Memur emeklisine en az 81 en çok 400 lira zam



Hem memur hem de Bağ-Kur emeklileri için temmuz ayı 'zam ayı' demek... Hangi emeklinin ne kadar enflasyon farkı alacağı bugün belli oluyor. Enflasyon oranı yüzde 4 olursa maaşı düşük memur emeklisi 81 TL, maaşı yüksek olansa 400 TL fark alacak.

Emeklilerimiz her yıl Temmuz ayını iple çekerler. Temmuz ayı emeklilerin zam ayıdır. Bu yılda emeklilerimizin maaşı Temmuzda artacak. Peki, hangi emekli ne kadar zam alacak? Maaşlar ne kadar olacak?

İLK ALTI AYLIK ENFLASYON

Emeklilerin zam miktarı, statülerine göre değişiyor. SSK ve Bağ - Kur emeklileri Temmuz ayında ilk altı aylık enflasyon oranında zam alacaklar. Emeklilerin maaş zamlarının enflasyona endekslenmesinin sebebi, maaşların enflasyona karşı korunması. 4 Temmuz'da ilk altı aylık enflasyon rakamları açıklanınca SSK ve Bağ - Kur emeklilerinin zam oranı da netleşecek. İlk 5 aylık enflasyon oranı yüzde 3,15 çıkmıştı. Haziran ayı enflasyonu da bu civarda gelirse emeklilerin maaş zammının yüzde 4 civarında olması söz konusu olacaktır.

MEMURA YÜZDE 5 ZAM

Zam oranı yüzde 4 civarında olursa SSK ve Bağ - Kur emeklilerinin maaşlar 35 ila 152 TL arasında artacak. Dolayısıyla maaşı az olan bir kişi 35 TL, daha yüksek olan bir kişi ise 152 TL tutarında enflasyon farkı alacak. En düşük emekli aylığı Temmuz zamları sonrasında 909 TL'ye yükselecek.

Memur emeklileri Temmuz ayında toplu sözleşmedeki yüzde 5'lik zamlarını alacaklar. Bunun yanında eğer ilk altı aylık enflasyon yüzde 6'yı aşarsa, memur emeklileri enflasyon farkı da alacaklar.

YÜZDE 6'YI AŞARSA DEĞİŞİR

Ancak enflasyon oranının yüzde 6'yı aşması beklenmiyor. Dolayısıyla memur emeklileri enflasyon farkı alamayacaklar. Memur emeklilerinin maaş zamlarının miktarının en az 81 TL olması bekleniyor. Maaşlardaki artış 400 TL'yi bulabilecek.

Kendi işini yapan emeklilere 'destek' kesintisi olmuyor

Emekli olduktan sonra eski adıyla Bağ - Kur'a, yeni adıyla 4/b'ye tabi olarak çalışmaya devam edenlerden kesilen sosyal güvenlik destek primi 29 Şubat 2016 itibarıyla kaldırıldı. Bu durumdaki kişilerin maaşlarından yapılan kesinti Mart ayından itibaren yapılmıyor. Böyle olunca da bu durumdaki kişilerin maaşlarında Nisan ayından itibaren artış söz konusu oldu. Emekli olduktan sonra köşede bir emlakçı dükkanı açan, kendi nam ve hesabına çalışmaya başlayan veya şirket ortağı olan emeklilerin maaşından yapılan kesinti Mart ayından itibaren yapılmıyor ve bu durumdaki emeklilerin maaşı Nisan ayında yüzde 10 artmıştı.

Başkasının yanında çalışmaya devam edene kesinti var

Emekli olduktan sonra çalışmaya SSK'lı olarak devam eden kişiler adına ödenen sosyal güvenlik destek primi (SGDP) sürüyor. Bu konuda kafalar karışık olduğu için emekli olduktan sonra çalışmaya bir işveren emrinde devam eden kişiler 'benim maaşım niçin artmadı' diyerek işverenlerine gittiler. Ancak bu değişiklik yalnızca emekli olduktan sonra kendi işini yapan kişiler için geçerli. Dolayısıyla emekli olduktan sonra bir işveren emrinde çalışan 4/a'lılar için maaş artışı söz konusu değil.

Aylığı kestirip çalışanın emekli maaşı artar

Emekli olduktan sonra 4/b'li olarak çalışmaya devam eden kişiler Şubat 2016'dan itibaren 5510 sayılı Kanuna göre sigortalı sayılmayanlar statüsündeler. Yani bu kişiler prim ödemek durumunda değiller. Ancak eğer isterlerse aylıklarını kestirip 4/b'li olarak çalışmaya devam edebilirler. Örneğin emlakçı dükkanı açan bir emekli eğer isterse emekli aylığını kestirip, prim ödemeye devam edebilir. Bu durumda hem çalıştığı dönem için karşılaşabileceği riskler için koruma altında olur, hem de emeklilik sonrası çalıştığı dönemde ödediği primler emekli aylığını yükseltebilir.

Konular