Emekli aylığının üçte biri kiraya gidiyor
Emeklilerin konut ve kira harcamaları, aylıklarının yaklaşık yüzde 30'unu bulurken, ücretli çalışanlarda bu oran yüzde 23,4'e denk geliyor.
Emeklilerin konut ve kira için yaptıkları harcama, aylıklarının yüzde 29,1'ine denk gelirken, ücretli çalışanlarda bu oran yüzde 23,4 seviyesinde bulunuyor.
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2014 yılı hanehalkı tüketim harcaması istatistiklerinden derlediği bilgilere göre, emeklilerin konut ve kira için yaptıkları harcama, aylıklarının yaklaşık üçte birini (yüzde 29,1) buluyor. Yüzde 24,2'lik gıda ve alkolsüz içecek harcamaları ile bu rakam aylıkların yarısından fazlasına (yüzde 53,3) ulaşıyor.
Ulaştırma harcaması da emeklilerin bütçesinde önemli bir yer tutuyor. Geçimini emekli aylığı ile sağlayanlar ulaştırma için bütçelerinden yüzde 13,6 pay ayırıyor.
Emekli aylığından, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri harcamaları yüzde 7,2, giyim ve ayakkabı yüzde 4,1, lokanta ve oteller yüzde 3,8, alkollü içecekler, sigara ve tütün yüzde 3,7 pay alırken, haberleşme için ayrılan harcamaların oranı ise yüzde 3,6 olarak gerçekleşiyor.
Emekliler aylıklarından eğlence ve kültür için yüzde 3'lük pay ayırıyor. Sağlığa ayrılan pay ise yüzde 2,1'e kadar geriliyor. Emeklilerin, eğitim harcamaları ise aylıklarının yüzde 1,1'ine denk geliyor.
Ücretliler gıdadan çok ulaşıma para harcıyor
Maaş, ücret ve yevmiyelilerin konut ve kira harcamaları için bütçelerinden ayırdığı pay yüzde 23,4 iken, gıda harcamaları ise yüzde 18,3'e karşılık geliyor.
Ücretlilerin ulaştırma için harcadıkları tutarın, gıda harcamalarının üzerinde olması ise dikkati çekiyor. Buna göre, ücretlilerin aylıklarının yüzde 19,3'ü ulaştırma harcamalarına gidiyor.
Emeklilerden farklı olarak ücretliler, lokanta ve otellere aylıklarının yüzde 7,3'ünü harcıyor. Söz konusu grubun mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri harcamaları için ayırdığı pay yüzde 6,5'e denk gelirken, bu harcamayı yüzde 5,4 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 4,4 ile alkollü içecekler, sigara ve tütün, yüzde 4 ile haberleşme izliyor.
Ücretlilerin eğlence ve kültüre ayırdıkları pay yüzde 3,2, eğitim hizmetleri için yüzde 2,3'ü buluyor. Sağlığa ayrılan pay ise yüzde 2,1'de kalıyor.
Müteşebbislerin harcamaları
Müteşebbisler gelirlerinin yüzde 21,8'ini konut ve kira için, yüzde 20,1'ini de gıda harcamaları ile ulaştırma için kullanıyor.
Müteşebbisler, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri harcamaları için yüzde 6,9 pay ayırırken, bunu yüzde 5,3 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 4,9'ar pay ile lokanta ve oteller ile alkollü içecekler, sigara ve tütün harcamaları izliyor.
Müteşebbislerin haberleşme ve eğitim için ayırdıkları pay yüzde 3,5 seviyesinde gerçekleşirken, eğlence ve kültür yüzde 2,7, sağlık ise yüzde 2,2 oranında harcamalardan pay alıyor.
Konular
- Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
- Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
- Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
- Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
- Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
- Gulik otu faydaları nelerdir?
- Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
- TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
- İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
- Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
- SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
- SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
- Meyve suları zararlı mı?
- Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
- Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
- Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
- Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
- Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
- Hangi işlerde erken emeklilik var?
- Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
- e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
- Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
- Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
- Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
- Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
- Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
- Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
- Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
- Emekli maaşına çifte koruma geliyor
- Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri