Promosyon bir hak mı?
Emeklilere promosyon ödemesi görüşmelerinde sona yaklaşıldı. Kamu bankalarının iştahı, pazarlığı kızıştırırken, yine de beklentiyi yükseltmeye gerek yok. Promosyonun '13. maaş' gibi bir etkisi olmaz.
Emeklilere promosyon verilmesi için uzunca bir süredir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’yla bankalar arasında pazarlıklar yürütülüyor. Görüşmelerde önemli bir aşamaya gelindi. Emeklilere de memurlara ödenen miktar kadar olmasa da promosyon ödenmesi için mutlu son yakın gibi. Kamu bankalarının da promosyon için iştahlı olması emeklilerin yüzünü güldürecek gelişmenin her an yaşanabileceğine işaret ediyor.
MAAŞ NASIL ALINIYOR?
Emekli aylıkları önemli ölçüde kamu bankaları tarafından ödeniyor. Bunun yanında PTT ile de emekli aylıklarının ödenmesi söz konusu. SGK 2015’te 138,8 milyar TL emekli aylığı ödemiş. Ancak promosyon ödemesinde bireysel olarak ödenen emekli aylıkları baz alınarak bir rakam belirlenecek.
PROMOSYON BİR HAK MI?
Emeklilere promosyon ödenmesi konusunda aslında ortada hukuki bir gerekçe yok. 2007/21 sayılı Genelge ile kamudaki memurların promosyon adı altında bir para almasının hukuki dayanağı oluşturuldu. Ancak genelgede ‘emekli’ ibaresi geçmediği için emeklilere promosyon şu an için mümkün değil. Diğer yandan Türkiye Emekliler Derneği bu konuyla ilgili dava açmıştı. Bu dava olumsuz sonuçlanınca kamu eliyle promosyon ödenemeyeceği netleşti. Bu noktadan sonra özel bankaların emeklilere promosyon konusunda neler yapabileceği görüşülmeye başlandı.
BANKALAR NE BEKLİYOR?
Bankaların emeklilere promosyon vermesinin arkasında emeklilerin açtıracakları hesapla birlikte promosyon ödeyen banka üzerinden bankacılık işlemleri yapması beklentisi yatıyor. Ancak emeklilerin aylıklarını hiç bekletmeden çekmeleri nedeniyle bankalar yüksek miktarlarda promosyon ödeyemeyecekler. Diğer yandan emeklilerin kredi kullanması veya avans para kullanmaları karşılığında bankaların promosyonda yıllık 200 TL’ye kadar çıkabilecekleri öngörülüyor.
Rakamın üzerine çıkılabilir
Şu an itibarıyla SGK ile Denizbank arasında imzalanmış bir protokol var. Bu protokol uyarınca maaşını üç yıl boyunca Denizbank’tan almayı taahhüt eden emeklilere bir defaya mahsus olarak 300 TL promos-
yon ödemesi var. Denizbank’ın rakamı baz alınarak yıllık en az 100 TL’lik bir promosyon ödemesinin mali açıdan mümkün olduğu görülüyor. Yapılan görüşmelerde bu rakamın üzerine de çıkılabileceği görülüyor.
13'üncü maaş gibi olmaz
Emeklilere promosyon ödenmesi konusunda geçtiğimiz dönemde 13. maaş tarzında yaklaşımlar söz konusu olmuştu. Ancak ne yazık ki, promosyon ödemesinde bu miktara ulaşılması mümkün değil. Yüzlerce kişinin çalıştığı kamu kurumlarında bile 5 yıllık anlaşmalarla ancak bir maaşlık promosyon ödenmesi söz konusu oluyor. Bireysel olarak maaşını özel bir bankaya taşıyan emeklinin yılda bir maaş promosyon alması bankacılık sisteminin gerçekleri içerisinde söz konusu olamayacak.
Kamu pazarlığı yükseltti
Görüşmelerde özel bankaların yıllık 100 TL civarında promosyon ödenebileceği yönündeki görüşleri sonrası kamu bankalarının bu rakamı 200 TL’ye yükseltmesi pazarlıkları kızıştırdı. Özel bankaların da 11 milyon emekliyi kendi bankalarına çekebilmek için rakamı 200 TL’ye yükseltmesi bekleniyor. Böyle olursa bu durumdan emeklilerin kazançlı çıkması söz konusu olacak.
Banka da kazanç sağlar
Promosyondan hem bankalar, hem de emekliler fayda sağlayacaklar. Bu konuda yürütülen görüşmelerin son aşamaya gelmesiyle emeklilerin beklentisi arttı. Görüşmeler sonlandığında emeklilerin bir nebze yüzünü güldürebilecek bir rakamda anlaşılırsa aylıklar artmış olacak. Bunun yanında bankacılık sistemi de fayda sağlayacaktır.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?