Sağlıkta mesai dışı çalışma dönemi başladı
Kamu Hastaneleri'ne bağlı kurumlarda, Türk Tabipler ile Türk Diş Hekimleri Birlikleri tarafından açılan davayla yürütmenin durdurulması kararı ile birlikte hastanelerde düzenlemeler yapıldığı ve bazı polikliniklerin 17:00-22:00 saatleri arasında hizmet vereceği belirtildi.
Hastanelerdeki hasta yoğunlu nedeniyle bir süre önce uygulanan 'Vardiyalı çalışma' Türk Tabipler Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği’nin açtığı dava ile birlikte Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Buna göre, Danıştay 2’inci Dairesi, 2013/1812 sayılı Karar ile 14 Şubat 2013 tarihli ve 28559 sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin ‘mesai dışı çalışmalara ilişkin’ hükümlerinin yürütmesini durdurmuştu. Söz konusu davada verilen Yürütmeyi Durdurma Kararı da genelge ile sağlık kurumlarına duyurularak, şu talimat verildi:
"Mesai dışı çalışma yapan personele yapılacak ek ödemeleri düzenleyen Yönetmelik hükümlerinin yürütmesi durdurulduğundan, mesai dışı çalışma kapsamında yapılan çalışmalar karşılığında ek ödeme yapılmasına imkan bulunmamaktadır. Başka bir ifadeyle, yönetmelik düzenlemeleri kapsamında mesai dışı çalışma yapan personele mesai dışı tavan ek ödeme tutarı dikkate alınarak ve mesai dışı ek ödeme hesaplama formülleri' kullanılarak ek ödeme hesaplanamayacaktır. Bu nedenle, 2014 Mayıs döneminden itibaren yürütmesi durdurulan mezkur Yönetmelik hükümleri kapsamında mesai dışı çalışma planlaması yapılmayacaktır."
Ortaya çıkan bu durumun ardından Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu hukuk müşavirleri, 'Yürütmeyi Durdurma' kararına karşı itirazda bulundu. Yapılan itiraz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından kabul edildi. Böylece, söz konusu ek ödeme yönetmeliğinin "mesai dışı çalışmalara ilişkin" hükümleri için verilen “Yürütmeyi Durdurma” karan kaldırıldı ve verilen karar gereğince de işlem yapılması mecburiyeti ortadan kalktı.
89 KAMU HASTANE BİRİMİNE İLGİLİ YAZI GÖNDERİLDİ
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı ile birlikte Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, 89 Kamu Hastaneleri Birimine gönderdiği yazıda, şöyle denildi:
"Ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ‘Mesai Dışı Çalışma’ uygulamasına yön verecek olan düzenlemeler çerçevesinde; hafta içi mesai saatleri, nöbetler ve icap nöbetleri dışında sınırları hastane yöneticisi tarafından belirlenen sürelerde her sağlık tesisi için hizmet gerekleri ve kapasiteye bağlı olarak 2016 Şubat döneminden itibaren yapılan açıklamalar çerçevesinde mesai dışı çalışma yapılabilecektir. Mesai dışı çalışma yapabilecek ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde, mesai dışı çalışma günlerinin ve bu günlerdeki sürelerin, mesai dışında çalışacak birimlerin ve personelin hastane yöneticisi tarafından her ek ödeme dönemi öncesinde belirlenmesi gerekmektedir. (Örneğin: mesai saat 17:00 da bitiyor ise A hastanesinde haftada 5 gün, saat 17.00 ile 22.00 saatleri arasında mesai dışı çalışma yapılacağı, mesai dışı çalışmada hangi hizmetlerin verileceğinin ve bu hizmetleri verebilecek personelin belirlenmesi) Mesai dışı çalışma uygulaması yapacak olan sağlık tesislerinin, hangi saatlerde mesai dışı çalışma yapılacağını duyurması ve sağlık tesisine başvuru yapan hastaların uygulamadan haberdar edilmesi gerekmektedir. Mesai dışı çalışma yapılan sağlık tesislerinde, mesai dışı çalışma yapan personel haricinde aylık çalışma saatinin üstünde çalışan, yani nöbet tutmak vb. sebeplerle fazla mesai yapan personelin söz konusu fazla çalışma süreleri mesai dışı çalışma kapsamında değerlendirilmeyecektir, Mesai dışı çalışmaya ilişkin usul ye esaslar ile çalışma süreleri ve çalışacak personel listesi önceden belirlenmiş olacaktır."
Bu kararla birlikte eczacı odalarına da oluşacak ihtiyacı giderecek yeterlilikte nöbetçi eczane olması konusunda istekte bulunulduğu ifade edildi.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?