'Çocuk gelin' suçunda aileye ceza verilebilir
Prof. Dr. Mahmutoğlu, Meclis'te yaptığı sunumda 18-21 yaş arasındakiler için 'gençlik ceza hukuku' oluşturulması ve mağdura zorla beden muayenesi yapılmamasını da içeren bir dizi öneride bulundu.
TBMM Çocuk İstismarını Önleme Komisyonu'nda, Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Selami Mahmutoğlu, cinsel istismarcıların tıpkı akıl hastaları gibi yüksek güvenlikli cezaevlerinde tutulmaları gerektiğini, hadın veya geri dönüşü olmayan kimyasal kastrasyon tedavisine karşı olduğunu dile getirdi.
Komisyonda, sunum yapan Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı ve İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü, Sosyal Bilimler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Selami Mahmutoğlu, özetle şu mesajları verdi:
KANUN ÇOCUKLARI MAĞDUR EDİYOR: Taciz ve cinsel saldırı ayrımı arasında temel kriter fiziksel temas var mı yok mu diye ortaya konuldu. Kanun yapılırken gerekçesi de böyle benimsendi, ama çocuklarda probleme yol açtı. Önümüze bazı vakalar geldi. Bir şüpheli teknolojiyi kullanarak uzaktan kamera kaydıyla çocukların soyunmasını ve sonucunda izlenmesini talep ediyor. Çocuğa yönelik fiziki temas yok ama çocuğa yönelik istismarda ise tereddüt yok. Fiziksel temas ararsak bu gibi vakalar ne olacak? Tartışma devam etti ve içtihat fiziksel temas üzerinde yürüdü. Bu somut olayda olduğu gibi çocuğa yönelik fiziksel temas içermese bile içtihatlarla bile bunun istismar olduğu yoluna gitmeliyiz. Yoksa 105. maddenin çocuğu koruması yeterli değil.
CEZALAR GÖZDEN GEÇİRİLSİN: TCK yağma suçunun cezası çok ağır. Bir çocuk diğerinin elindeki oyuncağı simidi alıyor 20 yıl ceza alıyor. Kantarın topuzu kaçarsa uygulayacılar ceza vermekten kaçınabilirler. Cezaların ölçüsüzlüğü durumuyla karşı karşıya kalınıyor. Ceza verirken miktar hepimizin içine sinmeli.
İSTİSMARCIYA AKIL HASTASI KRİTERİ: Kriter olarak ceza kanunundaki akıl hastalarına ilikin kriterlerden yararlanabilir. Akil hastalarına yönelik yeni sistemde tehlike hali geçinceye kadar kişi yüksek güvenlik cezaevlerinde tutulmakta. Yüksek güvenlikle cezaevlerinin bir taraftan güvenlik bir taraftan tıbbı destek verilmeli. Bazı faalillerin akıl hastalığını yakın sorunları var. Özellikle çocuklara yönelik suçlarda ifade ediliyor.
ZORLA BEDEN MUAYENESİ OLMASIN: Mağdurlar açısından yetişkin ya da küçük genital muayenelerde sorunlar çıkmaktadır. Ben zorla beden muayenesi kuralların mağdur açısından olmaması gerektiğin düşünüyorum. Mağduru zaten mağdur ediyoruz durum ne olursa olsun rızası dışında zorla muanelere karşıyım. CMK'daki düzenlemede değişiklik yapılmalıdır.
GENÇLİK CEZA HUKUKU: Bizim ceza sorumluluğuna ilişin yaş düzenlememiz 0-12, 12 - 15 ve 15-18 yaş arasıdır. Rıza ile ilişkiye girse bile kanun suç olarak görüyoruz. 19 yaş ciddi bir yaş. Gençlik ceza hukuku Almanların yaptığı gibi 18 - 21 yaş arasını düşünemez miyiz. Türkçemizde delikanlı kelimesi hem 'deli' hem 'kan' burada yetişkinlere ceza verme siyasetinden ziyade. Çocuk 19 yaşında 21 yıl ceza aldı. 14 yaşındaki kız çocuğuyla rızaya dayalı ilişkiye girdi diye, içime sinmiyor. Genç insanları cebir tehdit iradeyi etkileyen haller olmadığında bu yaştaki çocuklara hayatlarını karartıcı cezalar verilmesini doğru bulmuyorum.
ÇOCUK GELİNLERDE AİLEYE CEZA: 18 yaş altındaki evliliklere sıcak bakmıyorum. Toplum belli bölgelerde hayırlı iş olarak görüyor. O nedenle ailelere dikkat ve özensiz davranışlara da pozisyon alalım. Amaç anne baba çocuğu cezalandırmak değil. 'Evladım evlen en doğrusu bu' demesi azmettirmektir. Anne baba bakımında aile hukuki suçlar bakımından değerlendirilme yapılmalı.
Konular
- Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
- Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
- Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
- Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
- Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
- Gulik otu faydaları nelerdir?
- Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
- TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
- İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
- Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
- SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
- SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
- Meyve suları zararlı mı?
- Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
- Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
- Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
- Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
- Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
- Hangi işlerde erken emeklilik var?
- Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
- e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
- Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
- Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
- Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
- Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
- Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
- Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
- Emekli maaşına çifte koruma geliyor
- Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri