Bir günde emeklilik sağlanabilir mi?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu: "Bir günde vatandaşımızın emeklilik talebini karşılayıp, onu bir günde emekli eder hale getirmeliyiz. Bunu yapabilme kabiliyetine sahip bir kurumuz. 2016'dan sonra bir günde emekliliği sağlayabilecek, başarabilecek bir kurum olarak milletimizin huzurunda olmalıyız."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin bildirisine ilişkin, "Türkiye'ye güya akıl verdiğini düşünen, gelecek nesillerimizi kendilerine emanet etmeye çalıştığımız aydın geçinen insanlar, terörü destekliyor, Türkiye Cumhuriyeti devletini kınıyor ve orada ülkemizin karşı karşıya kaldığı ve birilerinin maşası olarak kullanıldığını hepimizin net olarak gördüğü bir tabloya tek bir söz tek bir kelam etmiyor" dedi.
Bakan Soylu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürleri İstişare Toplantısında yaptığı konuşmada, Paris'te katıldığı OECD Toplantısında, katılımcı ülkelerin çalışma hayatı, sosyal güvenlik sistemleri, ekonomik krizlerde hangi adımları attıklarına ilişkin, tabloyu görme fırsatını elde ettiğini belirtti.
Toplantıdan iki sonuçla döndüklerini aktaran Soylu, "Birincisi, hemen hemen bütün dünya ülkelerinde küresel ekonomik kriz sonrası hep birlikte, sanki ağız birliği etmişcesine bir reform süreci başlatıldığını ifade ettiler. İkincisi, Türkiye'nin özellikle 21. yüzyılın başından itibaren attığı bütün adımlar, tüm reformlar, aldığı tedbirler, ortaya koydukları ve elde ettiği sonuçlar aslında dünyada birçok ülke tarafından, kendi hedefledikleri reformlar olarak nitelendirilmekte. Doğru ve iyi bir istikamette gittiğimizi, hedefler bütünlüğü içerisinde gittiğimizi orada bir kez daha teyit etmenin mutluluğu ile karşınızdayız" diye konuştu.
"Biz 2075 yılında 65 yaşın üzerinde toplam yüzde 27'nin üzerinde bir nüfusa sahip olacağız" diyen Soylu, bu sorunun sadece Türkiye'de değil, birçok ülkede yaşanacağı konusunda OECD toplantısından örnekler verdi.
Beceri, meslekleşme ve göçün dünya ülkelerindeki en temel problemlerden olduğunu, uluslararası alanda bir başka problemi de "15-25 yaş arası" kişilerin oluşturduğunu anlatan Soylu, "Ne okuyan ne de çalışan gençlerin işsizliği. Bu önemli ölçüde bütün ülkelerin çalışma hayatındaki dengeleri bir şekilde bozan, tereddüde, endişeye sevk eden bir mesele" dedi.
Dünyanın en çok yaşadığı sorunlardan birinin de gelir eşitsizliği olduğunu vurgulayan Soylu, "Bütün bu ortaya konulan tablolarla birlikte yakın zamanda bir çalışanın iki emekliliği olmak zorunda olduğu, sistemi devam ettirmek zorunda olduğu gerçeği de sosyal güvenlik sistemleri önündeki en temel açmazlardan bir tanesidir" ifadesini kullandı.
Soylu, 2002'den beri çok önemli reformlar gerçekleştirildiğini hatırlatarak, gelir gider dengesinde de önemli adımlar atıldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Yüzde 52,1 kayıt dışından Eylül 2015'te yüzde 34,8, Ekim 2015'te yüzde 33,6... Yani Türkiye'nin genel hedeflerine adım adım yaklaştığı 2023, 2053 ve 2071'e ait ciddi bir şekilde geçen her yılda olumlu şekilde düzelttiği bu tablolarla karşı karşıya kalmasaydık belki de 500 milyon dolar emekli maaşı için IMF kapısında bekleyen ülkeden çok daha zor bir durumda olurduk."
Bugüne kadar yapılanların hızı kadar bu reformların devam etmesinin de önemine dikkat çeken Soylu, "Gelir gider dengesinde de gider tarafının değil, gelir tarafının fazla olduğu bir sisteme ulaşmak, temel hedeflerden biridir'' dedi.
Sosyal güvenlik açığının 2002 yılında yüzde 2,27 olduğunu, bugün yüzde 1,15 seviyelerine gerilediğini vurgulayan Soylu, en temel hedeflerden birinin de sosyal güvenlik açığının bütçe üzerindeki etkilerinin azaltılması olduğunu kaydetti.
- "Piyasaların dayanıklılığı ve kapsayıcılığı konusunda atılan bir adım"
OECD toplantısında, Türkiye'nin bir evladı ve bakanı olarak Suriyeli göçmenlere kucak açılmasının onurunu paylaştığını aktaran Bakan Soylu, şu görüşlerini paylaştı:
"İnsan sadece yazan, sadece eğitimini alan, insan sadece gıdadan ya da oturmaktan mütevellit bir varlık değildir. İnsan çalışmak isteyen bir varlıktır, varlığını ifade edebilmek için. Türkiye, Suriye'deki bu meselelerin yakın bir tarihte çözülmeyeceğini görerek ve bütün dünyanın bütün uyarılarımıza, bütün yüksek sesle dillendirmemize rağmen hala kenarda, kıyıda, köşede durma taleplerini de görerek, biz size çalışma hakkını da verebilmenin, çalışma hakkını sizinle buluşturmanın önemli bir adımını daha attık. Dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Dün Bakanlar Kurulu'nda gündeme getirildi. Sayın Başbakanımızın, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bir Bakanlar Kurulu yönetmeliği olarak çıktı. İnşallah Suriyeli kardeşlerimiz de hem Türkiye içerisinde çalışabilme fırsatına sahip olacaklar hem de bağımsız olarak iş kurabilme fırsatına sahip olabilecekler. Bu, Türkiye'nin iş gücü piyasalarının dayanıklılığı ve kapsayıcılığı konusunda atılan ve doğru olarak nitelendirilen adımların, fiili, pratiğe geçmiş ama cesur olarak nitelendirilecek en önemli adımlarından bir tanesidir."
Bakan Soylu, Türkiye'nin istikrarını, huzurunu, güvenini, kardeşliğini, yarına ait bakışını geriletmek ve engellemek için çabaların devam ettiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ortaya atılan adımların, yapılan reformların, gerçekleştirilen icraatların isabetliliği sayesinde Türkiye bugün dünyada ve çevresinde ayakları üzerinde rahat durabilen, kendi projeksiyonunu ortaya koyabilen ve karşı karşıya kaldıklarına rağmen moralini yüksek tutan ve bu konuda ne yapıp ne yapmayacağını bilen, büyük projelerini gerçekleştiren, büyük hedeflere ulaşmak için adım atan, reformlar için büyük bir iştahı ve büyük bir hedefi olan ve bu konuda hem tarihsel, coğrafi hem medeniyetinden kendisine kalmış olan sorumluluklarını kendi bünyesinde bir gün olsun ihmal etmeyen anlayışı ortaya koymaktadır."
- Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin bildirisi
Toplantıda Doğu ve Güneydoğu'dan gelen il müdürlerinin de bulunduğunu belirten Soylu, "Orada sözde özerklik adı altında ülkemizin huzurunu, birliğini, beraberliğini ve hedeflerini ortadan kaldırmaya yönelik bir anlayışı hep birlikte seyrediyoruz. Devlet olarak tedbirlerimizi alıyoruz, kararlılığımızı ortaya koyuyoruz. Bu ülkede 780 bin kilometrekare içerisinde kamu düzenini kim bozmaya çalışırsa, herkes bilmeli ki kararlılıkla beraber biz buna müsade etmeyiz" dedi.
Konuşmasında Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin bildirisine de değinen Soylu, şunları kaydetti:
"Kendilerini aydın diye nitelendiren, bugün kendilerinden sağduyu beklediğimiz, 'ne yapıyorsunuz, ülkenin önünde koskoca 4 yıl var ve biz bu koskoca 4 yılın her bir saniyesini en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız' diye çocuklarımıza ders anlatan, Türkiye'ye güya akıl verdiğini düşünen, gelecek nesillerimizi kendilerine emanet etmeye çalıştığımız aydın geçinen insanlar, terörü destekliyor, Türkiye Cumhuriyeti devletini kınıyor ve orada ülkemizin karşı karşıya kaldığı ve birilerinin maşası olarak kullanıldığını hepimizin net olarak gördüğü bir tabloya tek bir söz, tek bir kelam etmiyor. Güya kendilerini gazete olarak nitelendiren gazeteler de onların arkalıklarını yapıyor ve maalesef tamamen dengeden, akıl sağlığından ve maalesef çok net bir şekilde ifade etmeliyim ki vicdandan ayrılıyorlar."
Sosyal Güvenlik Kurumunun çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Soylu, kurumun yüz binlerce insanın sorumluluğunu taşıdığının altını çizdi.
Kadın istihdamı oranının yüzde 41'ler seviyesine çıkarılması gerektiğini belirten Soylu, "2016 yılında yüzde 33.6 olan kayıt dışı oranını sadece denetimle değil, sadece müfettişlik mantığıyla değil, yönlendirerek, rehberlik yaparak, yeni politikalarla yüzde 29.9'a çekmek bizim 2016 aralık sonundaki temel hedeflerimizden bir olmalıdır" diye konuştu.
- "Bir günde emekliliği sağlayacağız"
Hizmet memnuniyetini çok önemsediklerini, 2016 yılında bürokrasiyi en aza indirmek için çok önemli adımlar atacaklarını anlatan Soylu, şunları kaydetti:
"Bir günde vatandaşımızın emeklilik talebini karşılayıp, onu bir günde emekli eder hale getirmeliyiz. Bunu yapabilme kabiliyetine sahip bir kurumuz. 2016'dan sonra bir günde emekliliği sağlayabilecek, başarabilecek bir kurum olarak milletimizin huzurunda olmalıyız."
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı da sosyal güvenlik reformunun önemine değinerek, kurum olarak çok ciddi çalışmalar yaptıklarını ancak bunları halka yeteri kadar anlatamadıklarını bildirdi.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?