Kanser aşısı bulundu mu?



İmmüno-Onkoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Nalan Babacan "Kanser aşısı için geri sayım başladı. Olumlu sonuçlar çıkarsa umut vaat edebilir" dedi

Her yıl dünya genelinde 1 milyon 59 kişi akciğer kanserinden hayatını kaydediyor. Ülkemizde ise her yıl 30 bin yeni tanı konuluyor. Ülkemizde erkeklerde en sık, kadınlarda beşinci sıklıkta görülen kanser türü akciğer kanseri. Dünyada her 30 saniyede bir kişi akciğer kanserinden hayatını kaybediyor. İmmüno-Onkoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Nalan Babacan, son günlerde çok konuşulan kanser aşısı ile ilgili "Kanser aşısı için geri sayım başladı. Olumlu sonuçlar çıkarsa umut vadedebilir. Tıp camiası da sonuçları bekliyor" dedi. Kasım ayı "Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı" öncesinde; Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, Türk Toraks Derneği, İmmüno- Onkoloji Derneği ve Türk Akciğer Kanseri Derneği bir araya gelerek "Akciğerini Koru, Akciğer Kanseri Olma!" sloganıyla Akciğer Kanseri Farkındalık Kampanyası'na imza attı. Kampanyaya Çağla Demir, annesini kanserden kaybeden Rüzgar Aksoy, Açelya Akkoyun, Onur Büyüktopçu, Yeliz Şar, Tolga Güleç, annesi KOAH olan Ececan Gümeci, babası kanser olan Aslıhan Güner ve babasını akciğer kanserinden kaybeden Fulya Sezginer gibi ünlü isimler de destek verdi.

EN ÖNEMLİ NEDENİ SİGARA

Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Prof. Dr. Rıza Çetingöz, "Hastalığa yol açan bilinen ve en etkili faktör sigara ve tütün ürünleri. Yüzde 90'ın üzerinde kişi 19 yaşından önce yüzde 30'u da 13 yaşından önce sigaraya başlıyor. Akciğer kanseri bir kader değil, kötü alışkanlıklarımızın eseri" diye konuştu. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Başak Oyan Uluç ise akciğer kanseri erken evrede teşhis edilirse, cerrahi tedavi ile kitlenin çıkarılabildiğini söyledi.

Konular