Kaç türlü kanser vardır?



Çağın hastalığı kanser herkesi korkutuyor. 10 ayrı kanser türüne karşı uyarıda bulunan uzmanlar, 'Hepsinin belirtisi ayrıdır. İşaretlere dikkat etmek hayat kurtarır' diyor.

Genetik faktörlerin yanı sıra, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, fazla kilolar ve çevresel etkenler kanseri adeta hortlattı. Bu illete karşı önemli uyarılarda bulunan uzmanlar, her kanser türünün farklı belirti verdiğini söyledi. Bu belirtilere dikkat ederek erken teşhis sayesinde hastalıkla savaştan galip çıkılacağını anlatan uzmanlar, 10 kanserin ilk sinyallerini şöyle sıraladı:

MEME: Memede herhangi bir sertlik veya kitle, meme uçlarından gelen akıntı veya kan. Meme kanserinden korunmak için elma, buğday kepeği, baklagil, brokoli, lahana, havuç, keten tohumu ve sarımsak yenilmeli.

AKCİĞER: Kuru öksürük, ağızdan kan gelmesi, akciğer iltihabı veya bronşit nöbetleri; göğüste ağrı. Korunmak için, fındık, brokoli, lahana, sarıturuncu sebzeler, domates tüketilmeli.

KARACİĞER: Nedensiz kilo kaybı, karın şişliği, iİştah kaybı, karında rahatsızlık ya da ağrı, sarımsı cilt, koyu renkli idrar ve soluk renkli dışkı, kaşıntı, yüksek ateş ve terleme. Sarımsak ve yeşil çay bu kansere karşı kalkan görevi görüyor.

MESANE: İdrarda kan, sırt ağrısı, kilo ve iştah kaybı, sürekli ateş ile kansızlık. Bu kanserden korunmak için yeşil yapraklı sebzeler, soya ürünleri, yeşilsiyah ay, yoğurt ve fermente süt ürünleri alınmalı.

AĞIZ: Ağzınızın renginde değişiklik veya iyileşmeyen bir yara varsa dikkatli olun. Genellikle 45 yaşın üstünde erkeklerde görülür. Korunmak için bol miktarda havuç suyu içilmeli.

GIRTLAK: Yutkunma zorluğu, gırtlak bölgesinde şişlik, inatçı öksürük, boğaz ağrısı, nefes kokusu, kulak ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı nefes alıp verme, halsizlik, yorgunluk ve ses kısıklığı. Adaçayı, anason, fıstık, ceviz, çörek otu, dut, fesleğen bu kanser türünden koruyor.

PROSTAT: İdrara çıkmada zorluk; sırtın alt kısmında sürekli bir ağrı, pelvis veya kasıkların üst kısmında ağrı, idrarda kan. Brüksel lahanası, brokoli, kanola yağı, karnabahar, yağsız süt ürünleri, zeytinyağı ve domates koruyucu oluyor.

CİLT: 4 hafta içinde geçmeyen lekeler veya yaralar. Bu lekeler/yaralar kaşınabilir, acıyabilir, kanayabilir, pullanabilir veya kabuk bağlayabilir. Cildin çatladığı bölgelerde küçük ülserler oluşabilir. Ayrıca et benleri de tehlikelidir. Patlıcan, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı pancar, zerdeçal, yeşil çay, sarımsak cilt kanserinden koruyor.

BAĞIRSAK (KOLON): Karında dolgunluk hissi, ağrı ve kramp, iştah kaybı, nedeni açıklanamayan demir eksikliğine bağlı kansızlık ve yorgunluk, kabızlık, ishal ya da dışkı çapının incelmesi, dışkıda kan, dışkının parlak kırmızı veya koyu siyah olması, kilo kaybı. Bu kansere yakalanmamak için yağlı balık, karnabahar, havuç, üzüm, kabuklu yemişler, tam tahıllar ve yoğurt yenilmeli.

MİDE: Karın ağrısı, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, yutma güçlüğü, bulantı, kusma, dolgunluk ve şişkinlik, kan tükürme. Mide kanserinden koruyan gıdalar arasında brokoli, Brüksel lahanası, bakla, soğan, narenciye ve domates öne çıkıyor.
SGK Haberleri