Sigortasız işçi çalıştırma cezası nasıl hesaplanır?



Sosyal güvenlik mevzuatında, en ağır cezalar hiç kuşkusuz sigortasız işçi çalıştıran işverenlere kesiliyor.

Bir işçiyi sigortasız çalıştırdığınız tespit edilirse, SGK size işe giriş bildirgesini vermediğiniz için 2 asgari ücret, aylık prim bildirgesini vermediğiniz için 2 asgari ücret, yani toplamda 4 asgari ücret ceza kesiyor.

Bir yılda iki defa sigortasız işçi çalıştırdığınız tespit edilirse o zaman kesilen cezanın faturası daha da ağırlaşıyor. Bir yıl içinde ikinci defa sigortasız işçi çalıştırdığınız tespit edilirse, işe giriş bildirgesini vermediğiniz için 5 asgari ücret, aylık prim bildirgesini vermediğiniz için 2 asgari ücret, yani toplamda 9 asgari ücret tutarında ceza kesiyor.



Neticede bir yıl içinde iki defa sigortasız işçi çalıştıran bir işverene SGK’nın kestiği ceza tutarı 13 asgari ücrete çıkıyor.

Yani 13 X 1647 = 18117 TL

Tabi bu cezalar sadece sigortasız çalışan bir işçi için kesilen ceza tutarı. Eğer ki sigortasız çalışan işçi sayısı birden fazla ise o zaman ceza tutarı da katlanarak artıyor.



SGK kayıt dışı işçi çalıştıran işverenleri değişik yöntemlerle tespit ediyor. Bunlardan biri de trafik kurallarını ihlal eden kişilerin sigortasız olması hali.

Ticari araçları kullanan kişiler trafik ihlali yaptıklarında ceza tutanakları SGK’ya gönderiliyor. SGK ticari aracı kullanan kişi eğer ki sigortasız ise, o zaman ticari aracı kullandığına göre bu ticari aracın sahibinin işçisidir deyip, ticari araç sahibine sigortasız işçi çalıştırmaktan dolayı 2 + 2 = 4 asgari ücret ceza kesiyor.

Trafik cezası yiyen bu kişi, aynı işverenin ticari aracı ile bir yıl içinde ikinci defa ceza yerse ve cezanın kesildiği tarihte de yine sigortasızsa, o zaman 5 + 2 = 7 asgari ücret ceza daha kesiyor.



Sevgili okurlar,

Gördüğünüz gibi, SGK’nın sigortasız işçi çalıştıranlara hiç affı yok.

O açıdan benden size tavsiye, siz siz olun sakın ola ki emaneten de olsa ticari aracınızı başka kişilere vermeyin.