SSK Bağ-Kur çakışması halinde nasıl bir uygulama yapılacak?
Çifte emeklilik ya da aynı anda SSK ve Bağ-Kur'a prim ödenebilir mi?
Bir vatandaş aynı anda hem Bağ-Kur’lu hem SSK’lı olabilecek ve prim ödeyerek emekliliğinde yüksek aylık alabilecektir. 6111 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeye kadar Emekli Sandığı (4/c), SSK(4/a) veya Bağ-Kur(4/b) çakışmalarında Emekli Sandığı hep öne geçer, SSK ve Bağ-Kur çakışması hallerinde ise önce başlayan geçerli olurdu. İşte bu Kanula bu kural değişmiştir.
SSK Bağ-Kur çakışması halinde nasıl bir uygulama yapılacak?
Diğer çakışma halleri de olmakla birlikte sık rastlanılan durum SSK ve Bağ-Kur çakışmasıdır. Bu güne kadar önce başlayan geçerli iken 6111 sayılı torba kanun olarak adlandırılan kanunla 5510 sayılı kanunun 43. maddesinde yapılan değişiklikle bundan böyle SSK Bağ-Kur çakışmalarında SSK öne geçecek.
Bir vatandaş aynı anda hem Bağ-Kur’lu hem SSK’lı olabilecek ve prim ödeyerek emekliliğinde yüksek aylık alabilecek. Örneğin, mesai saatlerinde sigortalı olarak çalışan bir teknisyen, akşamları da kendi adına açtığı mesleğine ilişkin işyerinde ticari faaliyette bulunabilecek. Veya fabrikada işçi olarak çalışan bir kişi büfe kiralayarak kendi adına işletebilecek. Böylece çalışırken hem ek gelir elde edecek hem de iki kez prim yatırdığı için yüksek emekli aylığı alabilecek. Yeni düzenlemeyle çalışanlar, internet cafe, lokanta ve konfeksiyon gibi işyeri sahibi de olabilecekler. Özel şirkette SSK’ya tabi çalışan bir kişi aynı zamanda üzerine açtığı dükkânı nedeni ile Bağ-Kur’lu olarak da prim yatırabilecek.
Bu konuyla ilgili olarak 2011/36 nolu genelgede çok detay bilgilere yer verilmiştir. Buna göre; Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendine tabi sigortalılığın çakışması nedeniyle (a) bendi kapsamındaki sigortalılığı esas alınanlar 1/3/2011 tarihinden sonra yazılı talepte bulunmak ve 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas kazanc alt sınırı ve üst sınırına ilişkin hükümler saklı olmak kaydıyla, (b) bendi kapsamındaki çalışmasından dolayı talep tarihinden itibaren (b) bendi içinde prim ödeyebileceklerdir. Ancak, (a) ve (b) bendi için ödenecek primlerin toplamı prime esas kazancın üst sınırından fazla olamayacaktır.
Yani, bir kişi Bağ-Kur’lu iken başka bir iş yerinde SSK’lı çalışabilecektir. Bu duruma çifte maaş denilmesi mümkün değildir.
Sadece kendi iş yerinden 4-a'lı olunamayacak
Kişi SSK’lı olarak başka iş yerlerinde çalışabilir, ancak kendi iş yerinde veya ortak olduğu bir iş yerinde SSK’lı olarak çalışması halinde sadece Bağ-Kur’u geçerli olacaktır.
Sigortalı isterse hem Bağ-Kur hem de SSK primini aynı anda ödeyebilecek
Kendi iş yerinden ya da ortak olduğu şirketten dolayı Bağ-Kur’lu olan bir kişi başka bir yerde SSK’lı çalışmaya başladığında otomatik olarak Bağ-Kur kapsamı dışına çıkacak. Eğer isterse Bağ-Kur’a da prim ödemek istiyorum diye yazılı olarak müracaat edip bir yandan adına SSK primi yatırılırken Bağ-Kur’a da kendisi prim ödeyebilecek. Her iki tarafa prim ödenecek ama ödenen primler SSK primi olarak değerlendirilecek, yani kişi aynı anda hem SSK hem Bağ-Kur’a prim ödeyip iki taraftan da emeklilik gibi bir durumu olamayacak.
Kazançlar toplanacak
Bu şekilde iki taraflı prim ödeyenler için emeklilik aşamasında toplam kazanç dikkate alınarak aylık bağlanacak. Mevcut sistemde, bakkal dükkanı olan bir kişi, fabrikada SSK’lı olarak işe başladığında Bağ- Kur kapsamından çıkmak durumundaydı. Bağ- Kur’u kapatana kadar sigortalı olması mümkün değildi. Şimdi bu durumdaki vatandaş, bakkal açtığı gibi bir fabrikada işçi olarak da çalışabilecek. Üstelik bakkalı kendi adına da işletebilecek. Primini yatırıp yüksek aylık alabilecektir. Bu örnekler çoğaltılabilir. Ancak, tavan prim tutarının hiçbir şekilde üzerine çıkılması mümkün değildir. Kamuoyunda çifte emeklilik diye yanlış algılanan durumun esası budur.
Konular
- Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
- Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
- Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
- Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
- Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
- Gulik otu faydaları nelerdir?
- Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
- TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
- İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
- Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
- SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
- SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
- Meyve suları zararlı mı?
- Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
- Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
- Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
- Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
- Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
- Hangi işlerde erken emeklilik var?
- Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
- e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
- Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
- Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
- Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
- Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
- Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
- Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
- Emekli maaşına çifte koruma geliyor
- Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri