Üniversite hastanelerine gitmek için sevk gerekiyor mu?



Üniversite hastanelerinin borçları için yeni çalışma. Harcamaları gider üzerinden ödenecek. Öğrenci bile gider sayılacak Sevk zinciri yeniden oluşturulacak.

MALİYE Bakanlığı borçlu üniversiteler için yeni bir uygulama başlatıyor. Düzenlemeyle, üniversitelere global bütçe verilecek ve bu bütçe fatura esaslı değil gider esaslı olacak. Yani üniversitenin yetiştirdiği öğrenci, uzman, tıbbi cihaz, araştırma hizmetlerinin de giderleri bütçede kalem olarak yer alacak. Sağlık Bakanlığı da üniversiteler için yeniden sevk zincirini oluşturarak tanı ilişkili gruplara göre ödeme yapacak. Böylelikle üniversite hastaneleri asıl işlevi olan uzman doktor yetiştirmek ve başka hastanelerde tedavi edilemeyen komplike hastalıkların tedavisiyle ilgilenebilecek.

Maliye Bakanlığı, her yıl dev borçlanmaları olan ve ödeme güçlüğü çeken büyük üniversitelerin tıp fakülteri ile ilgili gelecek yıl yeni düzenlemeye gidecek. Hacettepe, Cerrahpaşa, Ankara, Gazi Üniversiteleri gibi toplamda 12 üniversite için global bütçe uygulaması başlattı. Ancak bu uygulamaya rağmen üniversiteler bütçe dışına çıkınca yeni bir çalışma yapıldı. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Haluk Özen, Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın üniversitelerde nitelikli sağlık hizmetleri verilmesi ve bütçelendirmelere ilişkin çalışma yaptıklarını açıkladı. Buna göre gelecek dönemde yapılması beklenen düzenlemeler şöyle olacak:

GİDER ESASLI GLOBAL BÜTÇE

Üniversitelere aktarılan fatura esaslı bütçeleme gider esaslı bütçelemeye çevrilecek. Buna göre, üniversitenin tıp fakültesinde yetiştirdiği her bir öğrencinin maliyeti hesaplanarak gider kalemleri arasında sıralanabilecek. Bunun yanı sıra nitelikli tıp eğitimleri, tıbbi cihazlar, yeni sağlık sistemleri gibi giderler de bütçede kalem olarak değerlendirilecek.

DÖNER SERMAYEYE YENİ DÜZENLEME

Tıp fakültesindeki döner sermayeye katkı sağlamayan ancak döner sermayeden katkı alan personelle ilgili düzenleme yapılacak. Buna göre anatomi gibi temel tıp bölümü öğretim üyelerinin döner sermaye farkları özel bütçeden faturalandırılacak. Ancak idari personel için böyle bir düzenleme gelecek yıl söz konusu olmayacak.

ÖZELLİKLİ İŞLEME ÖZELLİKLİ ÖDEME

Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde üniversitelerde yapılan özellikli cerrahi operasyonlar Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan özellikli ödemeler kapsamına alınacak. Global bütçede geçen yıl bu uygulanamamıştı. Böylelikle organ nakli, kalp damar cerrahi, yoğun bakım tedavileri gibi zor tıbbi işlemler için Sosyal Güvenlik Kurumu daha yüksek miktarda ödeme yapacak. Ayrıca sağlık hizmetleri ödemelerinde, tanı ilişkili gruplandırmalar yapılacak.

ÜNİVERSİTEYE SEVK ZİNCİRİ

Gelecek yıl uygulamaya geçmesi beklenen bir başka düzenleme ise üçüncü basamak üniversite hastanelerinin rutin tedaviler için meşguliyetinin sonlandırılması için yapılacak. Buna göre üniversite hastanelerine kısmi sevk zinciri uygulanacak. Birinci ve İkinci basamak hastanelerde tedavi edilemeyen hastalar üniversiteye gönderilecek.

Konular