30 yıldan fazla süreler için emeklilik ikramiyesi hangi süreleri kapsamıyor?



Son Danıştay kararı bağlamında, 30 yıldan fazla süreler için emekli ikramiyesi alınma hakkının hangi süreleri kapsadığına dair yazımız.

SORU: 25.02.2016 yazınızda, 30 yıl üzeri süreler için ikramiye verileceğine dair Daniştay onayı yazısını yayınladınız. Sigorta hizmetim ile toplam 32 yıl 8 aydır. (Memuriyet hizmetim 27 yıldır. 1 yıl 6 ay askerlik. Askerliğimi emekli sandığa sayıldı)Daha önce SGK na dilekçe vermedim. Danıştayın onayı kesinleşirse; 30 yıldan fazla süreler için ikramiye alabilirmiyim? Teşekkür ederim. Saygılarımla

CEVAP: Memur emeklisi emekli ikramiyesini nasıl olur? Konusunu açıklamaktayız.

Memurlar emekli ikramiyelerini 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 89 hükmündeki kurallara göre almaktadırlar.

Bu kurallar içerisinde;

30 yıldan fazla sürelere bugün için emekli ikramiyesi verilmektedir.

İkramiyelerde;

- Bağ-Kurlu süreler ilgililerin kendilerine ait işlerden kaynaklı bir çalışma olduğundan bu süreler hiç bir şekilde emekli ikramiyesinde ve kıdem tazminatında değerlenmez. Bu süreler karşılığında bir ödeme yapılmaz.

- Özel Sektörde geçen SSK.lı süreler için de, memurluktan emekli olunduğunda, bu süreler hiç bir şekilde emekli ikramiyesinde ve kıdem tazminatında değerlenmez. Bu süreler için, işçi olarak özel sektörde çalışanların çalıştıkları özel sektör tarafından işinden ayrıldığında 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmüne göre ödeme yapılır veya ödeme yapılmaz.

- Kamu işyerlerinde SSK'lı çalışan ve memurluğa başlayan kişiler için, memurluktan emekli olacakları zaman, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun 89. maddesi ve 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesi hükmü, birlikte uygulanmaktadır. İş Kanunun 14. maddesine göre, 5 ayrılma halinde kıdem tazminatı verilmektedir.

Askerlik sebebiyle isteğiyle görevinden ayrılanlar,
Evlenen kadınların işinden bir yıl içerisinde ayrılanlar,
Emeklilik sebebiyle ayrılanlar,
İstifa edenlerden, 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün hizmetleri bulunanlar,
8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanlardan 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 gün hizmetleri bulunanlar veya sigortalılık süresi olmaksızın 7000 gün hizmetleri bulunanlar görevlerinden ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabiliyorlar.

Sonuç olarak değerlendirmemiz:

Danıştayın kararı, 30 yıldan fazla ikramiye alınabilecek hizmetleri olup da alamayan kişilerin durumlarıyla ilgili bir konudur. Bu kararın kesinleşmesi sizin durumunuzda bir değişiklik getirmeyeceğini değerlendirmekteyiz. Belirttiğiniz hizmetinize göre 28 yıl üzerinden emekli ikramiyesi sizin için son durum olduğunu belirtebiliriz.

Ancak, sigortalı hizmetiniz özel sektör ise ikramiye alamayacağınızı, resmi sektör ise 1475 14 üncü madde şartları kapsamına girmeniz durumunda ikramiye alabileceğinizi değerlendirebiliriz.
SGK Haberleri