SGK, emeklilere daha yüksek maaş verme imkanına sahip olacak



SGK Başkanı Bağlı "Kayıt dışı istihdam oranının yüzde 15'e düşürülmesi yani 2023 hedeflerine ulaşılmasıyla SGK, emeklilere daha yüksek maaş verme imkanına sahip olacak, sağlık hizmetleri daha etkin, verimli hale gelecek"

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, "Kayıt dışı istihdam oranının yüzde 15'e düşürülmesi yani 2023 hedeflerine ulaşılmasıyla SGK, emeklilere daha yüksek maaş verme imkanına sahip olacak, sağlık hizmetleri daha etkin, verimli hale gelecek" dedi.

Bağlı, Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla Kurumda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Sosyal devletin olmazsa olmazının sosyal güvenlik, sosyal güvenliğin en önemli unsurunun da Genel Sağlık Sigortası olduğunu belirten Bağlı, Sosyal Güvenlik Kurumunun vatandaşların yüzde 98'ini sosyal güvenlik şemsiyesi altına aldığını söyledi.

Genel Sağlık Sigortasının daha etkin ve verimli şekilde çalıştırılması için gerekli düzenlemelerin hazırlandığını ve Bakanlar Kurulu'na sunulacak aşamaya geldiğini bildiren Bağlı, gelir testinin Sosyal Güvenlik Kurumunda yapılmasına ilişkin bir iradenin ortaya çıktığını vurguladı.

Bağlı, Sosyal Güvenlik Reformunun, reformun içeriği, fiziki imkanlar ve personel durumu unsurlarından oluştuğuna dikkati çekerek "10 yıllık sürenin ardından Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında mevzuat anlamında yapılması gerekenlerin büyük bir kısmını gerçekleştirdik. Mutlaka eksiklikler ve aksaklıklar var ama bunları da gözden geçiriyoruz" dedi.

Personel eksikliğinin bulunduğunu ama mevcut Kurum personelinin çok özverili bir şekilde çalıştığını ifade eden Bağlı, gelecek dönemde ele alınacak konuların başında personel ihtiyacının giderilmesinin geldiğini söyledi.

Türkiye'deki sosyal güvenlik sisteminin Batı standardının üzerinde olduğunu vurgulayan Bağlı, şöyle konuştu:

"2023 hedefleri kapsamında Kurum olarak en büyük parametremiz kayıt dışı istihdam oranının yüzde 15'e indirilmesi. Kayıt dışılık bir taraftan insan hakkı ihlali, diğer taraftan bütün topluma karşı işlenen bir suç. Kayıt dışı istihdam sosyal güvenlik açığı, sosyal güvenlik açığı da borçlanma anlamına geliyor. Kayıt dışılıkta 1 puan düşürülmesi 1,8 milyar liralık bir kazanca karşılık geliyor. Kayıt dışı istihdam oranının yüzde 15'e düşürülmesi yani 2023 hedeflerine ulaşılmasıyla SGK, emeklilere daha yüksek maaş verme imkanına sahip olacak, sağlık hizmetleri daha etkin, verimli ve hale gelecek. Bunlarla birlikte SGK'ya bütçeden daha az kaynak aktarılacak."

Konular