Staj süresi emekliliğe sayılır mı?
Staj süresince stajyer adına sadece kısa vadeli sigorta kollarına, yani iş kazası-meslek hastalığı ve analık sigortasına prim ödenir. Yaşlılık sigorta koluna prim ödenmediği için bu dönem emeklilikte dikkate alınmaz.
Son günlerde staj girişinin emeklilik için sigorta girişi olarak sayılmasının kanunlaştığı yönünde medyada bazı haberler dolaşıyor. Hatta staj girişi olanlara okullarından belgelerini talep etmeleri gerektiği bile söyleniyor. Bu haberlere kaynaklık teşkil eden ise, bir yıl önce Meclis'e verilmiş ve reddedilmiş bir kanun teklifi. Yani maalesef dolaşan haberlerin aslı astarı yok. Staj süresince stajyer adına işveren, yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına, yani iş kazası-meslek hastalığı ve analık sigortasına prim öder. Bu primin ödenme amacı, staj yapılan dönemde stajyerin iş kazası veya meslek hastalığına maruz kalması riskine karşılık bu sigorta kollarından sağlanan yardımlardan faydalanmasıdır.
HANGİ PRİMLER VAR?
Staj döneminin emeklilik konusunda dikkate alınmamasının nedeni, staj süresince stajyer adına malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına, yani uzun vadeli sigortalara prim ödenmemiş olmasıdır. Dolayısıyla stajda yaşlılık sigorta koluna prim ödenmediği için bu dönem emeklilikte dikkate alınmaz. Diğer yandan staj girişi malullük konusunda da sigorta girişi olarak değerlendirilmediği için prim ödeme gün sayısı ve özellikle 10 yıllık sigortalılık süresi konusunda hesaba dahil edilmez.
Staj sonrası borçlanabilir
STAJ girişi emeklilikte dikkate alınmıyor ancak kadın sigortalılar staj sonrası doğumlarını borçlanabilir. Böylece sigortalılık süresini geri çekmesi mümkün. Bu nedenle bazı kadın sigortalılar için staj girişi emeklilik tarihini öne çekebilir. Ancak bu durum bütün sigortalılar için geçerli değil.
Mali denge tarafı da var
Staj girişi emeklilikte dikkate alınırsa yaklaşık 5 milyon kişinin emeklilik tarihinin değişmesi söz konusu olabilir. Burada sistemin mali dengesinin sarsılacağı ve sürdürülebilirliğinin kalmayacağı endişesi var. Bu nedenle staj mağdurlarına müjde çok kolay değil.
Kartınızda görünmesi yanıltmasın
Staj girişinin emeklilik konusunda dikkate alındığı algısını uyandıran bir husus da, staj yapan sigortalıların sigorta kartlarındaki numaranın staj yapılan yılla başlamasıdır. Dolayısıyla bu durumdaki kişiler staj girişinin emeklilik için dikkate alındığı algısını taşıyorlar.
dikkate alınmaz
Halbuki SGK, staj girişinde staj yapılan yılın numarası ile başlayan bir numarayı sigortalıya veriyor ve ilerleyen dönemde bu kişi ilk kez uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenecek şekilde bir işe girdiğinde, sigortalılığı bu numaradan devam ediyor. Dolayısıyla bir kişiye iki farklı numara verilmemiş oluyor. Ancak bu numaranın staj yapılan yıl ile başlaması, staj döneminin emeklilikte dikkate alındığı anlamına gelmiyor.
PEKi, NE iSTiYORLAR?
Kendilerini 'staj mağduru' olarak ifade eden kişilerin talepleri, staja başladıkları tarihin emeklilik hesaplaması için de dikkate alınması. Bunun en önemli nedeni de, bu girişin emeklilik için gerekli koşulları geri çekecek olması. Yani daha erken yaşta emekli olmayı sağlaması. Bunun için bu dönemdeki uzun vadeli sigorta kolları primini de ödeyerek sigorta girişlerinin emeklilikte dikkate alınmasını talep ediyorlar. Ancak bugün itibarıyla bu talebin kabul görmeyeceğini ifade etmek gerekiyor.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?