AGİ ve Aile Yardımı Ödeneği almanın Şartları Nelerdir?



Asgari Geçim İndirimi (AGİ) nedir? Aile Yardımı Ödeneği Nedir? AGİ ve Aile Yarımı Ödeneği Arasında Fark Var mıdır? Şartları nelerdir?

Aile yardımı ödeneği ve asgari geçim indirimi memurlar için geçerli ve önemli iki haktır. Asgari geçim indirimi (AGİ) kamuda olsun özel sektörde olsun tüm hizmet çalışanları ilgilendiren ve 2007 yılına kadar vergi iadesi uygulaması yerine geçen bir haktır. Aile yardımı ödeneği memurlar, sözleşmeli personel ve geçici personele yine aile durumlarına göre ödenen bir başka hak oluyor.

Her ikisinde de eş ve çocuklar belli şartlar dâhilinde kapsama girerken her iki uygulamanın faydalanma kriterlerinde farklılık bulunuyor.

Asgari geçim indirimi (AGİ) alacak çalışanların eşleri için bu haktan yararlanmaları sadece eşlerin ücretli çalışan olmamasına bağlı bulunuyor. Bu bağlamda çalışan bir kişi, emekli aylığı alan eşi için AGİ alabiliyor. Çocuklar için AGİ 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olmaları şartına bağlı bulunuyor.

Oysa aile yardımı uygulamasında eş için aile yardımından yararlanabilmek için eşin hem çalışan hem de emekli aylığı alan durumunda olmaması gerekiyor. Yine erkek çocuklar için aile yardımından yararlanılabilmesi, çocukların 25 yaşını doldurmamış ve çalışmıyor olmasına bağlı bulunuyor. Kız çocukları ise evli olmamaları ve çalışmıyor olmaları koşuluyla 25 yaşından büyük iseler bile aile yardımı ödeneğine konu olabiliyorlar. Çalışamayacak derecede malûl çocuklar için yaş ve cinsiyet sınırı olmadan aile yardımı ödenmeye devam edilebiliyor. Öğrenimi devam eden çocuklar için sadece yaz dönemindeki çalışmalar aile yardımı ödeneği alınmasına engel olmuyor. Burs alan veya Devletçe okutulan çocuklardan dolayı aile yardımı ödeneği daha önce alınamazken 2014 yılından beri alınabiliyor.

Dolayısıyla emekli aylığı alan eşten dolayı asgari geçim indiriminden faydalanmak mümkün iken aile yardımı ödeneğinde emekli aylığı alan eşten dolayı ödenek almak 657 sayılı Kanunun 202 nci maddesine göre mümkün değildir.

Zira 657 sayılı Kanunu 202 nci maddesinde açıkça "

Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, çocuklarından her biri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir.

hükmü bulunuyor.

Yukarıdaki kanun metninden de anlaşılacağı üzere eş için aile yardımı ödeneği verilmesi için bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almaması gerekmekte olup, memurlara emekli durumundaki eşi için aile yardımı ödeneği verilmez.