2018 Yurt Dışı Borçlanma Hesaplama Nasıl Olacak?



Yurtdışı borçlanması hesaplama için oluşturduğumuz bu uygulama ile kolaylıkla yurtdışı borçlanması hesaplama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Yurtdışı borçlanması hakkında daha çok bilgi almak için lütfen SGK Yurtdışı Borçlanması konumuzu inceleyiniz.

Yurt Dışı Borçlanması Nedir ?

Yurt dışında Çalışan Türk Vatandaşlarının Yurt dışında Geçen Sürelerinin belgelenmesi koşuluyla bu süreleri borçlanıp, Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmesiyle emeklilik hakkına sahip olmasıdır.

Yurt Dışı Borçlanmasının Amacı Nedir ?

Yurt dışı borçlanması ile Türkiye’ de sigortalı olarak çalışıp sonradan yurt dışına çıkmış olan veya Türkiye de çalışması olmamasına rağmen yurt dışında ikamet eden Türk Vatandaşlarının da eşitlik ilkesi göz önüne alınarak Türkiye ‘de emeklilik hakkı elde edebilmesi amaçlanmıştır.

Yurt Dışı Borçlanma İşlemlerinin Şartları Nelerdir?

Yurt dışı hizmet borçlanmasından yararlanabilmek için borçlanma yapmak istenen sürelerde ve borçlanma başvuru tarihinde Türk vatandaşı olmak (doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler dahil olmak üzere) , ev kadınlığında geçen süreleri veya hizmetleri belgelendirmek ve yazılı istekte bulunmak şartları vardır.

Yurt Dışı Borçlanmasında Hangi Süreler Borçlanılabilir?

Yurt dışı borçlanma kapsamındaki süreleri; ‘’yurt dışında geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ve ev kadını olarak geçen süreler olarak sıralayabiliriz.

Yurt Dışı Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Yurt dışı borçlanması, borçlanacak dönemdeki güncel prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, belirleyecekleri günlük kazancın yüzde 32’si üzerinden hesaplanmaktadır. Hesaplama, borçlanma yapılmak istenildiği dönemde geçerli prime göre esas günlük kazancın alt ve üst sınırlarından yapılmaktadır. Yani yurt dışında geçirilen yıllardaki esas kazançlar değil, Borçlanılan senenin esas kazancı baz alınır.

Borçlanma Kapsamında Olmayan Yurt Dışı Süreleri Nelerdir?

Yurt dışında geçen sürelerden; 18 yaşını doldurana kadarki , Türk vatandaşlığının kazanılmasından önce veya Türk vatandaşlığının kaybedilmesinden sonra geçen sigortalılık, işsizlik ve ev kadını olarak geçen süreler borçlanma kapsamında değildir.

Yurt Dışı Süresinin Bir Kısmını Borçlanılabilir mi?

Özellikle daha önce Türkiye’ de çalışması bulunan vatandaşların yurt dışındaki tüm sürelerini borçlanmasına ihtiyaç olmayabilir. Bu nedenle Başvuru sahipleri, bu sürelerin tamamını borçlanma isteğinde bulunabilecekleri gibi, bir kısmını yada aylık bağlamaya yetecek bölümünü borçlanma talebinde de bulunabilirler.

Yurt dışı borçlanma işlemlerinde nereye başvurulur?

1) - Yurtdışında 8/5/2008 tarihinden önce veya sonra geçen hizmet sürelerini bu tarihten sonra borçlanma talebinde bulunanların borçlanma talep tarihinden önce Türkiye’de son defa;
a) - Sosyal Güvenlik Kurumuna tabi çalışması olanların borçlanma işlemleri başvuru sahibinin Türkiye’de ikametgahının bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/ Sosyal Güvenlik Merkezlerince gerçekleştirilecektir. Türkiye’de ikamet kayıtları bulunmayan kişilerin borçlanma işlemleri ise nüfusa kayıtlı oldukları ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/ Sosyal Güvenlik Merkezlerince gerçekleştirilecektir.
b) - 506 sayılı Kanunun geçici 20’nci maddesine tabi sandıklardan birine tabi çalışması olanların borçlanma işlemleri ise ilgili sandıkça sonuçlandırılacaktır.
2) - Türkiye’de herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi çalışması bulunmayanların sigortalılık süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerine ait borçlanma işlemleri başvuru sahibinin Türkiye’de ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/ Sosyal Güvenlik Merkezlerince gerçekleştirilecektir.
3) - Kendilerine veya hak sahiplerine sosyal güvenlik sözleşmesi uygulanmak suretiyle kısmi aylık bağlanmış olanların borçlanma işlemleri (Almanya hariç), son defa 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (c) bendi kapsamında çalışanların borçlanma işlemleri Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü/Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecektir.

Borçlanılan Primler Ne Kadar Süre İçinde Ödenmelidir?

Borçlanmanın geçerli olabilmesi için tahakkuk ettirilen borç tutarının tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde ödenmesi gerekir, bu süre içerisinde ödeme yapmayanların yeniden başvuru yapması gerekir. Primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz.

Borçlanma İşlemlerinden Vazgeçebilir Miyim?

1) - Borçlanma başvurusunda bulunup borcu tebliğ edilmeden ya da tebliğ edildikten sonra üç aylık süre içinde borçlanma başvurusundan vazgeçtiklerini yazılı olarak bildirenlerin borçlanma başvuruları geçersiz sayılacaktır.
2) - Tahakkuk ettirilen borcun tamamını veya bir kısmını ödeyenlerden henüz kendilerine bağlanan aylıkları almaya başlamadan borçlanmalarının iptal edilmesi için yazılı başvuruda bulunanların ödedikleri borçlanma tutarının tamamı, faiz uygulanmaksızın Türk Lirası olarak iade edilecektir. Bu durumda kısmi iade yapılmayacak, diğer bir ifadeyle, borçlanmanın bir kısmı iptal edilerek, bir kısmı geçerli sayılmayacaktır. Ancak, farklı tarihlerde birden fazla borçlanma yapılmış ise talep sahibinin yapmış olduğu borçlanmalardan bir ya da birkaçından vazgeçme hakkı saklıdır.
3) - Borçlandıkları hizmetleri ile malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan sigortalılara yazılı başvuruları halinde, ödenen borçlanma miktarının tamamı faiz uygulanmaksızın Türk Lirası olarak iade edilecektir.
4) - Borçlandıkları hizmetler dikkate alınarak aylık almakta olanlar, borçlanma başvurusu ve buna bağlı olarak yapılan borçlanmadan vazgeçemeyeceklerinden, bunların ödedikleri borçlanma tutarı iade edilmeyecektir.
SGK Haberleri