Bakıma muhtaç çocuğu bulunan kadınların erken emekliliği
Başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalılarının 1 Ekim 2008 sonrasındaki sigortalılıkları yüzde 25 oranında artırılıp eklenen bu sürelerin yaştan da düşülmesi mümkün bulunuyor.
Normalde prim ödenerek veya çalışılarak her yıl azami 360 gün edinilebilirken pozitif ayrımcılığa tutulanlar da var.
Örneğin çalışan ve aynı zamanda başka birinin sürekli bakımına muhtaç çocuklarının sorumluluğunu da üzerinde taşıyan anneler de Yasa koyucunun bu bakımdan koruduğu kesimde bulunuyor.
Bu kapsamda düzenlenen 5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesi uyarınca başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalıların 2008 yılı Ekim ayı başından sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenerek, eklenen bu sürelerin emeklilik yaş hadlerinden de indirilmesi gerekiyor.
Bugün de yazımızı bakıma muhtaç derecede ağır engelli çocukları bulunan kadınlara tanınan erken emekliliğin gerek tarihsel ve gerekse sigortalılık bakımından oldukça geniş olan kapsamını ortaya koyalım istedik.
BAKIMA MUHTAÇ ÇOCUĞU BULUNAN HANGİ ANNELER ERKEN EMEKLİ OLABİLİR?
Bahse konu haktan;
2008 yılı Ekim ayı başından itibaren 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur), 4/c (T.C. Emekli Sandığı) sigortalılıkları kapsamında çalışan kadın sigortalılar ile 2008 yılı Ekim ayı başından önce 506 (SSK), 1479 (Esnaf Bağ-Kur) , 2925 (Tarım SSK), 2926 (Tarım Bağ-Kur) ve 5434 sayılı (T.C. Emekli Sandığı) Kanunlara tabi çalışırken 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur), 4/c (T.C. Emekli Sandığı) sigortalılıkları kapsamında çalışmalarını devam ettiren,
Ekim 2008 ayından önce 5434 sayılı Kanuna tabi hizmeti bulunanlardan Ekim 2008'den sonra isteğe bağlı Emekli Sandığı iştirakçiliğini sürdürenler, özelleştirilen kurumlarda İş Kanununa tabi kılınıp da isteklerine bağlı olarak Emekli Sandığı iştirakçiliği devam ettirilenler (5434/Ek madde 71), süresi kanunlarla belirlenen görevlere atanan veya seçilenlerden görevleri sona erenlerden Emekli Sandığı ilgisi sürdürülenler (5434/Ek madde 76), özelleştirilen kurumlardan ayrılıp özel sektörde çalışıp Emekli Sandığı'na kesenek ödemeye devam ettirilenler (5434/geçici madde 192),
2008 yılı Ekim ayı başından itibaren 5510 sayılı Kanuna tabi olarak isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler ile 2008 yılı Ekim ayı başından önce 506, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara göre isteğe bağlı sigortalı olup, 5510 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı sigortalılıkları devam eden kadın sigortalılar yararlanabilmektedirler.
Bakıma Muhtaç Çocuğu Bulunan Hangi Anneler Erken Emeklilikten Faydalanamıyor?
Bakıma muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalılara ilişkin hükümler geçici 20 nci maddeye tabi özel banka, sigorta şirketleri gibi özel sandığı olan ve henüz devredilmeyen sandık çalışanları hakkında uygulanmıyor.
Bu kapsamda düzenlenen 5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesi uyarınca başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalıların 2008 yılı Ekim ayı başından sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenerek, eklenen bu sürelerin emeklilik yaş hadlerinden de indirilmesi gerekiyor.
SSK VE BAĞ-KUR'LU ANNELER İÇİN BAŞVURU YERİ
Çocuğunun, başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda malul olduğunun tespitini isteyen kadın sigortalılar en son çalışmalarının geçtiği SGİM/SGM’ye başvurmaları gerekiyor. Çocuğunuzla ilgili raporu şimdi de emekli olacağınız zamana yakın iken de alabilirsiniz.
MEMUR ANNELER İÇİN BAŞVURU YERİ
4/c sigortalısı annelerden Ekim 2008 ayı ve sonrasında geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte birinin, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenmesi ve eklenen bu sürelerin emeklilik yaş hadlerinden de indirilmesini isteyen annelerin buna dair başvurularını son kez görev yapmakta oldukları illerdeki SGİM/SGM’lere yapmaları gerekiyor.
İlave Edilecek Hizmetin Kapsamı
4/a, 4/b ve 4/c sigortalılığı kapsamında 2008 yılı Ekim ayı başından sonra geçen,
2008 yılı Ekim ayı başından sonra isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödenen,
2008 yılı Ekim ayı başından sonra geçen ve 5510, 5434 ve 3201 sayılı Kanunlar kapsamında borçlandırılan,sürelerin de dikkate alınması gerekiyor. Bu konuya yarında devam edeceğiz.
Konular
- Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
- Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
- Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
- Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
- Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
- Gulik otu faydaları nelerdir?
- Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
- TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
- İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
- Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
- SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
- SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
- Meyve suları zararlı mı?
- Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
- Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
- Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
- Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
- Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
- Hangi işlerde erken emeklilik var?
- Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
- e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
- Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
- Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
- Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
- Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
- Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
- Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
- Emekli maaşına çifte koruma geliyor
- Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri