Organ beklemeye son verecek proje
Akdeniz Üniversitesi'nde Prof. Dr. Bayezid tarafından hazırlanan proje ile Türkiye ve komşu ülkeler arasında organ alışverişi sağlanacak. Organ bekleme süresi en aza inecek.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, organ naklinde sıra beklemeye son verecek kalp ve organ transplantasyon projesi hazırladı. Proje Türkiye ile KKTC, Yunanistan, Bulgaristan ve Azerbaycan arasında 'Organ Transplant Merkezi' kurulmasını öngörüyor. Buna göre Transplant Merkezi'ne üye olan ülkelerde bağışlanan organlar hangi ülkedeki hastalara uyumlu ise o ülkeye gönderilecek. Böylece organ bekleyen hastalar hem çok daha fazla organ bağışından yararlanabilecek hem de komşu ülkeler arasında organ kardeşliği kurulacak.
AVRUPA'DA ÖRNEĞİ VAR
Projenin Avrupa'daki örneği olan Euro Trasplant'ın Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Macaristan ve Hırvatistan'da 130 milyon insana hitap eden bir organizasyon olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bayezid, "Böyle bir organizasyonun bir benzerinin yapılması Türkiye'de organ bekleyen binlerce hastaya faydalı olacak. Sistem Türkiye, KKTC, Yunanistan, Bulgaristan ve Azerbaycan'ın yanı sıra diğer komşu ülkeleri de kapsayabilir. Böylelikle yapılan organ nakli sayıları artacağı gibi sağlık, toplumları, ülkeleri ve insanları birleştirici bir etken de olacaktır" dedi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri de söz konusu projenin en kısa sürede faaliyete geçirileceğini bildirdi. Türkiye'de sadece 70 binin üstünde böbrek hastasının diyalize girdiğini de belirten Bakanlık yetkilileri, "Sadece 6 bin kişi acil böbrek bekleme sırasında. Bu proje devreye girdiği andan itibaren acil böbrek, kornea, karaciğer ve kalp bekleyen hastalarımıza organ nakli olacaktır. Kol ve yüz nakli bekleyen hastalarımız uzuv nakli olabileceklerdir" ifadeleri ile organ bekleyen hastalara müjdeli haberi verdi.
ÖRNEĞİNİ YAŞADIK
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde son dönem kalp yetmezliği çeken hastalara yapay kalp taktıklarını belirten Prof. Dr. Bayezid, yakın zaman önce KKTC'de beyin ölümü gerçekleşen Soner Çolak'ın kalbini ve bir böreğini alarak ilk kez Antalya'ya getirdiklerini hatırlatarak, "Ancak daha çok hastaya yardımcı olabilmemiz için Kıbrıs ve yakın komşu ülkelerimizin de içinde bulunduğu transplant organizasyonunun içinde olmamız yararlı olacaktır" diye konuştu.
YÜZDE 30 KALP YETMEZLİĞİNDEN
Prof. Dr. Ömer Bayezid, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 30'unun kalp yetmezliğinden olduğunu belirtti. Avrupa'da yılda 4.5 milyon kişinin kalp yetmezliği nedeni ile hayatını kaybettiğini ifade eden Prof. Bayezid, "Bu trafik kazalarından olan kaybın 47 katıdır. Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Koordinasyon Merkezi verilerine göre Türkiye'de acil kalp bekleyen 600'ün üstünde hasta vardır. Buna karşılık geçen yıl (2015) 89 hastaya kalp nakli yapılmıştır. Her geçen gün organ nakli bekleyen hasta sayısı artmaktadır" diyerek projenin önemine dikkat çekti.
Konular
- Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
- Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
- Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
- Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
- Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
- Gulik otu faydaları nelerdir?
- Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
- TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
- İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
- Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
- SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
- SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
- Meyve suları zararlı mı?
- Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
- Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
- Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
- Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
- Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
- Hangi işlerde erken emeklilik var?
- Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
- e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
- Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
- Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
- Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
- Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
- Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
- Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
- Emekli maaşına çifte koruma geliyor
- Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri