Sık sık rapor alan işçi tazminatsız kovulabilir
İşçinin sık sık rapor alması durumunda işveren iş sözleşmesini geçerli nedenle, yani ihbar ve kıdem tazminatı ödeyerek feshedebilir. Ancak işçinin raporlu gün sayısı, ihbar süresini 6 hafta geçerse tazminatsız çıkartılabilir.
İşçiler çok uzun süreyle olmasa bile kısa süreler içerisinde sürekli rapor alıyorlarsa işlerinden olabileceklerini bilmeliler. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesi uyarınca işçinin raporlu olduğu gün sayısı işyerindeki kıdemine göre belirlenen ihbar süresini 6 hafta geçerse işveren işçiyi ihbar tazminatı ödemeden işten çıkartabilir. Bu nedenle işten çıkartan işveren kıdem tazminatı ödemek zorundadır.
Hangi durumda geçerli?
Diğer yandan Yargıtay bazı durumlarda iş akışının engellenmesi nedeniyle kısa süreler içerisinde çok sık rapor alan işçinin bu süreler aşılmamış olsa da iş sözleşmesinin feshedilebileceği yönünde kararlar veriyor. Bu durumda ihbar ve kıdem tazminatı ödenmek zorundadır.
İHBAR NASIL BELİRLENİR?
Bir işçinin ihbar süresi, o işyerindeki kıdemine göre belirlenir. İhbar süresi işyerindeki çalışma süresi 6 aydan daha kısa olan işçi için 2 hafta, 6 aydan fazla 1,5 yıldan az olan işçi için 4 hafta, 1,5 yıldan fazla 3 yıldan az olan işçi için 6 hafta ve 3 yıldan uzun olan işçi için ise 8 haftadır. İhbar sürelerinin üzerine 6 hafta eklenerek işçinin raporlu olabileceği en uzun süre bulunur. İşyerinde 5 aydır çalışan bir işçinin raporlu olduğu gün sayısı 8 haftayı geçerse işveren işçiyi haklı nedenle işten çıkartabilir.
İşverenin işçiyi ihbar süresinin 6 hafta üzerinde raporlu olması nedeniyle işten çıkartabilmesi için işçinin aldığı raporun kesintisiz olması gerekir.
Çalışanlar suistimal etmemeli
İŞÇİLERİN elbette rapor almaya ve başlarından geçen hastalık nedeniyle evlerinde dinlenmeye hakları vardır. Ancak ne yazık ki, çalışma hayatında pek çok işçinin bu hakkı suistimal ettiğini görüyoruz. İşverenler çok sık bu konudan şikayet ediyorlar. İşçilerin bu hakkı suiistimal etmemeleri ve çalışma ilişkisinin karşılığı olarak iş görme borcunu yerine getirmeleri çok önemlidir.
'Haklı neden' kritik önemde
İşyerinde 3,5 yıldır çalışan bir işçi 14 haftalık bir rapor alırsa, işveren işçiyi haklı nedenle işten çıkartabilir. Ancak işverenin işçiyi haklı nedenle işten çıkartıyor olması işverenin kıdem tazminatı ödemeyeceği anlamına gelmez. Bu durumda işçiyi işten çıkartan bir işveren, kıdem tazminatı ödemek durumundadır. Ancak işçiye ihbar tazminatı ödenmesi gerekmez. Eğer işçinin aldığı rapor kesintisiz değilse, fakat işçi sürekli rapor alıyorsa bu durumda işverenin yine de işçiyi işten çıkartabilir. Ancak bu kez fesih haklı nedenle değil, geçerli nedenle yapılır.
15 ayda 43 gün rapora ret geldi
İŞÇİNİN sık sık rapor alması halinde işveren iş sözleşmesini geçerli nedenle, yani ihbar ve kıdem tazminatı ödeyerek feshedebilir.
İşveren sık sık rapor alan işçiyi çalıştırmaya devam etmek zorunda değildir. Yargıtay 2015'te verdiği bir kararında 15 ayda toplam 43 gün rapor alan işçinin sözleşmesinin geçerli nedenle feshedilebileceğine hükmetmiş ve işe iade talebini de reddetmiştir.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?