Masa başında kilo vermek mümkün mü?
Ofis, obezliğe giden yolda tehlikelerle dolu... Hareketsizlik; sık sık yoklayan tatlı krizlerine ilaç olan çikolatalar, şekerlemeler, bisküviler; atlanan öğünlerin yerini alan fast-food yemek; yolda geçen saatler yüzünden geç yenen akşam yemekleri... Diyetisyen Neslihan Aktepe ofiste sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı.
Diyet ve kilo verme telaşı en çok çalışanların sorunu... Ancak diyet yapması hatta sağlıklı beslenmesi en zor olanlar da çalışma hayatındaki kişiler. Ofis ortamlarında beslenme ile ilgili tam bir kısır döngü yaşanıyor. Yanlış beslenme yüzünden düşen kan şekerinin getirdiği halsizliği tatlı ve karbonhidrat yiyerek gidermeye çalışıyoruz; bunları tükettiğimiz için kan şekerimiz aniden düşüyor. Sonuç: Halsizlik, özellikle öğleden sonra uyuklamalar, performans düşüşü, dikkat dağınıklığı ve tartıda sürekli kilo artışı... Çözüm: Yeterli ve dengeli beslenebileceğiniz, iş performansınızı da arttırabileceğiniz bir beslenme düzeni ve biraz hareket...
BEYİN ALINAN KALORİNİN YÜZDE 20'SİNİ YAKAR
Ofislerin en az hareket edilebilen ortamlar olduğunu söyleyen sağlıklı beslenme ve diyet uzmanı Neslihan Aktepe "Metabolizma için harcanan enerji, vücut enerjisinin yaklaşık yüzde 70-80'ini oluşturur. İhtiyacımız olan kalorinin yüzde 20'ye yakını beyin metabolizması için harcanır. Dolayısıyla ofisteki hareketsiz ortamlarda kilo alınmasa bile vücuttaki kas dokusu azalarak yerini yağ dokusuna bırakır. Bu durum çalışanlarda performans düşüklüğüyle birlikte obeziteye ve birçok hastalığa davetiye çıkarır" dedi.
Bütün bu olumsuz şartlara rağmen işyerinde metabolizmayı sürekli hızlı çalışır konumda tutabilmenin, yüksek performanslı çalışabilmenin ve hatta istenmeyen kiloları vermenin mümkün olduğunu belirten Dyt. Neslihan Aktepe, çalışanlar için beslenme tüyoları verdi.
GEÇ YATANA GECE ÖĞÜNÜ
Akşam yemeğinde, "Hafif bir peynirli salata", "Haşlanmış kuru baklagil salatası + ayran" ya da "Az yağlı pişmiş sebze yemeği + ekmek + yoğurt" seçeneklerinden birinin tavsiye edilebileceğini belirten Neslihan Aktepe, özellikle gece geç yatanların bir gece öğünü yapması gerektiğini söyleyerek, "Gece kaçta yediğinizden çok, yedikten kaç saat sonra uyuduğunuz önemlidir. Elbette ki saat 22:00'den sonra yenmemesi vücudumuzun yağlanma riskini azaltacağı gibi, kalp ve mide şikayetlerini de azaltacaktır" dedi.
PİRİNÇ YERİNE BULGUR PİLAVI
İş yerinde performansı arttırabilmek için yemekhanede pirinç pilavı yerine bulgur/karabuğday gibi besinlerle, beyaz ekmek yerine mutlaka tam taneli ekmeğin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Aktepe, "Yemek yediğiniz, çay ya da kahve içtiğiniz masada tuzluk veya şekerliğin bulunmamasına dikkat edin, bu konuda çevrenizi de uyarın. Şeker yerine bal gibi doğal tatlandırıcılar bulundurun" diye anlattı.
SU içerek zihninizi açın
"İş yerinde konsantrasyonunuz azaldıysa ve bir türlü kendinizi işe veremiyorsanız hemen en son ne zaman su içtiğinizi hatırlamaya çalışın" diyen Neslihan Aktepe, neredeyse vücudumuzun %90'ının su olduğu için gün içinde mutlaka 2-2.5 litre su içmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Konsantrasyon kaybı yaşadığınızda 1-2 bardak su içerek 15-20 dakika bekleyin. Nasıl canlandığınızı görürsünüz" dedi.
KAHVALTI
Günün temel öğünü olsun
Çalışanların vazgeçmemesi gereken tek öğünün kahvaltı olduğunu belirten Aktepe, "Kahvaltı sizi tok tutar, yağ yakmayı hızlandırır ve iş performansınızı arttırır" dedi. Zamansızlığın kahvaltıyı atlamanın ya da geçiştirmenin bahanesi olmayacağını söyleyen Aktepe evde, yolda ya da ofiste duruma göre tercih edilebilecek kahvaltı seçeneklerini sıraladı:
ÖĞLE YEMEĞİ
Mutlaka ikiye bölün!
Öğlen ve akşam yemeği arasındaki sürenin uzun olması sebebiyle öğle yemeğinin ikiye bölünmesi gerektiğini söyleyen Neslihan Aktepe, acıkma hissini azaltmak, yağ yakımını hızlandırmak için yağsız et ızgara + bol salata + ayran/cacıktan oluşan bir menü tercih edilmesini tavsiye ediyor.
Aktepe, bu öğünlerde "taze meyve + süt/süt ürünleri", "Ayran + ceviz/çiğ badem" ya da "Yağsız peynirli tost" tercih edilebileceğini söyledi. Ara öğün yapmayanların akşam yemeğinde 1 tabak yerine 2 tabak yemek yiyeceğini hatırlatan Aktepe, "Yemekten sonra aşırı artan insülin seviyesi nedeniyle kan şekeri tekrar normal seviyenin altına düşer. Bu kısır döngü de akşam yemeğinden sonra otururken uyuklamaya, sürekli atıştırmanıza ve yağlanmasına sebep olur" dedi.
O ameliyat Türkiye'de de yapılıyor
Ünlü oyuncu Ceyda Düvenci'nin ameliyat olmak için Amerika'ya gitmesiyle adını duyuran servikal yetmezlik yani rahim ağzı yetmezliği ameliyatının Türkiye'de de yapıldığı bildirildi. Hastalığın doğuştan kaynaklanabildiği gibi geçirilmiş cerrahi operasyonlar sebebiyle de ortaya çıkabildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, "Rahim ağzına dikiş atılarak yapılan bu ameliyat laparoskopik yani kapalı yöntemle Türkiye'de de uygulanıyor. Ameliyatın ardından rahim ağzı yetmezliği olan kadınlar da sağlıklı kadınlar gibi anne olabiliyor. Ameliyat hamilelik öncesinde yapılabildiği gibi hamileliğin 13 ve 16. haftalarında da yapılabiliyor" dedi.
Konular
- Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
- Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
- Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
- Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
- Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
- Gulik otu faydaları nelerdir?
- Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
- TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
- İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
- Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
- SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
- SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
- Meyve suları zararlı mı?
- Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
- Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
- Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
- Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
- Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
- Hangi işlerde erken emeklilik var?
- Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
- e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
- Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
- Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
- Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
- Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
- Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
- Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
- Emekli maaşına çifte koruma geliyor
- Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri