını alamadı. Fon olduğunda işveren iflas da etse, işçi tazminatını alabilir. Bunu sendikalara anlatmamız lazım" diye konuştu.
GELİR TESTİ YOKSA TAPU DA YASAK
TBMM'deki bütçe görüşmelerinin ardından Genel Sağlık Sigortası (GSS) konusunda yeni bir yasal düzenleme yapılacağını belirten Müezzinoğlu, üç kademeli prim sisteminin yerine, tek rakam üzerinden prim alınacağını söyledi. Müezzinoğlu, bu amaçla SGK bünyesinde GSS Takip Genel Müdürlüğü kurulacağını, gelir testinin artık bu kurum tarafından gerçekleştirileceğini anlattı. Müezzinoğlu, herhangi bir sosyal güvenlik kaydı bulunmayıp da GSS'ye tabi olanların gelir testi yaptırmalarını sağlamak için düzenlemeler yapacaklarını, tapu işlemleri, yurtdışına çıkış ve araç alımı gibi işlemler sırasında "Gelir testini yaptırdınız mı" diye sorulacağını ifade etti.
Bakan Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatını mutlaka çözmek gerektiğini söyledi.
'NİTELİKLİ SURİYELİYİ BÜROKRASİ KAÇIRDI'
Bakan Müezzinoğlu, Uluslararası İşgücü Yasası'na ilişkin yönetmelik çalışmalarının devam ettiğini, gelecek yılın ilk çeyreğinde yönetmeliğin yayımlanacağını belirtti. Müezzinoğlu, çalışma, oturma izni, vatandaşlık gibi hükümler içeren bu düzenlemeyle, uluslararası nitelikli işgücünün Türkiye'ye çekilmesinin sağlanacağını ifade etti. Suriyeliler konusunda özeleştiride bulunan Müezzinoğlu, Suriyeliler arasında meslek sahibi ve sermayesi olanları çok geç gördüklerini veya büyük kısmını bürokrasi yüzünden kaçırdıklarını belirtti. Müezzinoğlu, meslek sahibi ve sermayesi olan Suriyelilerin başka ülkelere gittiklerini söyledi.
3'TE 1'DEN FAZLA OLANDAN 53 TL PRİM ALINACAK
Herhangi bir işte çalışmadıklarından dolayı sigortası bulunmayanların GSS primlerinin tespit edilebilmesi için gelir testi yapılıyor. Hane içinde kişi başına geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların primleri devlet tarafından karşılanıyor. Bu uygulama devam edecek. Mevcut uygulamada, kişi başına gelir durumuna göre 65.88 lira, 197.71 lira ve 395.91 lira olmak üzere üç ayrı kademede prim alınıyor. Yeni sisteme geçildiğinde, geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan herkesten 53 lira prim alınacak.
Konular
- Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
- Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
- Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
- Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
- Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
- Gulik otu faydaları nelerdir?
- Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
- TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
- İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
- Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
- SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
- SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
- Meyve suları zararlı mı?
- Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
- Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
- Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
- Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
- Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
- Hangi işlerde erken emeklilik var?
- Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
- e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
- Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
- Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
- Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
- Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
- Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
- Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
- Emekli maaşına çifte koruma geliyor
- Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri