Doğum Sonrası Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Ödenecek?



6663 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına dair torba kanun 10.02.2016 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu kanunla yapılan düzenleme ile birlikte 4/a yani SSK kapsamında çalışan kadın sigortalılar doğum sonrası ücretli izin sürelerinin bitiminden sonra talepleri halinde yarı zamanlı çalışabilecek. Yarı zamanlı çalışmanın çalışılan süresini işveren ödeyecek. Kalan kısmı ise işsizlik fonundan karşılanacak. Kadın sigortalı böylece haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışarak tam maaş almış olacak. Peki yarı zamanlı çalışma ödeneğinden kimler faydalanacak, şartları neler? İşte detaylar:

Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Ödenecek?

-Kadın sigortalıya evlat edinmesi ya da doğum sonrası ücretli izin süresinin bitim tarihinden itibaren talep edilmesi halinde haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilebilecek.

-Ödeneğin ödeneceği süre 4857 Sayılı İş Kanununda belirtilen haftalık çalışma süresinin yarısı olacak.

-Yarım çalışma ödeneği çalışmanın başladığı ayı takip eden aydan sonra fondan ödenecek.

-Yarım çalışma ödeneği için günlük ödenecek tutar yürürlük tarihinde geçerli olan asgari ücretin günlük brüt tutarı kadar ödenecek.

-Yarım Çalışma Ödeneği İçin Gerekli Şartlar Neler?

4/a kapsamında çalışan kadın sigortalının yarım çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için:

-Evlat edinme tarihi ya da doğum tarihinden önceki son üç yıl içerisinde 600 gün priminin olması,

-4857 Sayılı Kanunda belirtilen haftalık çalışma süresinin (45 saat) en az yarısı (22,5 Saat) kadar fiili çalışılmış olması,

-Evlat edinme tarihi ya da doğum sonrası ücretli izin süresinin bitim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yarı zamanlı çalışma belgesi ile Kuruma başvuru yapılması gerekmektedir. 30 günlük süreden sonra başvuru yapılması halinde ise başvuru yapıldıktan sonraki yarı zamanlı çalışmalar için ücret ödenebilecek.

-Ödemelerden damga vergisi haricinde bir kesinti yapılamayacak.

-Geçici iş göremezlik alan kadın sigortalılara geçici iş göremezlik aldıkları süre boyunca yarı zamanlı çalışma ödeneği ödenemeyecek.

-İşverenin hatalı bildirim yapması halinde sigortalıya yersiz olarak yapılan ödemeler gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil edilecek.

-Yarı zamanlı çalışma ödeneği 506 Sayılı Kanunun 20 inci maddesine istinaden sandıklara tabi çalışanlar için de uygulanabilecek.

Yarı Zamanlı Çalışma Ödeneği Ödenenlerin SGK Primleri Kim Tarafından Karşılanacak?

Yarı zamanlı çalışma ödeneğinden faydalanılan gün sayısı kadar ödenecek prim tutarı Fondan karşılanacak ve ödeme Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak.
SGK Haberleri