Emekli iken çalışan memurda, kusur çalışana yüklenemez



Anayasa Mahkemesi, emekli iken memur olarak çalışmaya devam ettiği dönemde ödenen emekli maaşları için borç çıkarılması işleminde mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar vardı.

Bilindiği üzere, 5330 sayılı kanun gereğince, emekli olanlar üst düzey görevlere atanma gibi bir kaç istisna dışında yeniden kamuda görev alamamaktadır.

Ancak 506 sayılı Kanuna göre emekli olan bir kişi 1995 yılında Orman Genel Müdürlüğünde yeniden göreve başlamıştır. Ancak 5335 sayılı Kanun ile getirilen yasaklama 2005 yılında yürürlüğe girmiştir.

5335 sayılı Kanunla getirilen yasak için SGK hiçbir teknik alt yapı kurmamıştır. Normalde tüm vatandaşların bilgileri SGK'da olmasına rağmen, çapraz sorgulama sistemi kurulmamış ve Kanuna aykırı olarak çalışmakta olan memurlara, emekli maaşı ödenmeye devam edilmiştir.

Olayımızda, Orman genel Müdürlüğünde çalışmakta olan kişi 2010 yılında yeniden emekli olmak istediğinde, SGK, yanlış ödeme yapıldığını fark etmiş ve 2005 ila 2009 yılları arasındaki emekli maaşlarının geri ödenmesi istemiş ve 67 bin liralık emekli maaş farkını icra müdürlüğü kararıyla geri almıştır. Kişi dava açmasına rağmen açtığı davaları kaybetmiştir.

Dosya bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesinin önüne gelince, AYM, olayda kişinin sorumluluğundan ziyade, durumu 2005 yılından itibaren SGK'ya bildirmeyen Orman Genel Müdürlüğünün ve durumu çapraz sorgulama yoluyla tespit etme imkanı olmasına rağmen bunu yapmayan SGK'nın kusurlu olduğuna karar vermiştir.

Kişinin sorumluluğu ile kurumun sorumluluğu arasında zamanaşımı süresi bulunmaktadır. Kişinin sorumluluğu halinde geriye doğru 10 yıl, kurumun sorumluluğu halinde geriye doğru 5 yıllık sehven ödemeler talep edilebilmektedir.

Anayasa Mahkemesi, bu olayda mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar vermiş ve yeniden yargılama kararı vermiştir.
SGK Haberleri