30 yıldan fazla çalışan emekliye kaç lira ikramiye verilecek?



30 yıldan fazla çalışan devlet memurlarına, "ek ikramiye" ödenmesine ilişkin tasarı Meclis komisyonundan geçti.

Meclis tatile girmeden önce yasalaşacak düzenlemeye göre, 30 yıldan fazla çalışıp, "30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenler", bir yıl içerisinde başvurmaları halinde 7 bin 500 lira ödeme alacak.

AYM kararıyla...

Kalan diğer ödeme ise kanuni faiziyle birlikte takip eden yılda yapılacak. Konuyu yargıya taşıyanların davası konusuz kalacağından bu dosyalarda karar verilmesine yer olmayacak. Bu kişilere de davanın sonuçlanmasına gerek olmadığından ödeme yapılacak. 40 yılın üzerinde çalışanlara 25 bin lirayı bulan ek ödeme yapılabileceği öğrenildi.

Devlet memurlarına ve hak sahiplerine ödenen emekli ikramiyesi, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK) ödendikten sonra kişilerin çalıştığı kurumlardan tahsil ediliyor. İlk ödemeyi önce SGK gerçekleştirip sonra ilgili kurumlardan bunu tahsil ediyor. Emekli Sandığı Kanunu'na göre emekli ikramiyesi çalışılan her tam yıl için olmak üzere en fazla otuz yıl karşılığı ödeniyordu. Buna göre emekliler, 40 yıl da çalışsa 30 yıllık ikramiye alabiliyordu. Anayasa Mahkemesi, 7 Ocak 2015 tarihli kararıyla 30 yıl sınırlandırmasını iptal etti. Kararın yayım tarihi olan 7 Ocak 2015'ten sonra emekli aylığı bağlanan memurların emekli ikramiyeleri herhangi bir üst sınır aranmaksızın ödenmeye başlandı. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı bu tarihten önce emekli olanlara uygulanamadı. 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olanlar, yargı yoluna başvurup dava açtı. Bu davalar çoğunlukla kurum aleyhine sonuçlandı.

408 bin emekli bekliyor...

Meclis sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda tasarıyla ilgili bilgi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, şu bilgileri verdi:

"Şu ana kadar 120 bin kişi başvurdu, 65 bin kişi de yargıya taşıdı. Bu emeklilere ödenecek ikramiye tutarının toplam maliyeti yaklaşık 2 milyar lira. Dava sonucu ödeme yapılan kişi sayısı yani bugüne kadar toplam 15 bin 131 kişiye ödeme yaptık. İkramiye ödeme tutarı 247 milyon 244 bin lira. Yasal faiz ödeme tutarı 19 milyon lira, yargılama gideri 9 milyon 759 bin lira, toplam ödeme tutarımız da bugüne kadar 276 milyon lira.

Kanunun yürürlük tarihinden itibaren bir yıllık hak düşürücü başvuru süresi getirilmektedir. Yani kanun çıktıktan sonra bir yıllık hak düşürüp bir yıl içerisinde müracaat etme hakkı verilmektedir. Daha önce başvuruda bulunmuş olanlardan ayrıca başvuru alınmaksızın ödemeleri yapılacaktır. 120 bin kişiye herhangi bir başvuru, farklı bir başvuru, değişik bir başvuru beklenmeden bu ödemeler gerçekleştirilecektir. Başvurudan itibaren üç ay içinde ikramiyelerin 7 bin 500 lira olan kısmı üç ay içerisinde ödenecek, geri kalanı da bir yıl içerisinde ödenmiş olacaktır. İptal kararından önce emekli olmuş ve 30 yılın üzerinde hizmeti olduğu halde ikramiye ödenmemiş yaklaşık 408 bin emekli bulunduğu değerlendirilmekte."

Konular