Raporu olan tüp bebek için ilaç parası ödenir mi?



Tüp bebekte deneme sayısını geçen yıl üçe çıkaran SGK, şartları sağlayan ve raporu olan sigortalılardan ilaç farkı da almıyor. Türkiye'de tüp bebek sayısı artarken, SGK'nın bu tedavi için belirlediği bedel ise 1.200 lira.

SGK tüp bebekte bir yılı aşkın bir süredir üçüncü denemeyi de karşılıyor. Eylül 2014’te yapılan değişiklikle SGK tüp bebekte karşıladığı deneme sayısını üçe çıkarmıştı. Ancak tüp bebek tedavisinde SGK’nın tedavi masraflarını karşılaması için bazı şartlar bulunuyor. Bu şartları sağlayan çiftlerin tedavileri SGK tarafından karşılanıyor. Sigortalılar yalnızca katkı payı ödeyerek tüp bebek tedavisinden faydalanabiliyor, bununla beraber raporu olan sigortalılar ilaç için de fark ödemiyor.

40 yaşın altında olmalı

SGK’nın tüp bebek tedavisini karşılaması için ilk şart tedavi uygulanacak kadın sigortalının 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olmasıdır. 40 yaşından gün almış kişilerin tedavileri SGK tarafından karşılanmıyor. Diğer bir şart ise tedavi uygulanacak kadın sigortalının en az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı veya bir genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olmasıdır. Ayrıca 900 gün prim ödemesi bulunması da şart. Eşin bu koşulları sağlaması halinde de SGK tedavinin masraflarını karşılıyor. SGK’nın tüp bebek tedavisini karşılaması için bir diğer şart ise uygulamanın yapıldığı merkezin SGK ile sözleşmesinin bulunmasıdır. Ayrıca son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olması ve bu durumun belgelendirilmesi de gerekiyor.

ÖNCEDEN ÇOCUĞU OLABİLİR

Çiftlerin tüp bebek tedavisinin karşılanması için evli olmaları şart. Evli olmakla birlikte daha önceki evliliklerinden çocuk sahibi olup olmadığına bakılmasızın, evlat edinilmiş çocukları hariç, mevcut evliliğinde çocuk sahibi olmayan genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisine, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu eşinin göreceği tüp bebek tedavisi de SGK tarafından karşılanıyor.

İlk deneme için 360 lira

sigortalıların muayene ve ilaç katkı payı ödemeleri gerekiyor. Çiftler ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25 ve üçüncü denemede ise yüzde 20 katkı payı ödemek durumundalar. SGK tüp bebek tedavisi için 1.200 TL bedel belirledi. Sigortalılar ilk denemede 360 TL, ikinci denemede 300 TL ve üçüncü denemede 240 TL ödemek durumundalar.

Kimler katılım payını ödemez?

HARP malullüğü aylığı alanlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden ve vazife malullerinden katılım payı alınmıyor. Ayrıca bu kişilerin tüp bebek tedavisinin SGK tarafından karşılanmasında 5 yıllık genel sağlık sigortalısı olma ve 900 gün prim ödeme şartıyla diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olması şartı da aranmıyor.

Tüp bebek sayısı artıyor

SGK’NIN deneme sayısını üçe çıkartması tüp bebek sayısını da önemli ölçüde artırdı. 2009 yılında Türkiye, Avrupa’da bu konuda ilk 5 ülke içerisinde, dünyada ise 7. sırada yer alıyordu. Türkiye bu konuda SGK’nın karşıladığı deneme sayısının artmasıyla üst sıralara yükselmiş durumda. SGK bu konuda katkı payını da düşürürse deneme sayısı daha da artacaktır.
SGK Haberleri