'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'



Müezzinoğlu, hastaların boy ve kiloları ile bel çevrelerinin veri tabanına kaydedilerek takip edileceğini söyledi.


SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlıkta zihniyet devrimi gerçekleştirecek düzenlemeleri Bakanlar Kurulu'na sundu. Sağlık Bakanlığı'nı "hastalık bakanlığı" olmaktan çıkarıp, hastalıkları önleyen bakanlık haline getirecek yeni düzenlemeleri Bakanlar Kurulu'na anlattıktan sonra kendisiyle konuşma imkanı buldum.

Maliye Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanı ile bir araya gelerek sağlık turizmine yönelik atılacak adımları da belirlemelerinin ardından paket son şeklini alacak. Uluslararası Sağlık Hizmetleri Başkanlığı üzerinde çalışacaklar. Yani, şu anda sağlıkta reform niteliğinde adımları içerecek düzenlemelerin yüzde 70'i konuşulmuş, yüzde 30'unu ise gelecek hafta Bakanlar Kurulu'nda ele almayı planlıyorlar. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, hastalıklara karşı anne karnından başlayacak ve yaşlanmaya kadar devam edecek, bir ömür boyu vatandaşları sağlıklı yaşatmayı hedef alan koruyucu ve önleyici tedbirler alınacağını anlattı. Müezzinoğlu şunları söyledi:

Aile hekimliği revize edilecek

AİLE hekimliği sistemini yeniden yapılandıracağız. Halk Sağlığı Kurumumuzu, aynı Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği gibi Halk Sağlığı Genel Sekreterliğine dönüştürüyoruz. Halk sağlığını, birinci basamak hizmetleri ve koruyucu sağlık hizmetlerini en az tedavi hizmetleri kadar güçlü hale getirmeyi hedefliyoruz. Bunun için aile hekimliği önemli, koruyucu sağlık hizmetleri önemli, önleyici sağlık hizmetleri önemli. 20, 30 haneli köylerde sabah ve akşam turlayan mobil sağlık ekipleri, 2 - 2 bin 500 nüfustan itibaren aile hekimliği, 30 -50 bin arasında ise Güçlendirilmiş Aile Sağlığı Merkezleri hizmet verecek. Güçlendirilmiş Aile Sağlığı Merkezinde, belli bir nüfusa cumartesi ve pazar da dahil, haftanın 7 günü 12 saat orada hizmet veren bir ekibimiz olacak. Bu ekipte hekim, aile diş hekimi, psikolog, diyetisyen bulunacak.

Her yaş grubuna özel proje

HEM sağlık hizmeti hem de sağlık bilincini oluşturan eğitimler verilecek. 0-5 yaş grubundan, 5-10 yaş grubu, 10-15 yaş grubu gibi her beş yaşlık birimlerde, insanımızı, çocuklarımızı, gençlerimizi hastalıklara karşı önleyici hangi tedbirleri alabileceklerini anlatacağız. Anneyi, aileyi, eğitim kurumlarını, eğiticileri, bilinçlendirmeliyiz ki hasta olmadan önce hastalıklardan nasıl korunacağı konusunda bir kültür oluşsun. Mesela, obez olmadan önce obez olmamanın gereklerini bilmeli, şeker hastası olmadan şeker hastalığından onu koruyacak olan bir yaşam felsefesini bilmeli. Birincisi önleyici tedbirler, bilinçlendirme, sağlık okur yazarlığı. Aile hekimliklerinde kuracağımız, yeni güçlü yapıyla her yaş grubunu bilinçlendireceğiz. Önceliğimiz, her yaş grubuyla ilgili sağlıklı yaşam kültürünü anneye, aileye, öğretmene, okula ve bunu yaş gruplarına aktaracak kitlelere yansıtabilmek.

Kampüste sigara satılmayacak

SİGARA, içmeyeni de pasif içici yapıyor. Önümüzdeki dönemde parklarda, özellikle çocuk parklarında tamamen yasaklıyoruz. Normal parklarda parkın dörtte birlik alanını belediyeler belirleyecek, oralarda sigara içilebilecek. Açık alanlarda yüzde 25 ila 50 arasındaki bir alanı sigara içilebilen bir alan olarak ayıracağız. Açık alanda bir restoranda sigara içmeyenler de pasif içici durumuna düşüyor, sigara içmeyen vatandaşlar açık alandan tam olarak faydalanamıyor. Açık alanların yalnızca yüzde 25 ila 50 arasında olan kısımda sigara içilebilecek, en az yüzde 50'lik alanda içilmeyecek, bu yüzde 75'e de çıkarılabilecek. Alışveriş merkezleri ve hastanelerin giriş kapılarının önünden belli bir mesafe sonrasında sigara içilebilecek. Cami avluları gibi ortak alanlarda da benzer uygulamalar getirilecek. Üniversite kampüslerinde sigara satışını kaldırıyoruz. Kampüste sigara satışı olmayacak. Sigarayla mücadele 7-8 yıl önce başladı. Son 5 yıllık rakamlara bakıldığında tütün etkenli kanser teşhisi 2014'te 33 binden 30 bine inmiş, akciğer kanserlerindeki rakam 22 binden 19 bine inmiş..

Hedef 30 bin aile hekimi

SAĞLIKLI beslenme, hareketli yaşam, aile ve çocuk psikolojisi konuları üzerinde halkımızı bilgilendireceğiz. Mesela, diyabetli bir aile ferdinin nasıl yaşaması gerektiği, nasıl beslenmesi gerektiği, diyabetin ne olduğu vatandaşlara öğretilecek. Bu yıl bin ve gelecek yıl da bin olmak üzere 2 bin Güçlendirilmiş Aile Sağlığı Merkezi'ni projelendirdik ve yapımlarına başladık. Bu sistemi kurguladıktan sonra, 2017 sonuna kadar, sevk zinciri sistematiğini kurgulamayı konuşacağız. Önce altyapıyı kuracağız. Altyapı tamamlandıktan sonra vatandaşımız önce aile hekimi randevusunu alacak. n ALTYAPIYI A'dan Z'ye 2017 sonuna kadar güçlendireceğiz. Şimdi ciddi düzeyde aile hekimi açığımız var. Şu anda 22 bin aile hekimiyle hizmet veriyoruz. Bir aile hekimimize düşen nüfus yaklaşık 3 bin 700 kişi. İdeal olması gereken rakam 2 bin 500. 4 bin yeni aile hekimini, aile hekimliği kadrosuna katarak toplam sayıyı 26 bine, gelecek yıl da 4 bin daha katarak 30 binli rakamlara çıkacağız. 30 bini geçtikten, 2 bin 500 nüfusa bir aile hekimi düşmesini hedefliyoruz.

Kanser, şeker kalp taraması

KORUYUCU hizmetler üzerinde duruyoruz. Erken teşhisi alıyoruz. Mesela, kanserde, diyabette, kardiyovasküler hastalıklarda erken teşhis önemli. Onun için taramalar önemli.

BİRİNCİ basamakta obezite ve diyabet hastalarının bilinçlenmelerini sağlama ve erken tanı imkanını da yakalayacak şekilde danışmanlık rehberleri geliştirdik. 1 milyon 200 adet dağıtılan bu rehberler aile hekimleri için yürüyüş reçetesi ve hasta değerlendirme algoritmalarını içeriyor. Hastaları aile sağlığı elemanları karşılayacak boy ve kilolarını ve bel çevrelerini ölçtükten sonra veri tabanına kaydedecek, beslenme ve fiziksel aktivite durumlarını da sorgulayacak. Diyabet için ayrıca diyabetik ayak, saç, tırnak ve cilt bakımı konularında danışmanlık verilmesini sağlayacak.

Okullarda fiziksel aktivite karnesi

MİLLİ Eğitim Bakanlığı ile birlikte ortaokul ve liselerde beden eğitimi notunu etkilemeyecek şekilde fiziksel aktivite uygunluk karnesi uygulamasını başlatıyoruz. Fiziksel Aktivite Uygunluk Karnesi eğitim ve öğretim yılı başında ve sonunda olmak üzere yılda 2 kez verilecek olup, uygulamada mekik, şınav, otur-uzan esneklik ölçümü, vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ölçümü değerlendirilecek. Okullarda sağlıklı beslenme ortamları yaratılması için 'Kantin Düzenlemesi' yapıldı, yeni öğretim yılında yürürlüğe girecek. Çocuklara yönelik aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen yiyecek ve içecek listesini RTÜK Kanunu gereği hazırlayıp gönderdik.

Bu yıl 300 bin ücretsiz bisiklet dağıtacağız

DEVLET sağlıklı yaşamı teşvik edecek. 23 Nisan'da çocuklarımıza 65 bin, 19 Mayıs'ta gençlerimize de 60-65 bin bisiklet dağıtacağız. Nüfuslarına göre illere 500-2 bin 500 bisiklet göndereceğiz. Haziran'da belediyelere 100 bin, Ekim'de üniversitelere de 50 bin adet dağıtacağız. Bu yıl içinde 300 bin bisiklet dağıtacağız.

Fazla sezaryen yapan doktora uyarı

MÜEZZİNOĞLU, normal doğumun teşvik edilmesi amacıyla 5 yıllık eylem planı hazırlandığını belirterek, "Bir defa 100 doğum yaptıran doktor arkadaşımızın, 100 doğumundan ne kadarının sezaryen olduğuna bakılacak. Sezaryen oranı yüksekse onu uyaran bilgi notu alacak" dedi. Sezaryen oranlarının düşmemesi halinde, belirli oranlardan sonraki doğumlara SGK'nın kamuya da özel sektöre de ödeme yapmamasının gündeme geleceğini kaydeden Müezzinoğlu, aynen devam etmesi halinde o dokora 2-3 ay eğitim verileceğini söyledi. Müezzinoğlu, "Ayrıca o hastanenin doğum servisinde, ilgili hekimin doğum yaptırma hizmeti vermesini yasaklayacağız" diye konuştu.