H1N1 tanısı nasıl konur?
NEÜ Meram Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bitirgen:"Kişinin grip veya domuz gribi olduğunu kendisinin anlaması mümkün değildir. Hastalığın ağır ya da hafif geçmesi domuz gribi olup olmadığını göstermez. Hastanın hastaneye başvurması lazım.
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bitirgen, "Kişinin grip veya domuz gribi olduğunu kendisinin anlaması mümkün değildir. Hastalığın ağır ya da hafif geçmesi domuz gribi olup olmadığını göstermez" dedi.
AA muhabirine H1N1 vakalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Bitirgen, grip ve soğuk algınlığının karıştırılmaması gerektiğini söyledi.
Hapşırık ve burun akıntısı halinde gripten şüphelenildiğini belirten Bitirgen, "Soğuk algınlığı ve grip ayrı hastalıklar. İkisi arasında ortak belirti hapşırma ve burun akıntısı fakat soğuk algınlığı genellikle ayakta geçirilir, insanı halsiz bırakmaz, iş, güç kaybına neden olmaz, ateş çok nadir görülür. Halbuki gripte, hemen hemen her zaman titreme ve yüksek ateş görülür. İşinden gücünden genellikle alıkoyar. İşine devam etse bile bulaştırdığı insanlarda da ciddi hastalıklara neden olur. Soğuk algınlığından iyileşme kolay olduğu halde gripte bazı komplikasyonlar dediğimiz zatürre gibi hastalıklar ortaya çıkar" şeklinde konuştu.
Bitirgen, hastalığın genellikle kişiden kişiye öksürük veya hapşırık yoluyla bulaştığını ifade ederek, halkın bu konuda eğitilmesinin önemine işaret etti.
H1N1 virüsüyle ilgili de bilgiler aktaran Bitirgen, şunları kaydetti:
"H1N1 virüsünde, domuzdan bulaştığı için hem insan gribi hem de domuz gribi özellikleri var. Hatta kuş gribi özellikleri de olabilir. Kişinin grip veya domuz gribi olduğunu kendisinin anlaması mümkün değildir. Hastalığın ağır ya da hafif geçmesi domuz gribi olup olmadığını göstermez. Hastanın hastaneye başvurması lazım. Tam teşekküllü hastanelerde ilk olarak hızlı ayırma testi olacaklar. Bu virüs, önce domuz gribi olabilir mi diye ayırt edilecek. İnfluanza virüsünün A ya da B olup olmadığının ayrımı yapılacak. Eğer virüs A çıkarsa domuz gribi olabilir ama kesin değil. İkinci hassas testte domuz gribi olup olmadığı ayrımı yapılır."
Grip aşısının hastalıktan koruduğuna dikkati çeken Bitirgen, "Kalp, böbrek hastaları ve hamilelerin öncelikle aşılanması lazım. Bunların dışında herhangi bir ilave riski bulunmayan sağlık çalışanlarının da aşılanması lazım çünkü bir doktor, hemşire, hasta bakıcı hastalanırsa gelen insanlara ilave mikrop bulaştırır. Poliklinikte çalışan bir doktor hemşire onlarca hasta arasında mutlaka bir gripliyle temasa geçtiği için mikrop alma ve bulaştırma ihtimali fazla. Bunun dışında hasta olmayan kişilerin de aşı olması iyi olur" diye konuştu.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?