Torunu işe giren dedenin 65 yaş aylığı kesilmeyecek
65 yaş aylığı alanlar hane içinde kişibaşına düşen gelir sınırı aşıyorsa, bu hakkını kaybediyor. Örneğin torunu işe giren dede, 65 yaş aylığından faydalanamıyor. Ancak Meclis'e sunulan tasarıyla tablonun değişmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz hafta içerisinde Meclis'e gelen kanun tasarısı çalışma hayatıyla ilgili önemli değişiklikler öngörüyor. Tasarıda yıllık izinlerin kullanım biçiminin değiştirilmesinden, gençlerin gelir testi borçlarının silinmesine kadar pek çok konuda düzenleme yer alıyor. Kanun tasarısında 65 yaş aylığı alan veya yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen gelir sınırın üzerinde olduğu için aylık alamayanları ilgilendiren bir değişiklik de var. Tasarı bu şekilde yasalaşırsa bugün 65 yaş aylığı alamayan kişilerin aylık almaya başlaması söz konusu olacak.
'MUHTAÇLIK' GEREKİYOR
65 yaş aylığı alabilmek için 3 temel şart söz konusudur. İlk şart, 65 yaşın doldurulmuş olmasıdır. 65 yaşını doldurmuş ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilere aylık bağlanır. Yani emekli olmayan, SGK'dan dul veya yetim aylığı almayan, herhangi bir işte çalışmayan kişiler aylık alabilir. Kocasından veya anne - babasından ölüm aylığı alan 65 yaş üstü bir kişi aylık alamaz. Nafaka alan kişiler de 65 yaş aylığından yararlanamaz. 65 yaş aylığı alabilmek için gerekli üçüncü şart ise 65 yaş üstü kişinin yaşadığı hanenin gelirinin belirli bir limitin altında olmasıdır. Bu limit asgari ücretin net tutarının 3'te biridir. 65 yaş üstü kişinin yaşadığı hanedeki toplam gelir o hanede yaşayan kişi sayısına bölünür ve bu rakam üzerinden değerlendirme yapılır. Bu hesap nedeniyle bazen ortaya dramatik sonuçlar çıkar.
NASIL HESAPLANIYOR?
Örneğin çocuğu, gelini ve torunuyla birlikte yaşayan 65 yaş üstü kişiye bağlanan aylık, torunun işe girmesi nedeniyle kesilebilir. Asgari ücretten çalışan baba, ev hanımı anne ve üniversite öğrencisi torunun başka bir geliri yoksa hanede kişi başına düşen gelir 335,75 TL'dir. Bu durumda söz konusu bu hanede yaşayan 65 yaş üstü kişiye aylık bağlanır. Fakat bu süreçte torun asgari ücret üzerinden bir işe girerse hanedeki kişi başına düşen gelir 660,65 TL'ye yükseleceği için 65 yaş üstü kişiye aylık bağlanamaz. Dolayısıyla torun işe girdi diye dedenin aldığı 65 yaş aylığı da kesilebilir.
FAİZİYLE GERİ İSTENİYORDU
Torunu işe giren ve yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen gelir artıp aylık alma durumu değişen dede, bu durumu bildirmez ve aylık almaya devam ederse, kendisinden aylık faiziyle geri isteniyordu. Bu da 65 yaş üstü yaşlının hem bürokratik işlemlerle uğraşması, hem de devlete borçlu konuma düşmesi anlamına geliyordu. Bu da yaşlılarımızın devlete güveninin sarsılması sonucunu doğuruyordu. Bu değişiklik sonrası yaşlılarımız bu endişeden kurtulmuş olacaklar.
608 bin kişiye ödenmiş
AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın verilerine göre 2015 yılında toplam 608 bin 513 kişiye 65 yaş aylığı ödenmiş. Ödenen toplam rakam 1 milyar 275 milyon 183 bin 231 TL. 65 yaş aylığıyla ilgili değişiklik hayata geçtiğinde aylık alan kişi sayısının artması söz konusu olacaktır.
Yalnızca eşinin geliri
Meclis'e gelen tasarıda bu dramatik sonucun önüne geçecek bir düzenleme yer alıyor. Tasarı yasalaştığında 65 yaş aylığı bağlanacak kişi için muhtaçlık testi yalnızca kendisi ve eşinin geliri üzerinden yapılacak. Dolayısıyla torunu işe girdi diye dedenin aylığı kesilmeyecek. Bu değişiklikle hem yaşlılarımızın borçlu duruma düşmesi engellenecek, hem de şu an 65 yaş aylığı alamayan bazı kişilerin aylık almaya başlamaları söz konusu olacaktır.
Konular
- Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
- Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
- Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
- Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
- Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
- Gulik otu faydaları nelerdir?
- Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
- TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
- İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
- Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
- SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
- SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
- Meyve suları zararlı mı?
- Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
- Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
- Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
- Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
- Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
- Hangi işlerde erken emeklilik var?
- Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
- e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
- Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
- Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
- Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
- Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
- Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
- Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
- Emekli maaşına çifte koruma geliyor
- Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri