GATA'ya formül: Hastane sivil, doktor asker
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulisi Akar ve 2. Başkan Orgeneral Ümit Dündar bir araya gelerek GATA'nın kapatılmasıyla askeri hekimlikte ortaya çıkan sorunları giderecek kararlar aldı.
Buna göre her yıl 200-250 askeri tabip ve hemşire adayı, sivil tıp fakültelerinde askeri öğrenci olarak okuyacak. Cephede, gemide, hava üssünde eskiden olduğu gibi askeri hekim ve hemşireler görev alacak. Milli Savunma Bakanı Işık, kararları Hürriyet'e özetle şöyle anlattı:
ARTIK BOŞLUK OLMAZ
"ASKERİN ihtiyaçları doğrultusunda kararlar aldık. Artık boşluk olmaz. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) olarak ihtiyaç doğrultusunda her yıl 200 - 250 öğrenciyi fakülte yüksek okul (FYO) kapsamında sivil tıp fakültelerinde okutacağız. GATA hastanelerinin bağlandığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi de askeri tabip yetiştirmek için özel kontenjan açacak. Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin (SBÜ) başında emekli bir askeri hekim olan Cevdet Erdöl var. O konuları biliyor. Askeri psikiyatri, ortopedi ve cerrahi gibi alanlardaki eğitimi de SBÜ verecek. Askeri tabip adaylarını öğrencisi statüsünde
MSB olarak biz okutacağız, ama eğitimi sivil üniversitelerde alacaklar. Askeri mühendisleri FYO bünyesinde ODTÜ, İTÜ gibi üniversitelerde okuttuğumuz gibi belirlenecek kontenjan doğrultusunda Hacettepe Tıp Fakültesi'nde askeri tabip öğrenciler olacak. Ankara ve İstanbul gibi kentlerde sadece FYO öğrencileri için askeri yurtlar olacak. FYO öğrencileri sabah sivil eğitim alacak ancak okuldan çıktıktan sonra askeri öğrencilerin koşullarında olacak.
RÜTBELER ESKİSİ GİBİ
Askeri hekimler, hemşireler konusunda da eski mekanizmalar devam edecek. Askeri gemilerde, cephedeki sahra hastanelerinde, hava üslerinde askeri tabipler görev alacak. Rütbeler ve üniforma konusunda farklı görüşler var. Rütbeler eski sistemde olduğu gibi devam edecek. Ancak üniforma konusunda hem giymek isteyenler, hem 'hekimlik hizmetinde üniformaya gerek yok' diyenler var.
ASKERİ İRTİBAT NOKTASI
Ankara, İstanbul başta olmak üzere hastanelerde yöneticinin yardımcısı olarak bir askeri personel görevlendirilecek. Askeri irtibat noktası da oluşturulacak. Askeri hastalar, hastanelere geldiklerinde o irtibat noktasına başvuracak. Askeri hastaların yaşayacağı sorunlarla o asker yönetici ilgilenecek. Terörle mücadele bölgelerinde Genelkurmay isterse sadece askere hizmet veren hastaneler açılacak. Ancak onun dışındaki bütün hastanelerden siviller de yararlanacak. Zaten sadece asker hasta kabul edildiğinde doluluk oranı yüzde 10-20'lerdeydi. Özetle söylemek gerekirse askeri tababet devam edecek. Genelkurmay ya da Milli Savunma Bakanlığı'nın yetiştirdiği askeri tabipleri Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve sivil üniversiteler yetiştirecek ve eskiden Genelkurmay'ın ya da MSB'nin verdiği sağlık hizmetini, hatta daha iyisini artık Sağlık Bakanlığı verecek, biz hizmet alacağız."
MSB SİVİLLEŞTİ
Işık, Milli Savunma Bakanlığı'ndaki sivilleşmenin de tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Sivil müsteşarı en başta atadıklarını anımsatan Işık, "Şimdi müsteşar yardımcılarını ve genel müdürleri de atadık. Milli Savunma Üniversitesi'ne atama yapılacak. Daire başkanları da görevde. İdari yapılanma büyük ölçüde tamamlandı diyebilirim" bilgisini verdi.
TOPLANIP ÇÖZDÜLER
OHAL çerçevesinde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi ve GATA'nın kapatılması sonrasında askeri tababet konusunda sorunlar ortaya çıkmıştı. GATA'nın eski komutanları ile askeri hekimler, yeni sistemin savaş hekimliği konusunda sorunlar yarattığını gündeme getirmişti. Genelkurmay'a da çok sayıda başvuru yapılmıştı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve 2. Başkan Orgeneral Ümit Dündar, geçen hafta sonu bir araya gelerek sorunları değerledirdi ve çözümü için kararlar aldı.
Konular
- Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
- Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
- Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
- Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
- Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
- Gulik otu faydaları nelerdir?
- Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
- TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
- İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
- Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
- SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
- SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
- Meyve suları zararlı mı?
- Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
- Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
- Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
- Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
- Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
- Hangi işlerde erken emeklilik var?
- Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
- e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
- Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
- Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
- Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
- Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
- Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
- Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
- Emekli maaşına çifte koruma geliyor
- Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri