Gebelikte Beslenme Kılavuzu Yayımlandı



Türk Jinekoloji Derneği'nin hazırladığı "Gebelikte beslenme kılavuzu"nda hamilelerin mutlaka tüketmesi ya da uzak durması gereken besinler anlatılıyor.

Türk Jinekoloji Derneği, doğacak çocuğun beden ve zihin gelişimi için anne adaylarının mutlaka tüketmesi ya da tamamen uzak durması gereken besinlerin anlatıldığı "Gebelikte Beslenme Kılavuzu"nu yayınladı. Anne adaylarının gebelik süresince çevresi tarafından "şunu yeme, bunu ye, bunu mutlaka içmelisin şeklinde" uyarılara maruz kaldığını söyleyen Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, "Kadın doğum hekimleri anne ve bebek sağlığını değerlendirirken çoğu zaman anne beslenmesini göz ardı ediyorlar. Oysa bebeğin sağlığı annenin beslenmesine bağlı. Anne karnında bebeğin sağlıklı gelişimi için anne adaylarının omega-3, demir ve folik asit desteği almaları çok önemli" dedi.

Omega-3 desteğinin beyin ve göz gelişiminde; folik asit desteğinin sinir sistemi gelişiminde ve demir desteğinin yaygın olan aneminin önlenmesinde önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demir, "Bilimsel araştırmalar hamilelikte Omega-3 desteğinin erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskini azalttığını, bebeğin anne karnındaki beyin gelişimini ve sinir gelişimini olumlu yönde etkilediğini, çocuğun zeka gelişimini desteklediğini, astım gelişimi riskini azalttığını göstermektedir. Ancak, bu konuda anne adaylarını balığın karaciğerinden üretilmiş omega-3 desteklerini kullanmamaları, Sağlık Bakanlığının tavsiye ettiği ürünleri tercih etmeleri gerektiği konusunda uyarmak gerekiyor" dedi.

Gebelikte tüm besin öğelerini kapsayacak şekilde yeterli ve dengeli beslenmek gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Demir, "Beslenme desteği gebelik öncesinden başlamalı; anne olmayı planlayan kadınların düzenli doktor kontrolünde folikasit desteği almaları gerekir. Gerektiğinde demir, kalsiyum, D vitamini veya gebeliğe özel multivitamin ve doktorun tavsiyesi ile mikro-besin desteği alınabilir. C vitamini desteği de yapılmalıdır. C vitamini yetersizliği enfeksiyon gelişimi ve erken doğuma sebep olabilir" dedi.

Hamileler dikkat! Çay ve kahveyi fazla içmeyin

Demir eksikliğinin hamilelikte sık rastlanan bir durum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cansun Demir, "Demir emilimini kolaylaştırmak için portakal, mandalina ve domates gibi C vitamini kaynaklarıyla birlikte alınması, C vitamini içeren demir desteklerinin de alınması gerekir" dedi. Anne adayının aşırı kahve tüketiminden de uzak durması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Demir, "Aşırı kafein alımı düşük ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğumuna yol açabilir. Gebelerin günde 2 fincandan fazla çay, kahve ve kolalı içecekler tüketmemesi gerekir. 2 fincandan fazla bitkisel çay da önerilmez. Çay ve kahve yemeklerden 1 saat sonra tüketmelidir" dedi.

Gebelikte Beslenme Kılavuzu Tıkla İndir

Konular