Çalışan emeklide kalkan kesinti kimleri kapsıyor?
Kaldırılan sosyal güvenlik destek primi emeklilerin kafasını karıştırdı. Maaşlarda yüzde 10'luk artış yapacak bu düzenleme sadece kendi hesabına çalışmaya başlayan 4/b'li emekliler için geçerli... Emeklilik sonrası 4/a'lı, yani bir işverene bağlı çalışanlar ise bu primi ödemeye devam edecek.
Emekliler 2016 yılına girilirken 100 TL seyyanen zam ve bunun yanında enflasyon farkı almışlardı. Memur emeklilerine ise toplu sözleşme farkı yansıtılınca emekli maaşları artmıştı. Mart ayından itibaren ise emekli olduktan sonra 4/b'li olarak çalışmaya devam eden emeklilerin maaşından sosyal güvenlik destek primi kesilmiyor. Dolayısıyla nisan ayından itibaren emekli olduktan sonra kendi işini yapan kişilerin maaşında artış olacak.
Bu ay itibarıyla başlıyor
Emekli olduktan sonra eski adıyla Bağ-Kur'a, yeni adıyla 4/b'ye tabi olarak çalışmaya devam edenlerden kesilen sosyal güvenlik destek primi (SGDP) 29 Şubat 2016 itibarıyla kaldırıldı. Bu durumdaki kişilerin maaşlarından yapılan kesinti mart ayından itibaren yapılmıyor. Böyle olunca da bu durumdaki kişilerin maaşlarında nisan ayından itibaren artış söz konusu olacak. Emekli olduktan sonra köşede bir emlakçı dükkanı açan, kendi nam ve hesabına çalışmaya başlayan veya şirket ortağı olan emeklilerin maaşından yapılan kesinti mart ayından itibaren yapılmayacak. Sosyal güvenlik destek primini kaldıran maddenin yürürlük tarihi 29 Şubat. Emeklinin maaşından kesinti bir önceki aya ilişkin yapıldığı için şubatta kendi hesabına çalışması olan emeklinin mart ayı maaşından kesinti yapılacak. SGDP marttan itibaren kaldırıldığı için emeklinin mart çalışması için SGDP kesintisi yapılmayacağı için nisandan itibaren emekli olduktan sonra Bağ-Kur'a tabi çalışması olan emeklinin maaşı artacak.
STATÜYE GÖRE DEĞİŞİYOR
Emekliliği hangi statüden olursa olsun, emekli olduktan sonra 4/b'li olarak çalışmaya devam edenler için SGDP kaldırıldı. 4/b'li olarak, yani eski adıyla Bağ-Kur'dan emekli olup emekli olduktan sonra 4/a'lı, eski adıyla SSK'lı olarak çalışmaya devam eden bir emekli adına yine SGDP ödenecek.
Maaşınız nasıl artar?
EMEKLİ olduktan sonra 4/b'li olarak çalışmaya devam eden kişiler Şubat 2016'dan itibaren 5510 sayılı Kanuna göre 'sigortalı sayılmayanlar' statüsündeler. Yani bu kişiler sigortalı olmadıkları için herhangi bir prim ödemek durumunda değiller. Böyle olunca da bu kişiler adına SGK'ya prim ödenmiyor ve bu kişiler çalışmaları çerçevesinde karşılaştıkları riskler açısından koruma altında da değiller. Ancak bu durumdaki kişiler eğer isterlerse aylıklarını kestirip 4/b'li olarak çalışmaya devam edebilirler.
Aylığınızı kestirerek...
Örneğin emlakçı dükkanı açan bir emekli eğer isterse emekli aylığını kestirip, normal bir 4/b'li gibi prim ödemeye devam edebilir. Bu durumda hem çalıştığı dönem için koruma altında olacak, hem de emeklilik sonrası çalıştığı dönemde ödediği primler emekli aylığını yükseltebilecektir.
Borçlar silinmedi
SOSYAL güvenlik destek primi 29 Şubat'tan sonra kaldırıldığı için bu tarihten önce emekli olup 4/b'li çalışan kişilerden SGDP kesintisi yapılmaya devam edilecek. Diğer yandan geçmiş dönemde kendilerine SGDP borcu çıkartılan kişilerin borçlarını ödemeleri gerekecek. Yani borçlar silinmedi, yalnızca kendi işini yapan kişiler için SGDP kaldırıldı.
4/A'LI ÇALIŞANLARA YOK
çalışmaya eski adıyla SSK'lı yeni adıyla 4/a'lı olarak devam eden kişiler ise SGDP ödemeye devam edecek. Dolayısıyla emekli olduktan sonra çalışmaya 4/a'lı devam eden kişilerin maaşlarında artış olmayacak. Bu konuda kafalar karışık olduğu için emekli olduktan sonra çalışmaya bir işveren emrinde devam eden kişiler 'Benim maaşım niçin artmadı' diyerek işverenlerine gittiler. Ancak bu değişiklik yalnızca emekli olduktan sonra kendi işini yapan kişiler için geçerli.
Yüzde 10'luk artış olacak
Sosyal güvenlik destek primi Temmuz 2015'te yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürülmüştü. Maaşı 1.100 TL olan bir emeklinin maaşından 165 TL kesilirken bu rakam 110 TL'ye düşmüştü. Mart ayından itibaren SGDP tamamen kaldırılınca nisan ayında emekli olduktan sonra 4/b'li çalışması olan emeklinin maaşı 1.100 TL'ye yükselecek. Dolayısıyla bu durumdaki emeklilerin maaşında yüzde 10'luk bir artış söz konusu olacak.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?